fbpx

FELLA zöldtakarmány betakarítás

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 15.

Mint minden gépberuházásnál, a szálastakarmány betakarítás gépeinél is a munkaminőség, a hatékonyság és a megbízhatóság az elsődleges szempont. Ezt pedig gyakorlat közben, különösen már bizonyított gépek munkáját körbejárva tudja a forgalmazó is igazolni. Ezúttal a Jász-Föld Zrt. lucernabetakarításán jártunk, ahol FELLA gépek dolgoztak.

FELLA zöldtakarmány betakarítás

Már közel 100 éves múltra tekint vissza a zöldtakarmány betakarításban ismert német FELLA gépgyár. A hazai gazdaságokban is találunk még több mint 20 éves, működő kaszákat ebből a márkából. Jászladány határában ezúttal a mai portfólió tagjai dolgoztak, két kasza, egy rendterítő és egy rendsodró. A gépek részletes bemutatásában segítségünkre volt Drexler János, az importőr Megazet Kft. ügyvezetője, valamint a FELLA gépek forgalmazójaként is ismert Pap Lajos, a Pap-Agro Kft. ügyvezetője.

Szársértős kaszák

A tárcsás kaszák előnye az eltömődés nélküli vágás és a szellős, laza rend. Ez akár 2-3 nappal is lerövidítheti a betakarításunkat, mivel a rend gyorsabban szárad.

A terepet és gépet egyaránt kíméli a SM 310 FZ-RC fűkasza lengő-vonópad frontfüggesztése, hiszen annak ellenére, hogy frontkaszáról van szó, mégsem tolja a traktor, hanem gyakorlatilag húzza. A rugós tehermentesítővel lengő gömbfej kapcsolással szerelt felfüggesztés kiváló talajkövetést, a tehermentesítő rugókkal szerelt széles tartókeret pedig jó teherelosztást biztosít.

Az SM 311 Trans RC félig függesztett, támkerekes fűkasza gerendelyének súlya egyenletesen oszlik meg a támkerék és a traktor között, egyrészt kisebb traktorral is tudunk nagyobb munkaszélességben dolgozni. RC, azaz gumihengeres szársértővel felszerelt modelleket láttunk Jászladányban, de a kasza ütőujjas kivitelben is elérhető, sőt a szársértő pár perc alatt akár leszerelhető.

DriveGuard, amikor ?követ kaszálunk?: Ezzel a megoldással, ha a kaszatárcsa idegen anyagnak ütközve lefékeződik, a túlterhelésgátló gyakorlatilag elnyíródik, a hajtáslánc megszakad és a kaszatárcsa állva marad, alatta a hajtómű és a nyírótárcsa tovább forog. A hajtóerő (így) nem hajtja tovább a kaszatárcsát, viszont az továbbra is kötődik a gerendelyhez, és nem veszik el, az elnyírt lapka pár perc alatt könnyen kicserélhető a helyszínen is.

A bemutatott kaszák min. 80 LE-t igényelnek, a 6 méter munkaszélességű kasza átlagos teljesítménye 18-20 km/h sebesség mellett óránként 10-12 ha, de egyenletes talajon 18 hektár kaszálásával is végez.

A FELLA kínálatában természetesen ezen kívül további tárcsás és dobos kaszák, front, függesztett és vontatott kivitelű kaszák és kaszakombinációk is szerepelnek a legkisebb, 1,65 méteres kiviteltől akár a 11 métert átfogó kaszakombinációkig.

Tálas János növénytermesztési ágazat vezető, Jász-Föld Zrt.

Tálas János növénytermesztési ágazat vezető, Jász-Föld Zrt.

  • Az Önök kaszái dolgoznak a bemutatón. Már a második szezont kezdték meg ezekkel a gépekkel. Mennyi és milyen munka áll a gépek mögött?

Több mint 1.000 hektáron gazdálkodunk, ebből 400 hektáron van lucerna, amit évjárattól függően 4-5 alkalommal kaszálunk évente. Ennek a munkának a fele most már erre a két FELLA gépre jut, tehát úgy gondolom, kihasználjuk a teljesítményüket.

  • Tavaly vásárolták a második FELLA kaszát. Ezek szerint bevált a márka?

Két évvel ezelőtt vásároltuk a vontatott kaszát, tavaly pedig a frontkaszát. Hibátlan munkát végeznek, a szársértés nekünk is fontos szempont volt, ezért választottuk ezt a típust. Rájuk kell nézni, könnyűek, gyorsak, hibátlanok, egyszóval: működnek.

FELLA rendterítés

A bemutatott TH 601 DN hárompont lengő függesztésű, 6 méter munkaszélességű rendterítőn is jól láthattuk a FELLA rotortechnikát, az oldalrotorok hidraulikus szinkronkiemelését. A könnyített kivitelű ?alpesi? rendterítő is a robusztus rotorhajtóművel és hajtásleválasztó szerkezettel van felszerelve.

A bemutatott 6 méteres változaton kívül 4-18 m munkaszélességben, vontatott, összecsukható, szállítókocsis és saját keréken guruló kivitelben is elérhetőek a FELLA rendterítők.

Maradék nélküli sodrás

A lengő függesztő keretű TS 456 DN az egyrotoros rendképzők közül a legnagyobb. Erős, egyfokozatú kúpkerékhajtása és osztott háromszoros csapágyazású fogastengelye hosszú élettartamot garantál. Sodrórugói hosszúak és a versenytársakkal ellentétben nincsenek felfűzve a sodrókarokra, így a homlokfelület szabadon marad, sőt cserénél egyenként szerelhetőek a rugók. A sodrókarok ?könnyített? szakaszának köszönhetően esetleges ütközéskor a hajtókar csak ezen a szakaszon hajlik el, így a hajtásház és a hajtásrendszer nem sérül. A rendképző munkamagassága hajtókarral a traktorülésből állítható, az oldaldőlések pedig a tengelyen lévő csavarokkal igazíthatóak a terephez.

A jászladányi rendezvényen készült fotók IDE kattintva megtekinthetőek.

A FELLA bemutató dabasi állomásának képei IDE kattintva.