fbpx

Axiál Gépkezelői Olimpia Baján

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 05.

„Az év legjobb gépkezelője” címért küzdött több mint 150 versenyző Baján a Petőfi szigeten 2011. június 4-én. A Manitou teleszkópos rakodók és Gehl csúszó kormányzású rakodók ügyességi versenyét Veterán Zsiguli bemutató, BOSCH akkumulátoros fúrócsavarozó által hajtott elektromobilok felvonulása, motoros és kerékpáros trial show, Quad bemutató, csörlő vontatású Wakeboard Show, Nádas Tamás műrepülő pilóta bemutatója és „Magyarok menni Bamako” élménybeszámoló is színesítette.

Már kilencedik alkalommal ad partnereinek lehetőséget az Axiál Kft, hogy gépkezelői tapasztalataikat és persze ügyességüket kihasználva összemérjék tudásukat. A Gépkezelői Olimpián 145 Manitou és 25 Gehl versenyző küzdött meg egymással két versenyszámban az év legjobb gépkezelője címért. A Manitou teleszkópos rakodók és Gehl csúszó kormányzású rakodók kezelőinek a mindennapi munkájuk során nem megszokott, elsősorban ügyességi feladatokat (kosárra dobás, szlalom, rönkpakolás) kellett megoldaniuk a számukra kijelölt pályákon. Az előfutamok is sok izgalmat tartogattak, hiszen 7 egyforma pályán párhuzamosan indították a versenyzőket, így bizonyos esetekben centiken múlt a különbség.

Induljunk el a kályhától

A világon elsőként, mégis rögtön hagyományteremtő céllal alapította 2002-ben az Axiál Kft a Manitou Kezelői Olimpiát. A helyszín ugyan változó volt, bajai telephely, Hódmezővásárhely, Hungaroring, majd újra Baja, már a Petőfi-sziget. A színvonal és a versenyzők száma évről évre emelkedett, de a cél ugyanaz volt: a legügyesebb gépkezelőt kiválasztani. 2010-ben már a tengerentúlon nagy hagyományokkal bíró Gehl kompakt kotró-rakodókat is bevonták a versenybe, ezért módosult a rendezvény neve is Axiál Gépkezelői Olimpiára.

A múltat a korhű és típusazonos alkatrészekkel rendelkező, restaurált, patinás esztétikai állapotú Zsiguli / Lada bemutató idézte talán a legjobban, a jelen illusztrálására – a versenyzőkön kívül – a „celeb” futam szolgált, de annyi biztos, hogy a snowboard és wakeboard riderként ismert Nagy Gáborról már inkább a jövő jutott a nézők eszébe. Ő az a mérnök, aki kifejlesztette az új típusú motoros csörlőt, aminek segítségével 2007 óta már a világot is megjárta a mobil wakeboardozást bemutatva.

Már a közelmúltban hallgatóztunk

Illés Antal (alias TONI) rendkívüli adottsággal élethűen utánozta a versenymotorok hangját, így hallottuk például Suzuki GSX-R 750 és 600 valamint Hayabusa 1300 dübörgését, de „összehasonlíthattuk” az Aprilia RSV Mille, a Sport Lada és egy lyukas kipufogós Barkas „ordítását” is.

Afrikában is jártunk

Az idei Bamako Rally 20. helyezett csapatának tagja, a Dumaszínház humoristája, Badár Sándor két társával, Kőváry Barna rallyversenyzővel és Pataki Ádám operatőrrel nekivágott a Budapest–Bamako Rallynak és filmet forgattak Afrikáról, ahogy ők látták. Nos, ennek részleteiről, a forgatás kulisszatitkairól, Afrikáról és persze a sportról láthattunk stand-up comedy előadást az Olimpia szünetében.

És megérkeztünk Bajára

Időutazásunk végén a Gépkezelői Olimpia végeredményét ismertetjük:

  • Gehl futam:
  • I. helyezett Szilágyi Károly (Nagyfa-Alföld Kft.). Nyereménye a vándorkupa, fém Gehl makett és 150.000 Ft értékű utazási utalvány az Axiál Kft. felajánlásával.
  • II. helyezett Gulyás Tibor egyéni vállalkozó. Nyereménye Fém Gehl makett és 100.000 Ft értékű wellness hétvége utalvány az ENI Hungária felajánlásával.
  • III. helyezett Balog István (Gropius Kft.). Nyereménye Fém Gehl makett és 50.000 Ft értékű Michelin utalvány.
  • Manitou futam
  • I. helyezett Farkas Krisztián (Lajoskomáromi Győzelem Kft.). Nyereménye Vándorkupa, Bruder makett és 150.000 Ft értékű utazási utalvány az Axiál Kft. felajánlásával.
  • II. helyezett Mészáros Mátyás (PILZE-NAGY Kft.). Nyereménye Bruder makett és 100.000 Ft értékű wellness hétvége utalvány az ENI Hungária felajánlásával.
  • III. helyezett Standi Tibor (Kalász Kft.). Nyereménye Bruder makett és 50.000 Ft értékű Michelin utalvány.

…és a jövő: 2012-ben a jubileumi X. Axiál Gépkezelői Olimpia Baján

Dudás Ervin