fbpx

Trükkös lopások gabonaszállításkor – és az elhárításuk egyik lehetősége

Írta: Szerkesztőség - 2011 július 11.

Nagyon hasznos volt az Agrárágazat 2009 novemberi számában megjelent cikk, ezért mindenképpen érdemes közösen keresni a megoldásokat. Valószínűleg kevésbé ismert technikának számít még a biztonsági kamerákkal megvalósított megfigyelő rendszer.

A térfigyelő kamerákról mindenki hallott ugyan, de az a megoldás sok dologban különbözhet egy speciális területre kidolgozott rendszertől, mint a milyen a raktárak biztonsági rendszere. A mezőgazdaság több területén is hasznos lenne korszerű biztonsági kamerákat alkalmazó rendszert alkalmazni (állattartó telepek, gyümölcsösök, idénymunkák, aratás, szüret), központi telephelyek, mert a biztonsági szempontokon kívül a munka vezetése, irányítása szempontjából is hasznos lehet.

Milyen trükköket említ a már megjelent cikk:

  • Az egyik kerék nincs vagy csak félig van a mérlegen.
  • Úgy méretik az üres súlyt, hogy közben a következő teherautó már egy kerékkel felhajt a mérlegre és így súlyosabbnak mutatja a mért teherautót, mint amilyen.
  • A mérleg nullázását kérik, miközben már egy teherautó kerék rajta van a mérlegen és ezzel a megrakott teherautó súlya kisebbnek fog mutatkozni.
  • A súlyhiányosan érkező megrakott teherautó súlyát a következő, a mérlegre mögötte szorosan egy kerékkel már felhajtó, teherautó pótolja.
  • A teherautóra valahol felszerelnek egy hidraulikus emelőt, amely a mérlegen kívülre kitámasztva megemeli a teherautó egy részét és ezzel csökkenti a mért súlyt.
  • Egy feltöltött vizes tartállyal (pl. egyik pót-tank) megy be a telephelyre és mérlegelés után leengedi a vizet valahova. (pl. esővíz csatorna).
  • A teherautó platóján, platója alatt mindenféle szemetet, törmeléket, rossz gumit csempész be, és ezeket – mérlegelés után – kidobja a helyi szemétdombra.
  • Kitámasztja a mérleget ékkel, kerékemelővel, emelőként használt acélrúddal, kővel, hogy az egyik sarkán ne mérjen helyesen.
  • Rendszámot vagy pótkocsit cserélnek és a nagyobb önsúlyú valamilyen ürüggyel még feltöltés előtt elhagyja a telephelyet, és amikor ismét bejön, akkor új mérlegelést kér.
  • Több egymáshoz nagyon hasonló teherautó addig forgolódik a telephelyen, hogy már senki sem tudja, melyik rakodott le és melyik nem. Ekkor egy kifele menő autó az üres mérlegelése után ismét valamilyen ürüggyel visszamegy a többi teherautó közé és egy gabonával rakottal rendszámot cserél. A gabonával rakott most mérlegelés nélkül távozik, az átszerelt rendszámtáblájú meg ismét a mérlegre áll és úgy távozik.
  • Elbújtat 1-2 embert (általában másik teherautó sofőrjét) a fülkében a bemeneti mérlegeléskor.

Az alábbi három trükk olyan amit kamerás rendszerrel nem lehet felderíteni, de a többit igen.

  • A hagyományos hídmérlegekre mágneseket helyez vagy elállítja a nulla pont ellensúlyt.
  • Elektronikusan zavarja a nyúlásmérő bélyeges mérlegek elektronikáját.
  • Lefizeti a mérlegest, raktárost és együtt lopnak hamis mérlegelési bizonylatokkal.

Röviden összefoglalnám azokat az ismert tényeket, amit a kamerákról és a térfigyelésről mindenki tud, majd bemutatnék néhány modern kamera demót és végül egy olyan rendszert amely könnyen és viszonylag kedvező áron megszüntetheti a lopásokat, vagy nagyon visszaszoríthatja ezt a tevékenységet. A kamera rendszerre fordított költségek nagyon hamar megtérülhetnek olyan helyen, ahol a lopásokat gyakran elkövetik.

