fbpx

Szálastakarmány-betakarítás és másodvetés a fókuszban

Írta: Sajtóközlemény - 2024 június 07.

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n tartott szántóföldi bemutatóján a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsorára helyezte a fókuszt a KITE Zrt. Emellett pedig a KITE kiállítási területén itt debütált a John Deere új S7 kombájncsaládja és a vállalat portfóliójának újdonsága, a Monosem márka is.

Gépkiállítás és 10 gépkapcsolatos mozgógép-bemutató

Évek óta a rendezvény egyik legizgalmasabb programja a KITE szántóföldi gépbemutatója, mely során a látogatók munka közben is szemügyre vehetik a különböző műszaki és technológiai újdonságokat. A gépbemutatón 10 gépkapcsolatot vonultatott fel a KITE Zrt., melyek magukban foglalták a szálas- és tömegtakarmány betakarításhoz és másodvetéshez szükséges erő- és munkagépeket. A bemutató során többek közt John Deere traktorokat, bálázót, önjáró szecskázót, szemenkénti vetőgépeket láthattak az jelenlévők, valamint a SIP márka termékei erősítették a felhozatalt.

Kaszálástól betakarításig

A minőségi szálastakarmány-betakarítás a kaszálással kezdődik, melyet a SIP Silvercut front és oldalkasza kombinációja prezentált egy John Deere 6155M-es traktorral. A lekaszált rendek kezelésének hatékony eszköze a SIP Spider rendterítő gépcsalád, melyből egy 8 m-es munkaszélességű 815/8-as képviselte a bemutatót egy John Deere 6110M-es traktorral. A szétterített takarmány fonnyasztás utáni rendképzését a SIP legújabb terméke a 9 m munkaszélességű AIR 900-as végezte egy John Deere 6130M-es traktorral üzemeltetve. A képzett rendek betakarítására két technológia megoldás is bemutatásra került. A John Deere V451R-es aprítókéssel felszerelt hengeres bálázója egy fokozatmentes IVT sebeségváltóval szerelt John Deere 6R 185 traktorral mutatta meg tudását, mely képes a TIA automatikus bálázó üzemeltetésre is. A John Deere önjáró szecskázók széles választékából egy 8300-as típus képviselte a bemutatót, mely HarvestLab terménybeltartalom érzékelő szenzorral volt felszerelve. A logisztikai feladatokra megoldást a Fliegl márka ASW 381 letoló pótkocsija jelentette, mely nagy raktérfogatával hatékonyan szolgálja ki a nagyteljesítményű járvaszecskázókat.

bála
A John Deere V451R-es aprítókéssel felszerelt hengeres bálázója automata üzemelésre is képes
rendkezelés
A szétterített takarmány fonnyasztás utáni rendképzését a 9 m-es SIP AIR 900-as végezte

A másodvetés gépei

A tavaszi tömegtakarmány betakarítást rendszerint másodvetés követi. Itt az elsődleges feladat, hogy a növény a betakarítást követően a lehető legrövidebb időn belül a talajba kerüljön. Ehhez a KITE Zrt. különböző technológiai megoldásokat vonultatott fel. A kapás kultúrákhoz, úgymint a silókukorica vagy a napraforgó vetésére 2 különböző talajművelési rendszer lett bemutatva. Egyik a sávos művelés, mely a szármaradványok fenntartása mellett optimális magágyat biztosít a vetőmag számára, másik pedig a direkt vetés, amely a vetőgépekkel szemben támaszt magas műszaki követelményeket. A sávos technológiát egy 6 soros Orthman 1tRIPr sávos művelővel és egy 6 soros Monosem Valoterra szemenkénti vetőgéppel mutatták be, míg a direktvetést a John Deere legmodernebb vetőgépe egy 12 soros 1775 NT Exact Emerge reprezentálta.

A sűrűsoros vetőgépek közül az idei évben egy 6 m-es Köckerling Ultima CS vetőgép lett bemutatva egy John Deere 6R 215-ös traktorral. A gép speciális kapás csoroszlyái hatékony megoldást biztosítanak a szójabab egymenetes mulcsvetéséhez.

