fbpx

Fendt aktuális – „Jövő a szántóföldön”: Fendt gyakorlati bemutató 2018

Írta: Kalmár Nárcisz - 2018 szeptember 24.

A Fendt gyakorlati bemutatójára 2018. augusztus 23-án került sor Würzburg mellett, Wadenbrunn térségben. Kereken 110 Fendt traktort és egyéb önjáró gépet tekinthettek meg az érdeklődők, melyek egytől-egyig igazodtak a rendezvény mottójához: „Jövő a szántóföldön”.

A kiállított gépeken túl a gyakorlati bemutatók során érdekes gépkapcsolatok és élő show-műsorokat láthatott a közönség, melyek során a gépek megmutatták, mit is tudnak a gyakorlatban. A gyakorlati bemutatók mellett több Fendt Full-Line programban szereplő gép világpremierje is zajlott. E rendezvény a legnagyobb európai gépbemutató, ami egy márkához köthető.
Az AGCO/Fendt az elmúlt évek sikereinek köszönhetően rendkívül sok új termékkel bővítette termékpalettáját. Ezek szinte mindegyikét bemutatták. A látogatók meggyőződhettek, mit is jelent a Fendt innováció, a Fendt minőség, és milyen technológiák várnak a közelebbi és távolabbi jövőben a gazdákra, amely technológiák bizonyára tovább könnyítik majd a mindennapok munkáját.

Hat információs szigeten, hat különböző témacsoportban kaphattak az érdeklődők akár egyénre szabott extra háttér-információkat a mintegy 90 hektáros kiállítói területen. Az egyik ilyen infószigeten, a Fendt Smart Farmingon a Fendt által nyújtott precíziós gazdálkodással kapcsolatos megoldásokat ismerhették meg a gazdálkodók.

Fendt Future Farming: intelligens gépkezelés a Fendt Connect segítségével

A gépek hatékony használata döntő jelentőségű az üzleti számítások során, amikor hektáronkénti vagy üzemórára vetített fajlagos mutatószámok meghatározása történik. Ezért az AGCO/Fendt rendszeresen foglalkozik olyan technikai megoldásokkal, amelyek segítik az ügyfeleket a gépek hatékony használatában és az értékes munkaidő megtakarításában.

Az új Fendt Connect digitális platform célja, hogy segítse a gazdaságokat és a vállalkozókat a gépek állapotának és használhatóságának felügyeletében, elemzésében és kezelésében. A Fendt Connect alkalmazás (iOS és Android számára) valós időben mutatja az egyes gépek üzemanyag-fogyasztását, sebességét és munkaidejét. Ezenkívül a térképnézet mutatja a jármű helyzetét, a gép útvonalát és állapotjelentését. Ezenkívül a Fendt Connect felhasználója tájékoztatást kap a következő szervizintervallumokról vagy hibaüzenetekről.

A gépek tevékenységének dokumentálásával egy cég vagy vállalkozás teljes flottáját meg lehet szervezni. Az adatok elemzésével az üzemi idők, a rendelkezésre állás és a géphasználat jobban kezelhető. A karbantartási intervallumokat hatékonyan ütemezheti az íróasztalról. A Fendt Connect segítségével a mezőgazdasági vállalkozók, gazdálkodók és bérvállalkozók lehetőséget kapnak arra, hogy elemezhessék és optimalizálhassák a gépeik használatát. Ez növeli a hatékonyságot, és időt és inputanyagot takarít meg.

A Fendt Connect 2018-ban több mint 100 kiválasztott ügyfél számára elérhető lesz. A használat előfeltétele az integrált ACM Box (AGCO Connectivity Module), amely a releváns CAN-BUS paramétereket és gépadatokat továbbítja a Fendt Connect digitális platformra. Az ACM Box opcionálisan a Fendt 500-1000 Vario traktorszériákhoz elérhető.

Adatbiztonság

A Fendt Connect alkalmazás kezdetben német, angol és francia nyelven érhető el. A Fendt mint a mezőgazdasági technológia megbízható márkája az adatbiztonságot kiemelt fontossággal kezeli. A Fendt Connect alkalmazása a magas színvonalú európai IT-biztonsági szabványokon alapul.

