fbpx

OGY- Egyszerűbbé tennék a mezőgazdasági öntözést talajvízzel

Írta: Szerkesztőség - 2013 június 10.

Budapest, 2013. június 10., hétfő (MTI) – Egyszerűbb lenne a jövőben a mezőgazdasági öntözéshez igénybe venni a talajvizet, mivel az 50 méteres mélységet meg nem haladó, kizárólag talajvizet használó, mezőgazdasági öntözési kút létesítését a vízügyi hatóságnak csak be kellene jelenteni Győrffy Balázs és Jakab István törvénymódosító javaslata szerint.

A fideszes országgyűlési képviselőknek a vízgazdálkodásról szóló – 1995-ös – törvényhez benyújtott módosító javaslatát az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága hétfői ülésén mind tárgysorozatba vételre, mind általános vitára egyhangúlag javasolta.

 

 

OGY- Egyszerűbbé tennék a mezőgazdasági öntözést talajvízzel

 

Győrffy Balázs az előterjesztők nevében szóbeli kiegészítésében utalt arra, így a már meglévő kutakból történő vízkivételt – öntözést – is törvényessé tehetik a gazdálkodók.

Emellett a vízügyi hatósági eljárás – azaz a bejelentés – nem jelent többletterhet a gazdálkodóknak, ugyanakkor biztosítja az öntözési vízfelhasználás zökkenőmentességét.

Ez az eljárás – a javasolt bejelentési kötelezettség – különbözik egyéb vízjogi engedélyezési eljárásoktól, lényegesen egyszerűbb azoknál – tette hozzá a honatya.

A testület ezt követően ugyancsak egyhangúlag szavazta meg, hogy a mezőgazdasági bizottságot Sáringer-Kenyeres Tamás (KDNP) képviselje az Allergia-parlagfű kerekasztal munkájában.

 

MTI 2013. június 10.