A CLAAS bemutatja a keskeny nyomtávú NEXOS traktorok újabb generációját

Írta: - 2016 november 10.

Kicsi, fordulékony és nagy teljesítményű

Harsewinkel/Bologna, 2016. november.

Különleges használatra, mint például kertekbe, gyümölcsösökbe vagy akár kommunális felhasználásra keresik ezeket a kicsi, fordulékony traktorokat, melyek erős motorral rendelkeznek, és a gépkezelőnek megfelelő kényelmet kínálnak használat közben. Az elismert keskeny nyomtávú CLAAS NEXOS traktorcsalád új generációja ezeknek az elvárásoknak optimális módon felel meg. A nagyteljesítményű motor, a kompakt méret és a fordulékonyság mellett az új modellek a front- és hátsó függesztésű eszközökhöz, új meghajtási variációhoz, és az optimális kabinkomforthoz kínált részletekkel tűnnek ki. A CLAAS az új NEXOS traktort először a 2016. november 9-13. között, Olaszországban, Bolognában megrendezett EIMA kiállításon mutatja be.

Nagy teljesítményű motorok

Az új NEXOS generáció 14 különböző traktormodellt foglal magába, melyeket egymástól teljesítményük és befoglaló méreteik különböztetnek meg. Minden új traktort négyhengeres FTP (Fiat Power Train) motorral szerelik, mely sima futást és nagy húzóerőt biztosít, alacsony zaj- és vibrációs szint mellett. Az elérhető motorok teljesítménye 75-112 lóerő, illetve maximum 103 lóerő a NEXOS VE modellnél, melyeket a különösen keskeny szőlősorok közé ajánlunk. A 250 VL és 250 F topmodelleknél, CLAAS POWER MANAGEMENT funkcióval, a TLT-hajtást igénylő munkákban és szállításkor az alap teljesítményen felül akár 9 lóerő többletteljesítmény (Boost), és maximális 440 Nm-es nyomaték is elérhető. Ez az új NEXOS sorozatot az előző modellsorozatnál 10 százalékkal nagyobb teljesítményűvé teszi.

FPT-4-hengeres motor

Fordulatszám állítás gombnyomásra

Az elektronikus Common-Rail befecskendezéssel a NEXOS szériatartozéka lett a motorfordulatszám-memóriamodul, és egy másodlagos memóriamodul pedig opcionálisan rendelhető. A motorfordulatszám pontos utánállítása gombnyomással lehetséges. A TLT-hajtást igénylő munkáknál így minden pillanatban a megfelelő motorfordulatszám és ezzel nagy teljesítmény áll rendelkezésre. Ráadásul az új motorok hosszabb, az eddigi 500 üzemóra helyett 600 üzemórás szervizintervallumokat tesznek lehetővé

NEXOS motorteljesítmények

Modell Max. teljesítmény* (kW/PS) Max. fordulatszám* (Nm)
NEXOS 250
(csak F és VL)
82/112 (beleértve a 9 LE többletteljesítményt CPM**-mel) 440
NEXOS 240 76/103 406
NEXOS 230 68/92 366
NEXOS 220 62/85 334
NEXOS 210 55/75 309

* ECE R 120 szerint
** CPM (CLAAS POWER MANAGEMENT): Kiegészítő motorteljesítmény (Boost) a CLAAS traktoroknál, melyek a lentebb meghatározott alkalmazási körülményekhez elérhetők.

Optimális kipufogógáz-kezelési technológia kedvező méreteknél

A NEXOS változatok méretei 1 méteres szélességgel kezdődnek a VE, szűk sorok közé ajánlott modellnél. A szélesebb szőlősorokhoz az 1,26 méter széles VL modelleket, míg gyümölcsösbe az 1,45 méter széles F modelleket ajánljuk. A különböző modellek motorjai a kompakt méretek ellenére a legmodernebb kipufogógáz kezelési technológiákkal, mint a dízelrészecske szűrő, dízeloxidációs katalizátor és a külső, hűtött füstgázgáz-visszavezetéssel vannak ellátva, így megfelelnek az EU-s IIIb (Tier 4i) károsanyag-kibocsájtási normáknak.