Növekedési pályán az AGCO/Fendt

A Fendt világszerte stabil növekedést mutat, mind a traktorértékesítés területén, mind a teljes Fendt Full Line programban. Peter-Josef Paffen, a Fendt EME igazgatóhelyettese és az AGCO/Fendt igazgatótanácsának elnöke a 2018. augusztus 22-én Würzburg mellett, Wadenbrunnban megtartott AGCO/Fendt sajtótájékoztatóján elégedett volt a jelenlegi piaci és üzleti teljesítménnyel. A további sikerek érdekében a Fendt jelentős összegeket fektet be a kutatásba és a fejlesztésbe, különös tekintettel a digitalizálásra és a „Fendt 2020” stratégiára.

Jó piaci helyzet Németországban – a nagyméretű traktorok nagyon keresettek

A német traktorpiac továbbra is a Fendt legnagyobb egységes piaca. Az éves termelés körülbelül egyharmadát németországi vásárlóknak szállítják. − A Fendt 2018 első felében első a forgalomba helyezett traktorok számát (3050 db) illetően növekedett, ami egyben 24,2 százalékos piaci részesedést jelent. Ez 0,6 százalékponttal több, mint egy évvel korábban − mondta Peter-Josef Paffen, rámutatva, hogy a németországi traktor-nyilvántartásáról szóló szövetségi közlekedési hatóság hivatalos statisztikáit jelenleg egyszeri különleges hatások befolyásolják, így nem felelnek meg a tényleges piaci eseményeknek. Az új regisztrációk jelentős csökkenése 2018 első félévében 10,7 százalék volt, ami annak tudható be, hogy 2017 decemberében jelentős mennyiségű korai forgalomba helyezés történt, és a régi uniós szabályok szerint forgalomba helyezett traktorok többsége 2018 elején került ki a piacra.

Nagyon örülünk annak is, hogy a 300 lóerősnél nagyobb traktoraink – a Fendt 900 és a Fendt 1000 Vario – kitűnő elfogadottsággal bírnak a piacon. Ebben a teljesítményszegmensben a Fendt első helyet foglal el közel 40 százalékos piaci részesedéssel és 366 forgalomba helyezett traktorral – mondta Paffen, és hangsúlyozta: „A cél az, hogy tovább javítsuk a Fendt piaci részesedését Németországban az év végéig.”

Cél: 2020-ig 20 000 traktor

A 2017-es nagyon jó év volt a Fendt számára. Amint azt bejelentettük, 10%-kal növeltük a traktorok értékesítését 15020 egységre. Ez a pozitív fejlődés a folyó évben folytatódik. 2018 végéig 16800 darab traktor értékesítésre számítunk. Egy újabb 12 százalékos plusz. Ez pedig ésszerűen jól illeszkedik a „Fendt 2020” stratégia célkitűzésébe: 20000 traktorral 2020-ban – mondta Paffen.

NEXT Machine Management: tervezés, ellenőrzés, elemzés és dokumentálás

A NEXT Machine Management olyan termék, amely lehetővé teszi a gazdálkodó számára, hogy könnyen integrálja az összes gépet saját termelési folyamataiba, például tervezés feladatmanagement, törvény által előírt dokumentáció, táblatörzskönyv és útvonal-adminisztráció.

A gazdálkodó nagyobb átláthatóságot és jobb alapot kap a jövőbeli fejlesztéseihez. Különösen vegyes flottákkal rendelkező vállalatok számára előfeltétel ez az automatizált, folyamatorientált adatfelhasználáshoz.

Az agrirouteradatcsere platformhoz való csatlakozás és a más, még gyártói specifikus interfészek feldolgozásának lehetősége lehetővé teszik a mezőgazdasági gépadatok rendelkezésre bocsátását a rendszerben.

A ProfiPlus verzióval ellátott Fendt traktorok a VarioDoc Pro dokumentációs rendszerrel, valamint az önjáró Fendt gépek mind rendelkeznek megfelelő felszereléssel, hogy az adatfeldolgozó rendszert a NEXT Machine Managementet teljeskörűen alkalmazható legyen.

A modul kezdetben német, angol és francia nyelven érhető el 2019-től.

Összeállította:
Kalmár Nárcisz