Kamera rendszerek általában

A ma alkalmazott térfigyelő rendszerek zárt rendszereknek tekinthetőek. A kihelyezett kamerák egy objektumot vagy közterületet figyelnek meg. Ilyen példát értelemszerűen nem tudunk megadni. Alkalmazzák a kamerákat magánterület megfigyelésére is, de ezek minősége és rendszere ma még nem megfelelő általában, mert olcsó kamerákat és gyenge szoftvert alkalmaznak.

Ha megtekinti ezt az alkalmazást, akkor elképzelése lesz a kamerák alapvető képességeiről. Természetesen ennél sokkal sokkal több lehetőség van.

A kamerák képét általában állandóan vagy részlegesen figyeli

1. egy biztonsági cég

  • hatékony de drága megoldás, hátránya hogy a biztonsági cégek kapacitása véges, a munkaerő drága

2. a tulajdonos vagy alkalmazott (lásd gabonaraktár, kapus, biztonsági ember, mérlegelő, stb.)

  • hatékony, de drága megoldás, hátránya a kis kapacitás és az, hogy a munkaerő más dolgokkal is terhelve van általában

3. nyilvános kamera (mint pld. a Moszkva téri is, vagy sok más web kamera)

  • Hátránya hogy a nyilvános kameráknak csak korlátozott biztonsági funkciója van, ha valaki lát is rajta egy eseményt, maximum a rendőrséget lehet felhívni.

A fenti három lehetőséget kiegészíthetjük egy új megoldással is, ami fejlesztés alatt áll. A fentiek előnyeit megtartjuk, de egy sor új funkcióval kibővítve ezek hatékonyságát megsokszorozhatjuk.

Néhány kamera alkalmazás demo filmje elérhető ezen az oldalon. Kamera sok féle van, ez a példa csak egy minta a sok profi kamera alkalmazás közül.

http://www.mobotix.com/ger_DE/Support/Demos/Demofilme

A biztonsági kamerák fejlett rendszerét azonban most is lehet úgy alkalmazni, új rendszer nélkül is, hogy a káros jelenségeket visszaszorítsuk. A legfontosabb a telep munkarendjének elemzése, az ott történő mozgások alapján egy hatékony kamera rendszer telepítése, egyenlőre – első lépésként zárt rendszerként. A későbbi fejlesztések a már telepítet rendszerre fognak épülni és azt kiegészítik új funkciókkal. A jól kiválasztott és fizikailag telepített kamera rendszer nem fog változni a fejlesztés miatt.

A felhasználókat pld. a gépjárművek vezetőit, megfelelő információs táblákkal is tájékoztathatjuk arról (kötelező) hogy gyakorlatilag a telepen történő mozgások minden lépése megfigyelés alatt áll, olyan minőségben hogy minden apró részlet kitűnően látható lesz. A filmeket csak ideiglenesen lehet és kell tárolni, a jogszabályoknak megfelelően.

A tervezési, szervezési és üzemeltetési feladatok

Rendszerjavaslat készítése

  • igények felmérése:
  • a munkák és a telepen történő mozgások elemzése
  • megfelelő kamera típusok kiválasztása a munka elemzése alapján
  • szoftver, hardver kiválasztása (informatika)

Rendszerterv készítése

Kivitelezés (általában több cég működik együtt):

  • kamera rendszer beszerzése és telepítése
  • hálózatépítés
  • szoftver beszerzése
  • képállományokat rögzítő szerver beszerzése és telepítése (lehet központi szerver)

Üzemeltetés

  • központi adminisztrációs szerver alkalmazása (opcionális)
  • képállományokat tároló szerver alkalmazása
  • szoftver és hardver üzemeltetők

Néhány érdekesség:

A területen való mozgás automatikus figyelése során, ha a mozgásérzékelők nem engedélyezett zónába történő belépést érzékelnek (ez lehet terület, de akár a gépjárműről való leszállás, egy adott objektum megközelítése meghatározott távolságra (pld. mérleg, gépjármű, stb.) akkor az automatikus rögzítésen túl jelzést is ad a rendszer a biztonsági szolgálatnak, és ha szükséges hangjelzést a telepen mozgó embereknek, gépjármű vezetőknek stb.

Ez a jelzés digitálisan tárolt szövegek hangbemondásával történhet hangszórón keresztül, pld „Kérem, ne közelítse meg a mérleget!”, „Kérem, ne hagyja el a gépjárművet!”. stb.). Ez hasonló, mint a budapesti metróban, hogy „Kérem, hagyja el a biztonsági sávot” üzenet, de ott is élőerő figyeli a tevékenységet, előnye a tárolt szövegnek hogy nem kell esetleg rosszul érthető szöveget mikrofonon keresztül bemondania a megfigyelőnek.

