fbpx

Jövedelmező hatékonyságra jött létre a Corteva

Írta: Kohout Zoltán - 2018 szeptember 24.

Széles vetőmag-választék, korszerű növényvédelem a DowDuPont mezőgazdasági divíziójától

Átfogó szolgáltatások a gazdáknak teljes vertikumban, újgenerációs vetőmagok és növényvédelmi megoldások, még hatékonyabb együttműködés a gazdálkodókkal – ezt ígérte a DowDuPont Magyarországon is megalapított mezőgazdasági divíziója, a világszerte vezető szerepre szánt Corteva Agrisience magyarországi ügyvezető igazgatója augusztus végén Dombóváron, a vállalatcsoport hagyományos Portfólió Farm-rendezvényén.

A Corteva Agriscience a világ több mint 130 országában vezető szerepet tölt be, és folytat globális jelentőségű kutatás-fejlesztési tevékenységet innovatív növénytermesztési-növényvédelmi technológiák kifejlesztésére, alkalmazására. A hazai Corteva a magyar Dow- és DuPont érdekeltségekre: a Dow AgroSciences Hungary Kft., a DuPont Magyarország Kft., a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. és a Pioneer Hi-Bred Termelő és Szolgáltató Zrt. integrációjára épül, jelentős szakembergárdával, technológiákkal, innovációkkal és kutatási-fejlesztési kapacitással rendelkeznek, és szoros kapcsolatokat építettek ki a magyar agrárium szereplőivel, termelőktől élelmiszer-feldolgozókon át oktatási intézményekig. A hazai Corteva-vállalatok ma csaknem 200 alkalmazottat foglalkoztatnak, ebből a kutatás-fejlesztés területén dolgozók létszáma 26, továbbá a szezonálisan alkalmazott létszám évente 450 fő.

A Corteva célja, hogy hosszú távon biztosított legyen bolygónk élelmiszer-, takarmány-, energia- és nyersanyag-ellátása. A vállalatcsoport komplex, a teljes vertikumra kiterjedő szolgáltatást nyújt a gazdáknak az eredményes, fenntartható és jövedelmező gazdálkodáshoz, és a korábbinál is hatékonyabb együttműködést alakít ki a gazdálkodókkal. Olyan új technológiákat fejlesztünk, amelyek figyelembe veszik az ember igényeit és a környezet megóvásának szempontjait – mondta Borsos László ügyvezető a nagyszámú érdeklődő előtt, akiknek a hazai divízió szakértői, képviselői nyújtottak betekintést az új mezőgazdasági divízió jövőképéről, a vetőmag-előállítás új fejlesztési eredményeiről, valamint a Corteva vetőmag-portfóliójáról. A Corteva-hoz kerülő magyar vállalatok bő 20 ezer magyar gazdával-gazdasággal voltak üzleti kapcsolatban 2017-ben, s számos területen élvonalbeli szereplőnek minősülnek mind a vetőmag-előállítás és -feldolgozás, mind a növényvédelmi szerek és technológiák piacán. E meghatározó jelenlét elemei például a szegedi kutatóállomás és a világ egyik legnagyobbjának számító szarvasi vetőmagüzem, amelyek hozzájárulnak a Corteva azon törekvéséhez, hogy nemcsak versenyképes és jövedelmező, hanem hatékony, korszerű, újgenerációs vetőmag- és növényvédelmi termékeket, szolgáltatásokat nyújtson. Ezzel a Corteva-nak is jelentős szerepe van abban, hogy hazánk a világ 5. legnagyobb vetőmagexportőre, hiszen például a hazai hibridkukorica-vetőmag előállításában 60%-kal van jelen a Pioneer.

Borsos László a Corteva Agrisience nagyszabású dombóvári bemutatkozó- és szántóföldi rendezvényén a sajtó érdeklődésére azt mondta: „ahol csak jelen van a vállalatcsoport, ott erőteljesen van jelen”. Megerősítette, hogy a szervezetileg már stabil, jól működő, nagy tapasztalattal bíró kollégákat tömörítő magyarországi divízióban cél a hatékonyság és a gazdáknak nyújtott szolgáltatás további erősítése érdekében a két fő – a vetőmag- és a növényvédelmi – ágazat közötti szinergikus együttműködés fokozása.

Kohout Zoltán