fbpx

Még durvább visszaesést várnak az orosz gabonaexportban is

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 08.

Az idei rekord év után lassan a 10 százalékot is bőven meghaladja a gabonatermelés csökkenése Oroszországban. Ez nyilván az orosz gabonaexportot is negatívan érinti – az ok a katasztrofális időjárás.

Kevesebb búza, gabona

Az Orosz Gabonaexportőrök Szövetsége – tavasztól fogva immár harmadik alkalommal – további 2,7%-kal, 130,9 millió tonnára csökkentette az idei oroszországi gabonatermésre vonatkozó előrejelzését. Múlt héten még 134,2 millió tonnán állt a várakozásokat jelző mutató – írja a TASS.

A búza betakarításának becsült mértéke 2,5%-kal csökkent – ​​86,6 millióról 84,6 millió tonnára, az árpáé pedig 1,6%-kal, 19,3 millióról 19 millió tonnára.

Az oroszországi gabonaexport előrejelzése ebből eredően szintén 1,5%-kal csökkent, az egy héttel korábbi 58,7 millióról 58,2 millió tonnára. A búzaexport frissített becslése 3,2%-kal – 46,7 millióról 45,4 millió tonnára – csökkent. Az Exportőrök Uniója szerint a heti előrejelzések mögött a közelmúltban bekövetkezett természeti katasztrófák állnak, amik jelentősen befolyásolják a gabona- és egyéb alapnövények termelését.

búza termésbecslés
Illusztráció: Horizont Média/Kohout Zoltán

145-ről

Mint az Agrárágazat is beszámolt róla, április-májusban is fagyokat észleltek Oroszország termékeny feketeföldi régiójában. Már akkor várható volt, hogy a tavaly 145 millió gabonatermésből (és a gabonaexport-rekordból) nem lesz semmi, és két ütemben már akkor 134 millió körülire mérsékelték a várakozásokat. Április közepén orosz agrárminisztérium már azt közölte, hogy a 2024-es gabonatermés 132 millió tonnára csökkenhet, és akkor még a májusi fagyok nem is szerepelhettek a becslésekben. Később az időjárás okozta veszteségekről az egyik régiós vezető azt mondta, katasztrofális következményekkel jártak, és az idei termés sokkal kisebb lesz mind a szántóföldi, mind a kertészeti szektorban.

Nem meglepő módon az orosz állami intézmény, az agrárminisztérium – a piaci szereplőkkel szemben – még ragaszkodik a magasabb becsléshez: 132 millió tonna gabona, ebből 85 millió búza.