fbpx

Nyolcadszor is Agro-Békés

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 10.

Grósz László, az Agro-Békés ügyvezetője megnyitójában kiemelte, hogy gépforgalmazóként mintegy kötelességének érzi bemutatni a mai magyar mezőgazdaságban élenjáró technikákat. A 80 felsorakoztatott gépet úgy választották ki, hogy a gazdák minél szélesebb körben tudjanak tájékozódni a technikai lehetőségekről, ezzel megkönnyítve döntésüket, melytől a jövőbeni munkájuk sikeressége függ.

bednar rövidtárcsa

Új információk az Agro-Békés háza táján

Az ügyvezető beszélt a STROM-BEDNAR tulajdonosváltásáról, megnyugtatott mindenkit, hogy 2012-ben csupán csak a cég tulajdonosi struktúrájában történt változás. Ennek következtében a 15 éves múltra visszatekintő társaság új neve a BEDNAR FMT s.r.o. lett.

Az Agro-Békés 2003 óta forgalmazza a Case IH gépeit. Az ügyvezetőtől megtudtuk, hogy ezzel kapcsolatban is nagy lépés történt életükben, hiszen 2013. november 15-én aláírták azt a szerződést, melyben az Agro- Békés Kft. közvetlen Case IH importőr lett az egész országra kiterjedően. Ennek a mérföldkőnek köszönhetően bővítik a kereskedelmi hálózatukat, új telephelyeket építenek, munkahelyeket teremtenek, és a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetnek a szervízhálózatra.

Békés megye még mindig az ország egyik éléskamrája

A Békés megyei Agrárkamara elnöke, dr. Kulcsár László István kifejtette, hogy miért is fontos a kamarai köztestületi rendszer és miért tették kötelezővé azt.

Az EU tagságunk óta a piaci verseny rendkívül magas szintre emelkedett. Annak ellenére, hogy a fejlesztések egyre igényesebb színvonalon vannak, mégis nehéz a magyar produktumokat jó áron, jó színvonalon értékesíteni.

2004 után – mikor az agrárium kitekintést nyert a nemzetközi agrárpolitikába – elengedhetetlen volt, hogy egy olyan szervezet lépjen be a képbe, mely nemcsak hatósági jogokat gyakorol, hanem védelmi funkciót is ellát a rendszerben. Amennyiben egy szakmai testület csak fakultatív, az EU-s rendszerben nem tud megvédhető struktúrát működtetni, ezért vált elengedhetetlenné a kötelező tagság. Ugyanakkor a törvény és a kamara zászlójára tűzte ki az érdekvédelmet és a szolgáltatást. Az elmúlt egy év alatt sikerült az önszervezés alapján kiépíteni az országos és a települési területi szerveket, létrejöttek a megyei testületek és szakmai osztályok, most pedig megalakult az összes járási bizottság is. Így a gazdálkodók teljességgel birtokba vehették a kamarát, és alkotó gondolataikat szervezeti keretek között fejthetik ki.

Békés megyében több mint 30 ezer kamarai tag van regisztrálva. Az eredmények, a teljesítmények, a gazdák felé irányuló szolgáltatásokat nézve a hazai dobogó bronzérmese a megyei kamara.

Gyakorlati bemutató a javából

A nem kis mennyiségű gépparkot felvonultató bemutatót Pribelszki Péter ügyvezető és Grósz Gábor kereskedelmi igazgató vezényelte le.

Többek között a Cseh BEDNAR SWIFTERDISC XO F rövidtárcsája is színre lépett. Jellemzője a SWIFTER 520*5 mm-es tárcsalevél átmérők, melyek csipkések. Egy-egy tárcsatartón két tárcsa van elhelyezve, így az anyagáram szabadon áramolhat minden második helyen. A tárcsák csapágyazása speciális, hosszú élettartamú, karbantartásmentes, nincs rajta zsírzó gomb. Az élettartam után cserélhető, közbeni karbantartást nem igényel. Munkaszélessége 4,5 m-től 17 m-ig, hidraulikus a nyitás-csukás. Szárnyanként két darab támasztókerékkel van ellátva, a tárcsasor mögött egy V-RING tömörítő henger található sárkaparókkal. Tárcsatartó felfogadása gumibakon keresztül történik.

A BEDNAR rövidtárcsát ennél kisebb és nagyobb munkaszélességben is gyárt. Az ATLAS típusú pl. 10 m munkaszélességig készül, 620-as tárcsalevél átmérővel. A tárcsatartó felfogadását tekercsfogóval oldották meg.

case ih kombájn

MAGNUM A VONÓERŐ – mellyel a legnehezebb körülmények között is boldogul

A Case IH MAGNUM erőgépei 235, 260, 290, 315, 340 és 370 LE-vel gördülnek. E traktorra jellemző a kategóriájában kimagasló súlyeloszlás, megfelelő tengelytáv, ráadásul versenytársai között a legnyomatékosabb motorral is rendelkezik.

A Case IH kombájnban is jeleskedik. A mai napig egyedi AXIAL-FLOW sorozata, ilyen egyrotoros technológiával egy kombájngyártó sem rendelkezik. Ezt a technológiát 35 éve kezdte kifejleszteni a Case. A kombájn 130-as és 230-as szériában létezik. Gyakorlatilag a cséplési tisztítási elv ugyanaz mindkettőnél. Az 5130-as a legkisebb 300 LE-vel, a legnagyobb közel 600 LE maximális teljesítménnyel van ellátva. A rotor előtt nincs semmilyen keresztdob sem cséplésre, sem anyagtovábbításra. Ez azért fontos, mert a keresztdobok átömlési keresztmetszete sokkal kisebb, mint a hosszdobosé, ezzel lehet elkerülni a magszemek törését. Fontos, hogy mindig teljesen etetve legyen a rotor, hiszen a cséplés itt mag a magon történik, valamint a centrifugális erő segítségével. Ezért tudnak ezek a kombájnok rettentő tisztán és minimális szemtöréssel dolgozni.

A rengeteg információ hallatán egy lényeges dolog biztosan megragadt mindenki fejében: ha aratás után meghúzzuk a summa vonalat, az az alatti összeg kérdése, hogy mennyi terményt, milyen tisztán tudunk majd eladni, hiszen ez egyenesen arányos a pénztárcánk vastagságával.