fbpx

Innovációk a nagyvilágból

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 24.

Disco Move frontkaszák maximális rugalmassággal

A Claas a Disco 3600 Move és Disco 3200 Move frontkaszákkal bővítette sikeres „Disco” fűkaszái sorozatát. Az új, innovatív frontkasza konstrukciók – a traktor fronthidraulikájától függetlenül – 1000 milliméteres szabad mozgást tesznek lehetővé a kaszasín optimális talajkövetése érdekében. A mellsőfüggesztésű új tárcsás kaszák 3,0 és 3,4 méteres munkaszélességben kaphatók, szársértő nélkül (típusjelölés: F), illetve verőujjas- (FC) vagy gumihengeres (FRC) szársértővel. A Disco Move kaszák működésének alapja a beépített kinematikával rendelkező, teljesen új fejlesztésű függesztőkeret, amely felfelé 600 mm, lefelé 400 mm-es elmozdulással képes a talajkövetésre, illetve a talajegyenetlenségek kiegyenlítésére. A kaszatest vízszintesen és oldalirányban is képes kitérni a központi forgásponthoz képest, amely 30 fokban van beállítva. Így a kaszatest oldalirányban hátra (enyhén srégen) is kitérhet, kikerülve az akadályokat, ezáltal még tökéletesebb a talajkövetése. A kaszatest a talajhoz közeli Disco Profil forgópont-megoldásának köszönhetően a kisebb talajegyenetlenségeket nagyon gyorsan tudja lekövetni. Az új vonószerkezet és a talajközeli forgáspont kombinációja különösen a nagy traktoroknál és nagyobb menetsebességeknél kínálja a felszín nagyon jó követését. A traktor fronthidraulikája fix pozícióban marad és nincs hatása a talajkövetésre, így a fordulókban a kaszatest kiemelését a vonószerkezetbe integrált hidraulika veszi át. Szériafelszereltségként kapható a hidraulikus Active Float felfüggesztés is, amely szintén a vonószerkezetbe van integrálva. A Disco Move frontkaszákba a Claas saját fejlesztésű Max Cut kaszasín is beépítésre került.

Agroton 6-os sorozatú erőgépek TTV erőátviteli rendszerrel

A Deutz-Fahr Agroton 6-os sorozatú erőgépei univerzálisan használhatók, illetve a rendelkezésre álló modellek kínálata ismét bővítésre került. Az újabb, Agroton TTV 6120, a TTV 6130 és a TTV 6140 fokozatok nélküli erőátvitelirendszerrel ellátott modellek révén a Deutz-Fahr három olyan, kompakt és sokoldalú, 4-hengeres erőgépet kínál, amelyek mindegyike jelentős innovatív műszaki tartalommal rendelkezik. Az erőgépek – optimális méreteik, a felhasználók számára kedvező teljesítményosztályaik és tömegük révén – jól illeszkednek a közepes méretű gazdaságok igényeihez, emellett rendelkeznek a nagyobb gazdaságok, vagy a gépi bérvállalkozók részére szükséges műszaki tartalommal is. Az új, középnehéz univerzális kategóriába sorolható Agroton traktorcsalád erőgépeinek névleges teljesítménye 88-95 kW (120-130 LE) közötti, maximális teljesítményük 93-105 kW (126-143 LE) között változik. Négyhengeres, 3620 cm3-es, Deutz TCD 3.6 LO4 típusú dízelmotorjaik az EU Stage IV (Tier 4 Final) kipufogógáz kibocsájtási normatívákat 1600 bar nyomású, elektronikus vezérlésű DCR (Deutz Common Rail) befecskendezéssel, SCR kipufogógáz-utókezeléssel, DOC és DPF rendszerekkel teljesítik. Opcionálisan hidraulikus motorfék is elérhető. Ezek az új, modern motorok kevesebb üzemanyag- és AdBlue-felhasználást tesznek lehetővé, ugyanakkor az alacsonyabb fordulatszám-tartományban is nagyobb nyomatékot szolgáltatnak. Az erőgépek SDF gyártmányú, fokozatmentes TTV hajtóművekkel vannak ellátva, végsebességük 50 km/h. Elektrohidraulikusan meghajtott hátsó teljesítmény leadó tengelyekről 540/540 Eco és 1000 min-1 fordulatszámok vehetők le, a mellső TLT 1000 min-1 fordulatszámmal üzemeltethető. A függesztési lehetőségek nagyfokú rugalmasságot biztosítanak a munkagépekhez. Kétféle hidraulikakonfiguráció áll rendelkezésre. Egy nyitott központú, 90 l/min szállítási teljesítményű hidraulikarendszer legfeljebb négy további, hátulra kihelyezett mechanikus segédhidraulika-szeleppel, vagy egy 120 l/min teljesítményű, terhelésérzékelős hidraulikarendszer legfeljebb négy mechanikus vagy öt elektronikus vezérlésű segédhidraulika-szeleppel. Hátsó függesztő szerkezetük maximális emelőképessége 5000 (kiegészítő emelőhengerrel 7000) kg, míg mellső függesztő szerkezetük 2880 kg tömegű teher felemelésére képes.

