fbpx

Megalakult a Magyar Szója Nonprofit Kft.

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 10.

Budapest, 2013. június 9., vasárnap (MTI) – A hazai alapanyagú egészségvédő élelmiszerek részarányának növelésére 9 taggal, 6,5 millió forint alaptőkével megalakult a Magyar Szója Nonprofit Kft.

Az új szervezet a génmódosítástól mentes itthon termesztett szója vetésterületének növelését, feldolgozását tűzte ki feladatul – mondta Seiwerth Gábor ügyvezető az MTI-nek.

 

Megalakult a Magyar Szója Nonprofit Kft.

 

Elmondta: jelenleg csupán 40 ezer hektáron termesztik ezt a főként takarmánynak való fontos fehérjeforrást, holott a vetésterület a kedvező ökológiai adottságok miatt akár ennek többszöröse is lehetne.

A gazdálkodók egyelőre inkább a búzát, kukoricát részesítik előnyben, pedig a GMO-mentes szója jövedelmezőbb lehet a búzánál, hektáronként akár 50 ezer forintnál is többet hozhat, és a világpiaci ára évek óta emelkedik.

A növekvő fehérjeínség kielégítésére korlátlan a felvevő piac – tette hozzá a szakember, aki a mosonudvari Lajtamag Kft. ügyvezetőjeként maga is több száz hektáron termeszt nyereségesen szóját.

A törvény szerint élelmiszer-biztonsági megfontolásból Magyarországon nem termeszthető génkezelt növény, ám az itthon előállított kevés „tiszta” szója döntő hányada is exportra kerül.

Az állam pedig – kiszolgáltatva a világpiaci helyzetnek – a takarmány keverő üzemek részére kénytelen nagy mennyiségben génkezelt argentin, brazil szóját importálni.

„Ily módon, eszi, nem eszi, nem kap mást alapon a sertés, baromfi húsával nap mint nap génmódosított élelmiszer kerül a családok asztalára, mivel a takarmányok fontos alapanyaga az import szója – mondta.

„Márpedig a génmanipulációval életre keltett új növényekkel szemben nálunk és szerte Európában nagy a bizalmatlanság, ugyanis máig hiányoznak a humán egészséggel kapcsolatos megnyugtató vizsgálati eredmények” – húzta alá Seiwerth Gábor.

 

Szerinte a hazaihoz hasonló a helyzet az EU más országaiban is.

Ezért az elmúlt évben osztrák kezdeményezésre a Duna-menti országok összefogásával nemzetközi szójaprogram indult, e GMO-mentes takarmány növény termesztésének fellendítésére, amivel a tengerentúli, génkezelt import szója legalább egy része kiváltható. A kezdeményezéshez kormányszinten a magyar agrártárca is csatlakozott.

Munkáját hivatott elősegíteni az új nonprofit társaság – hívta fel rá a figyelmet az ügyvezető.

A társaság a megfelelő termelési technológiák kiválasztásával, növényvédelmi útmutatóval, a termesztésre javasolt szója fajták kiválasztásával, szaktanácsadással segíti az e fehérje növényre átálló gazdálkodókat.

Baranya, Nógrád, Bács-Kiskun, Zala, Szabolcs-Szatmár megyében felkért egy-egy sikeres szójatermesztő gazdaságot, amelyek referenciaüzemként, egyfajta szójaszolgálatként már most fogadják az érdeklődő gazdálkodókat.

Az elképzelés szerint a társaság – termesztők, kereskedők, növény védőszer gyártók, élelmiszer gyártók, vetőmag előállítók – idővel szakmaközi szervezetté alakul, ami felgyorsíthatja a hazai GMO-mentes szójatermesztés növelését – mondta Seiwerth Gábor.

 

MTI 2013. június 9.