fbpx

Álljuk a versenyt!

Írta: Szerkesztőség - 2011 július 11.

A MASCAR gyár többek közt fix és változtatható kamrás bálázókat és bálacsomagolókat gyárt. A fix kamrás bálázók két fajta kivitelben léteznek, a „Corsa” sorozat keresztgörgős, míg a „Tuareg” sorozat félig hengeres, félig keresztgörgős kivitelű. A változtatható kamrás „Mustang” bálázó hevederes rendszerű. A bálázók a gyártól megszokott magas minőségi színvonalat, erős felépítést, egyszerű megoldásokat felvonultató kialakítást, megbízhatóságot, alacsony teljesítményigényt és kiváló ár/érték arányt képvisel.

A MASCAR Corsa sorozatú bálázók 120 x 120-as, és 120 x 150-es bálamérettel rendelkeznek, rendfelszedőjük hidraulikus, munkaszélessége 1,7 ill. 2 m. A 2 m-es rendfelszedőnél két oldalt csigák segítik a gyors és hatékony munkát. A fésűs továbbító megkönnyíti az anyag beáramlását az előkamrába és segít elkerülni az anyagáram túlfolyását vagy lelassulását. Ahogy a bála a végső mérete közelire gyarapszik, az erős keresztrudak nagy bálatömörséget és egyenletes nyomást biztosítanak a bála teljes felszínén, így tömör és szabályos bálák készülnek a bálázás során. A megfelelő bála tömörség elérését a mechanikus reteszelésű kamraajtó és a bálatömörség állító kar segítségével lehet elérni. A gép már alapfelszereltségként rendelkezik egy berendezéssel, mely elektronikus jelet küld a traktor fülkéjében elhelyezhető monitorra, amikor a bála elérte a beállított tömörséget. Az állítható nyomtáv megkönnyíti a bálázó használatát dombos területen.

A MASCAR Tuareg sorozatú bálázók 120 x 125-ös, és 120 x 155-ös bálamérettel rendelkeznek, rendfelszedőjük szintén hidraulikus, munkaszélességük pedig 2,00 ill 2,25 m. Ezek a bálázók félig hengeres, félig keresztrudas kialakításúak és nem csak száraz, hanem különféle nedvességtartamú zöldtakarmányt lehet vele bálázni. Ez a bálázó sorozat 14 késes szecskázó rendszerrel is felszerelhető, melynek kései rugós felfüggesztésűek, ami biztonságos munkát és kő elleni védelmet biztosít. A késeket a traktorból hidraulikusan lehet munkahelyzetbe hozni, illetve az anyagáram útjából visszahúzni.

Mindkét sorozatnál számos felszereléssel rendelhető a gép. A fontosabbakat kiemelve:

· A kettős kötözés kezdeti és végpontja a bála közepénél van, ami egyenletes zsinegfelvitelt biztosít a bála közepén és szélén egyaránt.

· A hálókötözés használatával magas napi termelékenységet érhet el, csökkentve ezzel a munkaidőt és a munkaköltségeket.

· Az elektronikus kötözésindítás lehetővé teszi, hogy a kötözés indítását közvetlenül a fülkéből végezze egyetlen gomb megnyomásával.

· Az automatikus lánckenés és láncfeszítés még könnyebbé és egyszerűbbé teszi a karbantartást.

Az alábbi tapasztalatokból és véleményekből kiderül, hogy a MASCAR bálázók üzemeltetéséhez egy kisebb traktor is elegendő, mely költséghatékony bálázást tesz lehetővé. A bálázó szerkezete, hajtása rendkívül egyszerű, a karbantartásigény minimális. A gépekről munka közbeni videót megtalálhatja a www.szegana.hu honlapon.

Nagy Márk

Palkó József, Tárnok, Lucerna, széna, szalma bálákat készítünk 6-800 db-ot évente.

Géptípus, évjárat: Mascar Corsa 150L, 2009

(kettős zsineg, háló, elektromos kötözés, bálakidobó)

Traktor: MTZ 892.2

Tapasztalat, vélemény: A bálázó vásárlásakor egy 50-es marhaállomány kiszolgálásához kerestem gépet. A Mascar bálázóval egy közeli településen találkoztam először, ahol már hosszú évek óta használták probléma nélkül, ráadásul több gépkezelő is kezelte felváltva. A döntés meghozatalát, hogy milyen gépet vásároljak, ezen kívül elősegítette a gép kedvező ár-érték aránya illetve a kis teljesítményigénye.