Természetesen a technológiai gépsor valamennyi gépkapcsolata RTK jelpontosságú automatikus kormányzással rendelkezett melyen kívül számos egyéb precíziós alkalmazással is megismerkedhettek az érdeklődök.

Még két gépkapcsolat a GépShow keretében is

A NAK Szántóföldi Gépshow programján két gépkapcsolattal képviselte magát a KITE Zrt.

Elsőként a 6 soros Monosem Valoterra és egy John Deere 6155M gépkapcsolatát láthatták az érdeklődők. Az új Monosem szemenkénti vetőgép itt is bebizonyította, hogy robusztus kialakítása és fejlett műszaki tudása révén képes a precíz maglehelyezésre miközben felhasználóbarát kialakításának köszönhetően egyszerűen kezelhető. A professzionális szemenkénti vetéstechnológiát a John Deere 1775NT CCS Exact Emerge 12 soros vetőgépe képviselte egy John Deere 7R 290-es John Deere traktorral. Az Exact Emerge műszaki és precíziós megoldásai nem ismernek kompromisszumokat a szemenkénti vetésben, a hagyományostól a direktvetésig bármelyik talajművelési rendszerben maximálisan megállják a helyüket.

KITE gépek
Már a gépek felvonultatása is látványos volt Mezőfalván

Monosem vetőgép, JD S7-es kombájn, Furrier pótkocsi és még sokan mások

Az állógépek kiállítási területe idén is 1.000 m2-en terült el, melyen számos gépkapcsolatot sorakoztatott fel a KITE Zrt. A vállalat 2024 júniusától a francia Monosem márkával bővítette portfólióját, így a már jól ismert stratégiai gépek mellett először mutatta be Mezőfalván a gyártó új termékeit. Az aktív irányítással felszerelt Monosem Multicrop sorközművelő kultivátort egy John Deere 6110M traktorra szerelve tekinthették meg az érdeklődők, melyen a tápanyag-kijuttatást a KITE JET folyadékijuttató rendszere biztosította. A középkategóriás vetőgépeket egy szilárd műtrágya kijuttatásra is alkalmas Monosem NG Plus 6 soros vetőgép képviselte, mely elektromos vetőelem hajtásával alkalmas a soronkénti szakaszolásra és a változó tőszámú kijuttatásra egyaránt. Monumentális megjelenésével kiemelt figyelmet kapott a John Deere S7 900 kombájn, amely a legújabb generációs JDX motorral szerelve a hatékony gabonabetakarítás képviselője a szántóföldeken. Az S7 új vezetőfülkéjét és impozáns külsejét a helyszínen tekinthették meg az érdeklődők, valamint a KITE szakértőitől tájékozódhattak a kombájnt érintő technológiai fejlesztésekkel kapcsolatban. A betakarítás sikeréhez az optimális és gazdaságos logisztika is hozzájárul, melyben a pótkocsiknak nagy szerepe van, ennek fényében nem kérdés, hogy a Furrier C18 pótkocsi is helyt kapott a kiállítási területen. A Joskin széles választékot kínál a tartálykocsikat illetően, a több mint 50 különböző modell közül ezúttal a Joskin Modulo2 14000 került bemutatásra.

A rakodási feladatok eredményes elvégzésére a prémium kategóriás Kramer KT 559, KT 3610 és a KT276 teleszkópos rakodók erősítették a repertoárt. Mindezek mellett a Rauch Axis H 50. műtrágyaszóró, a Gaspardo Artiglio 400/9 középmélylazító, valamint a Köckerling Vector 620 nehézkultivátor sem maradt ki a felhozatalból, ugyanakkor számos John Deere traktor is megtekinthető volt a 100 Le-s 5100M-től a hatalmas 640 Le-es 9RX 640 típusig.

JohnDeere 9RX
Nagy sikere volt a 640 Le-s John Deere 9RX-nek

A mozgó- és állógép bemutatók mellett a rendezvény során a KITE rendezvénykamionjában a vállalat szakemberei tartalmas szakmai előadásokkal várták az érdeklődőket.

A témában korábbi, Szabó Leventével készült interjúnk is érdekelheti: A döntéseink a hozamban mindig visszaköszönnek