fbpx

Fehérjenövény: függetlenségre, géntechnikákra van szükség

Írta: Sajtóközlemény - 2024 június 08.

A mezőgazdasági ágazat szereplőinek egyesíteniük kell erőfeszítéseiket a teljesítmény javítása és egy fenntarthatóbb uniós fehérjetermelési terv megvalósítása érdekében. Új lehetőségeket kell kínálniuk az európai gazdáknak, hogy a kínálatot a változó kereslethez igazítsák.

Állattenyésztés, takarmányipar

Minderről Andre Negreiros, a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai vezetője beszélt a május utolsó napján Brüsszelben, az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC) 68. nyilvános éves találkozóján tartott „Az EU fehérjenövényeinek növekedési potenciálja és a gazdák eszközkészlete” című panelbeszélgetésen. A rendezvény során az Európai Bizottság és az értékláncban részt vevő partnerek iparági szakértői tartalmas vitát és megbeszéléseket kezdeményeztek az uniós állattenyésztési és takarmányipar jövőbeni irányáról, az uniós állattenyésztési ágazat fenntartható és nyereséges zöld átállásának elősegítése érdekében.

kelő szója

Fontos az önellátás fehérjenövényekből

A panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a fehérjenövények termesztése kulcsfontosságú a fenntarthatóság szempontjából, mivel jelentősen csökkenti a szállítással járó szén-dioxid-kibocsátást, és mérsékli a tengerentúli importtól való függőséget. – A helyi mezőgazdaság előmozdításával növeljük stratégiai függetlenségünket, és támogatjuk a vidéki gazdaságokat. Ez a helyi megközelítés összhangban van az EU fenntartható, körforgásos gazdaság iránti elkötelezettségével, és az ellátási láncban az üvegházhatású gázok kibocsátásának minimalizálásával hozzájárul az éghajlatvédelmi célok eléréséhez – tette hozzá Andre Negreiros. Kiemelte, az európai növényfehérje-ágazatnak versenyképesnek, kiváló minőségűnek és a számos gazdasági, környezeti, éghajlati és technológiai kihívással szemben rugalmasnak kell lennie.

Lehetővé kell tenni a géntechnikák alkalmazását

– Következetes európai és tagállami politikákra van szükségünk, amelynek célja a hazai fehérjetermelés élénkítése és ösztönzése, a növénytermesztés sokszínűségének növelése és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett – folytatta. Sürgette egy uniós keretrendszer kialakítását, ami lehetővé teszi az európai fehérje-értékláncok versenyképességét, hosszú távú ösztönzését. Elengedhetetlennek nevezte egy olyan egyensúly kialakítását, amely többek közt lehetővé teszi a legkorszerűbb nemesítési módszerek, többek között az új génszerkesztési technikák (NGT-k) alkalmazását.

(Forrás: Corteva)