A bálázót 6. fokozatban 8-10 km/h sebességgel üzemeltetve, az anyagtól függően 35-50 bála/óra teljesítmény kényelmesen elérhető.

Az eddigi tapasztalatok nagyon kedvezőek, a gép hiba nélkül üzemelt, csupán egy mechanikus bálaszámláló cseréjét kellett kérni, melyet a forgalmazó természetesen teljesített. A kedvező tapasztalatoknak köszönhetően azóta a településen újabb gép is gazdára talált.

Detkovics István, Bácsborsód, Lucerna, széna, szalma, kukoricaszár, borsószár, nád bálákat készítek, kb. 6-7.000 db-ot évente

Géptípus, évjárat: Mascar Corsa 150L, 2008.

Traktor: MTZ-80

Tapasztalat, vélemény: Egy Hesston hevederes bálázót cseréltem le a Mascar Corsa 150L bálázóra. Az általam vásárolt bálázó zsineg- és hálókötözéssel, 2 m-es felszedővel, valamint bálakidobóval szerelt.

A tapasztalataim ez idáig jók. Kedvező, hogy például lucerna bálázását bármely napszakban tudom végezni anélkül, hogy az értékes levelek lehullanának. Természetesen ehhez mindig megfelelő sebességet kell választani.

Jó a véleményem a műszaki háttérrel kapcsolatban is. A felmerült kérdéseimre mindig gyorsan reagált a forgalmazó. Technikai problémám eddig nem volt, ami az eszköz jó minőségén túl köszönhető a szükséges karbantartások elvégzésének, melyek könnyen végrehajthatóak.

Összességében az a véleményem, hogy a Mascar bálázó megvásárlása jó döntés volt.

Kovács Miklós, Kengyel, Évente 1000 db bálát készítek: 300 db száraz lucerna, 150 db nedves lucerna, 200 db csutkaszár, 350 db szalma bála.

Géptípus, évjárat: Mascar Tuareg Cut 155L, 2008

Traktor: Same Explorer 95

Tapasztalat, vélemény: A Same közvetlen meghajtású tűgörgős kardánja tökéletesen meghajtja a bálázót, előtte MTZ-vel próbáltuk, de az MTZ kardánja nem bírta.

Megfelelő bálatömörség érhető el a géppel. A forgó fésűs továbbító megkönnyíti az anyag bálakamrába áramlását, rásegít arra, hogy tömörebb legyen a bála hasonlóan, mint más típusú bálázóknál. Nagyon kevés bálázó tudja ezt a bálatömörséget produkálni. Száraz anyagnál kb. 700-800 kg-osak a bálák. A vágószerkezet használatával plusz 100 kg-mal nehezebb bálát lehet elérni.

Kettős zsinegkötözéssel óránként 15-18 db, hálókötözéssel 25-26 db bálát tudok készíteni.

Nedves lucerna bála készítésekor annyira tömörít a vágószerkezet használatakor a gép, hogy a begyulladás veszélye miatt 2 nappal tovább kell szárítani a renden a lucernát.

Rendkezelő után szeretik használni, így nagyon szép a munkája. Karbantartása könnyű, egyszerű, az automatikus lánckenés mellett 3-szor szoktuk évente a teljes körű zsírzást elvégezni, ami teljesen elegendő.

Horváth Tibor, Pápa, Évi 1.500-2.000 db lucerna, mohar, szalma, széna bálát készítünk.

Géptípus, évjárat: Mascar Corsa 150L, 2008

(kettős zsineg, háló, elektromos kötözés, bálakidobó, nagy hajlásszögű kardán)

Traktor: MTZ 952, MTZ 552

Tapasztalat, vélemény: A gép alapvetően egy 30-as fejőstehén és annak szaporulatához szükséges takarmány bálázását végzi, minimális szolgáltatással kiegészülve. Az 50 LE teljesítmény a gép üzemeltetéséhez elegendő.

A bálázandó anyag mennyiségétől függően a gép teljesítménye 25-50 bála/óra között változik. A bálázó egyszerű kialakítású, könnyen szervizelhető, a kezelése gyorsan, könnyedén elsajátítható. A nagyhajlásszögű kardán használatát ajánlom mindenkinek, mert nagyban megkönnyíti a fordulókban végzett munkát.