kipufogógáz-kezelés

„Darázsderék”-konstrukció a nagyobb fordulékonyságért

Az első tengely előtt és mögött minden új modellen látható a karakteres törés, az úgynevezett „darázsderék”, mely a CLAAS nagytraktorainál már ismert és elismert. Ez a fordulás során nagyobb ráhatást tesz lehetővé, mivel a fordulási sugár egyértelműen kedvezőbb lesz. A 88 milliméterrel rövidebb frontfüggesztés és az 50 milliméterrel nagyobb keréktáv a traktort még fordulékonyabbá teszik, így biztosítva a maximális nyomtartást. Az opcionálisan rendelhető összkerék-meghajtás szögállás-szenzorral, amely például tábla végi fordulónál egy bizonyos kormányzási szög fölött a négykerék-meghajtást automatikusan kikapcsolja, különösen nagy fordulékonyságot jelent az új NEXOS traktoroknál.

„darázsderék” / kedvezőbb fordulási sugár

A gépkezelő nagyobb kényelme

Több helyet és nagyobb komfortérzetet biztosít az egyértelműen laposabb hajtómű-ház, az opcionálisan elrendezett kiszolgáló elemek, és egy digitális színes kijelző a műszerfalon. Ezen kívül a hátsó kábelcsatornán kívül a NEXOS traktorokon most szériatartozékként elöl is található kábelcsatorna, így a front adapterek saját vezérléssel akár csukott kabinablaknál is vezérelhetők. A NEXOS F rakodóváltozatban is elérhető.

összkerék automatika szögállás-szenzorral

Új hajtómű variációk

Új hajtóműváltozat is elérhető, amelynél a mechanikus erőátvitel 24 előre- és hátrameneti fokozatát REVERSHIFT elektronikus irányváltóval kombinálták. Ez elektronikusan vezérelt, különösen kopásálló lamellás tengelykapcsolóval dolgozik. A NEXOS öt elérhető hajtóműváltozatához a továbbiakban a topfelszereltségben a 24 V / 12 R meghajtás is hozzátartozik REVERSHIFT és TWINSHIFT (két terhelés alatt kapcsolható fokozat) váltókkal.

NEXOS hajtóművariációk

Sebességek száma (előre/hátra) Fokozat Csoportok Irányváltó Váltó típus
24 V / 12 R 4 3 REVERSHIFT TWINSHIFT
ÚJ:
24 V / 24 R (csak F és VL)
4 3 REVERSHIFT mechanikus, kétszeres
24 V / 24 R 4 3 mechanikus TWINSHIFT
24 V / 24 R 4 3 mechanikus mechanikus, kétszeres
12 V / 12 R 4 3 mechanikus

Új megoldások a frontfüggesztésnél

Az új frontfüggesztés is sok részletmegoldást kínál a nagyobb rugalmasság érdekében. Így minden modellnél rendelhető kihelyezett kör, illetve szabad visszafolyó ág. Alternatívaként a hagyományos 1000 fordulat/perc kardánhajtáshoz az új NEXOS traktoroknál a egy 540 ECO 1/perc fordulatszámú TLT is rendelkezésre áll.

Hidraulika minden eshetőségre

Az új NEXOS két hidraulikateljesítménnyel érhető el. Egy hidraulikaszivattyú 60 liter/perc szállítási teljesítménnyel minden hidraulikus eszközt kiszolgál. A nagyobb hidraulikateljesítményt igénylő munkákhoz egy külön a hátsó függesztést ellátó 27 liter/perc teljesítményű szivattyú is rendelkezésre áll.

Összesen négy mechanikus kihelyezett kör érhető el, illetve szükség esetén 4 elektrohidaulikus kört is alkalmazhatunk: két kört keresztkapcsolóról, kettőt pedig billentyűkről, melyek mindegyike mennyiségszabályozható, a billentyűsök pedig időzíthetők is.

kiegészítő hidraulkacsatlakozók

3,5 tonnás súlykorlát is lehetséges

Bizonyos országokban, hogy a NEXOS személyautó jogosítvánnyal is vezethető legyen, rendelhető a traktor 3,5 tonnás megengedett legnagyobb össztömeggel. Ennek leginkább a kommunális felhasználásnál van jelentősége.

Az új CLAAS NEXOS keskeny nyomtávú traktorok 2017-től gördülnek majd le a gyártószalagról.

A CLAAS az EIMA 2016 kiállításon a 19-es csarnokban az A12 standon lesz megtalálható.