fbpx

Míg Európa toporog, a világ gőzerővel szerkeszti a búzát

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 26.

…jó, „csak” a genomját, de ez is elég ahhoz, hogy letörölje a színről a maradék európai exportőröket.  Az aszályra génnemesített búza például 20%-kal is több termést hoz aszályban(!), Kína, a világ legnagyobb búzaimportőre pedig a napokban jóváhagyott egy újfajta géntechnikákkal nemesített búzát, ami ellenáll a lisztharmatnak.

búza

Több termés, nagyobb ellenállóság

Bár az utóbbi hónapokban némileg élénkült a párbeszéd Európában a növénytermesztési célú, precíziós géntechnológiák elfogadásáról, a földrész még mindig csak kullog Amerika és Ázsia mögött. Miközben a hagyományos génmódosítást az EU-s és például a magyar törvények tiltják, az újfajta, precíziós nemesítési géntechnológiákról nincs végérvényes döntés. Ám közben az idő és a tudományos kutatás megy előre: Argentínában például a Bioceres Crop Solutions cég idén először értékesít géntechnológiával módosított búzavetőmagot kereskedelmi méretekben. A géntechnológiával nemesített HB4 búza ellenáll a szárazságstressznek – ami Argentínában és ma már Európában is az egyik legfőbb abiotikus növényvédelmi kihívás –, és 20 százalékkal magasabb termést hozott, mint a hagyományos fajták aszályos stressz alatti termesztési kísérletekben. Argentínában és Brazíliában engedélyezték a génmódosított búza termesztését.

Közben Kína először hagyott jóvá egy új genomikai technikákkal (NGT) szerkesztett búzagenomot, s ez a vetőmag ellenáll a lisztharmatnak. A Kínai Tudományos Akadémia kutatóinak sikerült megváltoztatniuk a búza genetikai felépítését, hogy az ellenálló legyen a növényi betegséggel szemben anélkül, hogy a terméshozamát befolyásolná. Az így nyert tulajdonságot különféle búzafajtákon lehet használni.

Kifinomultabb

A génszerkesztés előbb-utóbb kérlelhetetlenül érinteni fogja az európai mezőgazdaság exportpotenciálját is. Mennyiségben már így is lemaradóban vagyunk a dél-amerikai és kelet-európai búza- és más alapanyag-exportőrökkel szemben. Az időjárás is sürgetné, hogy Európa felzárkózzon az újfajta géntechnológiák engedélyezése, kutatása és alkalmazása terén, hiszen a klímaváltozás egyre inkább fenyegeti a hozamokat. A mielőbbi döntés és előrelépés azért is indokolt lenne, mert a korszerűbb, kifinomultabb genetikai eljárások nem használnak idegen gént, a tradicionális nemesítés eszköztárás modernizálva, gyorsítva érnek el precíz változást az adott fajnál.

Minderről legutóbbi ebben, ebben és ebben a cikkünkben írtunk.