fbpx

AZ ÉV FIATAL GAZDÁJA

Írta: Sándor Ildikó - 2023 január 18.

Szavazzon Ön is 11 kategóriában 2023. 01.16-02.06-ig Az Év Agrárembere közönségdíjasára. A szavazáshoz kattintson a következő linkre: https://azevagrarembere.hu/szavazas.

Bemutatjuk a kategóriagyőzteseket, akik közül Önök választják ki a Közönségdíjast.

Pecznyik BélaA Nemzeti Park és az ökológiai szemlélet találkozása

A Bocuse d’Or szárnyakat adott Magyarországnak, különösképpen a hazai szakácsoknak. A 2016-os verseny megrendezése és az ott elért fantasztikus magyar siker, Széll Tamás csapatának győzelme közelebb hozta egymáshoz a magyar szakembereket és termelőket is. A Páhiban élő Pecznyik Béla pályája is kötődik a híres versenyhez, ugyanis az alföldi homokon gazdálkodó biotermelő zöldségeivel főznek a hazai versenyzők, természetesen azóta Széll Tamás is, sőt, épp a híres magyar szakács közbenjárására már a LIDL polcain is jelentős részben Pecznyik Béla biozöldségeivel találkozhatunk. A siker azonban nem ennyire egyszerű, a hazai biotermesztéshez a piacképes kereslet még szűk, aminél szűkebb már csak a termesztéstechnológia, leginkább a növényvédelem eszközkészlete lehet.

Pecznyik Béla
A siker azonban nem egyszerű, a hazai biotermesztéshez a piacképes kereslet még mindig szűk

A gumiujjas kultivátort – ugyan kamera nélkül – már használják a páhi gazdaságban, a gyomszabályozó rendszer kidolgozása is folyamatban van, de addig marad a kétkezi munka és a biológiai növényvédelem, ami szelektív, kíméli a hasznos élő szervezeteket, és nem marad utána szermaradék. A közel 80 hektáros biogazdaságban 12 hektáron termel a Pecznyik család petrezselymet, vöröshagymát, sárgarépát, burgonyát, kápia és fűszerpaprikát, zellert, céklát és sütőtököt, a terület többi részén pedig szántóföldi növénytermesztés folyik, a vetésforgó biztosítása miatt szintén kizárólag biogazdálkodásban.

A családi vállalkozás egy jelentős kapacitású napelemrendszert is üzemeltet, amely a hűtőház elektromosáram-szükségletét termeli meg. „Hűtőház nélkül ugyanis szinte lehetetlen bekerülni egy áruházláncba, a zöldségkereskedelem közel kétharmada viszont már kiskereskedelmi láncokon keresztül történik” – nyilatkozta a gazda. A kiskereskedelmi láncok ugyanis folyamatos és pontos szállítást, egységes csomagolást és magas minőséget követelnek, amihez megfelelő árualap és post harvest háttér kell.

Pecznyik Béla nemcsak az angliai tapasztalataira alapozott ökológiai szemléletet, de a közös gondolkodást is szeretné meghonosítani a Dél-Alföldön. A Páhi Gazdakör elnökeként rendszeresen gazdaesteket szervez a környékbeli termelőknek, a falunapra pedig az általa felajánlott szőlőből készül a Falu bora, amit a közösségi rendezvényekre ajánlanak fel. Közösségi szerepvállalása túlnyúlik a falu határán: az Ifjú Gazdák Bács-Kiskun Megyei Gazdakörének elnöke, a MAGOSZ megyei szervezetének elnökségi tagja, helyi önkormányzati képviselő, valamint evangélikus presbiter is.