A munkavégzés során a légkondicionált MaxiVision kabinváltozatok a gépkezelők kényelmét teljes mértékben kielégítik, illetve a gépkezelők hatékony munkáját a fülke kiegészítő felszerelései (jól áttekinthető 5 collos InfoCentrePro kijelző, ergonomikus kialakítású MaxCom joystickkal szerelt kartámasz, 8 collos iMonitor képernyő stb.) nagyban elősegítik.

Amazone CombiDisc 3000 kompakt tárcsa

Az Amazone függesztett CombiDisc 3000 kompakt tárcsája nemcsak önállóan üzemeltethető, hanem a mechanikus rendszerű Cataya 3000 vagy a pneumatikus rendszerű Centaya 3000 gabonavető géppel összekapcsolva is hatékony magágykészítő+gabonavető gépkombinációkat alkothat. Ezek a gépkapcsolások a QuickLink gyorskapcsoló rendszer segítségével, nagyon egyszerűen, gyorsan és szerszámok nélkül elvégezhetők. A CombiDisc talajművelőre ráépített vetőgépek az Amazone új generációjú „01”-es sorozatú forgóboronákon és a forgólazítókon egyaránt használhatók, így egy és ugyanazon ráépített vetőgéppel egyidejűleg különböző vetéskombinációk valósíthatók meg. A tömörítésre érzékeny talajokhoz (opcióban) traktornyom-lazítók is kaphatók, amelyek a tárcsasorok munkamélységétől függetlenül beállíthatók. A CombiDisc elsősorban a könnyűtől a közepesig terjedő talajokon végez minőségi munkát. A tárcsa könnyű vontathatóságának köszönhetően akár a 15 km/h munkasebességek is elérhetők, ami még hatékonyabbá teszi a magágykészítő+gabonavető gépkombinációt. A 24 db, két sorban elrendezett, egyenként 410 mm átmérőjű, fogazott tárcsával ellátott CombiDisc ideális a 3-8 cm közötti munkamélységű vetőágyak készítésére. A fogazott tárcsalevelek karbantartást nem igénylő csúszógyűrűs tömítésű csapágyazással és kenéssel vannak ellátva. Tömörítő, talajlezáró hengerként a PW 600 fogazott tömörítő henger, a KW 580 gumigyűrűs henger, a mátrix-abroncsprofilú KWM 600 gumigyűrűs henger vagy a TRW 500/600 trapézgyűrűs hengerek közül lehet választani. A moduláris rendszernek köszönhetően ugyanaz a henger az Amazone aktív rendszerű (KE/KX/KG 3001) talajművelő gépeihez is használható.

Szerkesztőség