fbpx

„4 oka volt, amiért a John Deere önjáró szecskázót választottuk”

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 24.

A Gyulai Agrár Zrt. műszaki vezetőjével, Csomós Lászlóval beszélgettünk, aki idén döntött új John Deere 8400 típusú önjáró szecskázó gép beruházása mellett.

Hol és milyen körülmények között gazdálkodnak?

– Békés megyében, Gyula település környékén gazdálkodunk, közel 1.800 hektáron. Emellett 2-300 hektáron bérmunkát is végzünk. Ami a növénytermesztésünket illeti, 637 hektáron búzát, 308 hektáron silót, 300 hektáron lucernát, 271 hektáron napraforgót, 200 hektáron kukoricát, 43 hektáron szóját termesztünk. Állattenyésztéssel is foglalkozunk, nagyságrendileg 800 fejős tehenünk van plusz a szaporulat, így ezen állatállomány takarmányozásában kulcsszerepe lesz a John Deere 8400 típusú önjáró szecskázónknak.


Csomós László(balra) a Gyulai Agrár Zrt. műszaki vezetője és Nagy György KITE szervízmérnők az új John Deere önjáró szecskázó mellett

Miért döntöttek John Deere mellett?

– Őszintén szólva, az utolsó körben három típusú szecskázó maradt a kalapban. A CLAAS Jaguár 940, a KRONE Big X 530 és a JOHN DEERE 8400. Mindhárom gépet személyesen is megnéztük és kipróbáltuk, majd alapos mérlegelés után végül a John Deere mellett döntöttünk. Igazából 4 oka volt, amiért a John Deere önjáró szecskázót választottuk. Az egyik ilyen ok volt a gép műszaki megoldásai, azon belül is a John Deere új KernelStar2 szemroppantó technológiája. Számunkra a szemroppantás minősége kiemelt fontossággal bír.

A többi 3 ok pedig a KITE konstrukciójához köthető. Ami a döntésünkben szintén nagy súllyal esett a latba, az a KITE-gépbérlet lehetősége, ami csökkentette a beruházási kockázatunkat. A használt önjáró szecskázónk beszámításának lehetősége pedig levette a vállunkról az annak eladásával járó herce-hurcát. A negyedik ok- nem utolsó sorban- pedig az ár volt, ami a többi géphez képest – ár-érték arányban – a John Deere mellett szólt.

További részletek a John Deere szecskázóról a www.kite.hu oldalon találhatók!

Az új JD KernelStar2: jobb takarmány hasznosulás, jobb takarmány minőség. A standard szemroppantó hengerhez képest 270%-kal nagyobb felülettel a KernelStar2 kúpos tárcsái tökéletesen roppantják a szemeket a keményítő maximális feltárása és a takarmány jobb minősége érdekében. Ez nem csak a tejhozamokat növeli, hanem a biogáz termelés hatékonyságát is fokozza. A KernelStar2 kiváló rostos, hosszabb szárú silót készít, ugyanakkor továbbra is elvégzi a szemek roppantását. Hosszú és rövid szecskahossz egyaránt könnyen beállítható a gép átszerelése nélkül, ami maximális rugalmasságot biztosít.