fbpx

1 milliárdból fejleszti fajtakísérleti állomásait a Nébih

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 08.

A fajtakísérletek, a fajtaelismerési rendszer nélkülözhetetlen része a hazai növénytermesztés „önismeretének” – most csaknem 1 milliárd forintból e hálózat fejlesztését végezheti el a Nébih.

Korszerűsítik a fajtakísérleti hálózatot

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 984,73 millió forint vissza nem térítendő támogatásból korszerűsíti fajtakísérleti és fajtakitermesztő állomásainak infrastruktúráját Monorierdőn, Pölöskén, Székkutason és Tordason. A hatóság többek között új erőgépek, betakarítógép, kertészeti eszközök és meteorológiai állomások beszerzésére fordítja a támogatás összegét (10 db, 90-200 LE-s erőgépet, parcellakombájnt, fagyvédelmi szélgépet, síkfalmetszőt, gyomfésűt, aprómagvető egységgel ellátott rövid tárcsát, mulcsozó, csávázógépet, vetőmagtisztítót, gabona egészmag analizátort, továbbá meteorológiai állomásokat szereznek be). A fejlesztés a bemutatóüzemek támogatásának átfogó programjában valósul meg. Az állomások korszerűsítésével olyan növényfajta-kísérletek végezhetők el, melyek jóvoltából csökkenthetők a mezőgazdasági termesztés bizonytalanságai, növelhető a termésbiztonság, és az élelmiszerbiztonság szempontjából kiemelkedő jelentőségű minőség.

kísérleti parcellák
Illusztráció: Horizont Média/Kohout Zoltán

Segíti a növénytermesztés hatékonyságát

A fajtakísérleti állomások és a fajtakitermesztő állomás fejlesztése révén a résztvevők gyakorlatorientált ismeretanyaggal gazdagodhatnak a fajtahasználaton túl, az aktuális termelési eljárásokról és gazdaságszervezési minták alkalmazásáról. A gazdálkodók azon innovatív fajtákról kapnak részletes információt, melyek termesztésével nagyobb hozamot érhetnek el. Emellett a betegségeknek ellenálló fajtákkal a környezetterhelés is mérsékelhető, ami így hozzájárul a fenntarthatósághoz a mezőgazdaságban. A fajtákat az ország különböző termőhelyein vizsgálja a hatóság, ennek köszönhetően termőhelyenként rendelkeznek adatokkal a különböző szántóföldi, kertészeti és erdészeti fajok fajtáinak legfontosabb gazdasági értékmérő tulajdonságairól. 
A bemutatóüzemek fejlesztése – amiről részletesebben itt írtunk – során elért eredményeket elméleti és gyakorlati előadásokból álló programokon mutatják be a hivatal szakemberei.