A gépjármű vezetőinek világosan érthető lesz viszonylag gyorsan, hogy a fenti trükkök használhatatlanok a felderítés elkerülése nélkül.

A video képek rögzítése történhet:

  • automatikusan
  • mozgásérzékelésre
  • adott helyen (mérleg)
  • előre meghatározott időpontban
  • más riasztó rendszerek aktivitására (kapunyitás, vonalon való áthaladást érzékelő radar, stb.)
  • manuálisan, a kezelő által direktben indítva.

A video felvételek rögzítésre kerülnek és bármikor megtekinthetőek, bizonyítva az esetleg elkövetett szabálysértést. A letárolt videókat képelemző szoftverrel is lehet elemezni, annak érdekében, hogy az érdekes eseményeket megtaláljuk és az elkövetőt képesek legyünk felismerni. Több nap rögzített filmjeit nehéz lehet újra megtekinteni, ezért a szoftverek ezt a munkát képesek gyorsabban is elvégezni, mint az ember.

Visszatartó erő kialakítása a felhasználók, munkatársak és a területen mozgó vendégek (gépjármú vezetők) körében.

A telep tulajdonosának nem a tettesek elfogása és a bonyolult eljárás kikényszerítése az érdeke, hanem hogy a telepen dolgozók ne kövessenek el bűncselekményt, és ne keletkezzen kár. A fenti trükköket élőerővel megakadályozni nagyon drága és fárasztó művelet, az emberek pedig könnyen kimerülnek vagy megvesztegethetőek is lehetnek.

Ezért célszerű egy nagyméretű kijelzőt nyilvános helyen elhelyezni, hogy a területen mozgók maguk is lássák, milyen felvételeket rögzítenek a kamerák. Az akár HDTV minőségű, és panoráma (180, 360 fokos), szélesvásznú filmeken láthatják a nézők, hogy tökéletes minőségben tanulmányozható a tevékenységük.

Aki ezek után is azt hiszi, hogy a tevékenysége észrevétlen marad, külön tájékoztatni kell a rendszer tudásáról, és akkor meggyőzhető arról, hogy nincsenek esélyei a rendszerrel szemben.

– Minden gépjárművezetőnek célszerű tájékoztató prospektust is adni, hogy mire kel ügyelnie azért, hogy ne sértse meg az előírásokat.

– A területen előre felfestett sávokat célszerű kialakítani, hogy a forgalom elzárt területek láthatóak legyenek.

– A forgalmat szigorú szabályokkal kell megfelelő területen tartani, hogy a kamerák látószögéből ne tudjanak kikerülni.

– Természetesen minden terület lefedhető kamerákkal, pont azért, hogy a szabályszegőket fel lehessen deríteni.

A telepen alkalmazott munkaerő szintén úgy fogja érezni, hogy a „gazda szeme mindent lát”, – és ez így is van.

Egyéb esetek, pl. balesetek, és más események utólagos elemzését is megtehetjük a rendszer segítségével.

Hogyan tovább?

A kamera típusok ismertetése és tudásuk elemzése egy külön cikk tárgya lehet ha van erre érdeklődés, így ugyanis a kamera kiválasztás és beszerzés, az árakról való tájékozódás, az alapvető technikai ismeretek és a különböző technikák összehasonlítása megkönnyíthető. Független szakértőként nincs elkötelezettségem a kameragyártók, forgalmazók, és rendszerüzemeltető biztonsági cégek irányában, ezért a legjobb változat kialakítása lehet a célom, a felhasználó érdekeit szem előtt tartva.

Ha egy gabonatároló telep üzemeltetése érdeklődik konkrét megoldások iránt,

  • szeretné megtudni hogy milyen költségekkel jár egy ilyen fejlesztés,
  • a kamerákat szeretné komolyabban megismerni,
  • a kezelőszoftverek és a rögzítés technikája és lehetőségei iránt érdeklődik,

kérem, írjon nekem egy elektronikus levelet és igyekszem válaszolni röviden.

Horkay András

[email protected]

POINTERNET-DB Kft.

Budapest

www.pointernet.pds.hu