fbpx

Új, innovatív Axial-Flow® 250 kombájnsorozat

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 24.

A közelmúltban, Drezdában rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón és gyakorlati bemutatón ismerhették meg a szakma képviselői a Case IH új kombájnsorozatát.

A Case IH 250-es Axial-Flow sorozata 2019-ben jelenik meg: a számos új automata funkcióval rendelkező három, most piacra kerülő Axial-Flow kombájn az áteresztőképesség és a termés minőségének maximalizálását még egyszerűbb módon teszi lehetővé.

Új AFS Harvest Command automatikus kombájnbeállító rendszer

Az új 7250, 8250 és 9250 Axial-Flow modellek változásainak középpontjában az AFS Harvest Command™ rendszer áll. Ez az összesen tizenhat érzékelővel rendelkező, teljesen új technológiai csomag a gép folyamatos felügyeletét biztosítja, és hét különböző beállítás összehangolásával maximalizálja az áteresztőképességet, a lehető legjobb szemminőség és a legalacsonyabb veszteség mellett. Az alkalmazott érzékelők közül kettő – a szabadalmaztatott rostanyomásszenzor és a szemminőséget ellenőrző kamera – az új automata rendszer alapvető eleme. Az új rendszer az AFS® Pro700 terminál segítségével vezérelhető a fülkéből; jelenleg búza, repce, kukorica és szójabab betakarításakor alkalmazható. Az AFS Harvest Command rendszer alapkivitelben a jól bevált automatikus terménybeállítást (ACS) foglalja magában, amely az AFS terminálon kiválasztott növény típusától függően állítja be a betakarítási paramétereket – például a szelelőventilátor fordulatszámát vagy a dob-kosárhézagot; kézi beállításokra így gyakorlatilag nincsen szükség. A gépkezelő a kombájn beállításait betakarítás közben módosíthatja, és a későbbi felhasználás céljából el is mentheti azokat.

A következő felszereltségi szint – már az automatikus terhelésszabályzást (Feedrate Control) is tartalmazza – a haladási sebességet a terméshozamtól függően állítja be, a kívánt eredmény elérése érdekében: ’magas teljesítmény a lehető legkisebb veszteséggel’, ’maximális áteresztőképesség’ vagy ’állandó áteresztőképesség’. A gépkezelő beállítja a maximális motorterhelést, illetve a haladási sebességet, és a terhelésszabályzás a fenti céladatok alapján vezérli a gép betakarítási sebességét. Az új terhelésszabályzó rendszer az erőátvitel nyomásszenzornak és a motorterhelés-szenzornak köszönhetően még pontosabb sebességvezérlést tesz lehetővé bármilyen terménytípusnál. A teljes automata rendszerrel rendelkező csúcsfelszereltségű változat esetében a haladási sebesség mellett a cséplő- és tisztítórendszer beállítása is teljesen automatikusan történik – a gépkezelő által kívánt eredmény elérése érdekében, a szemminőség és a szemveszteség teljes felügyelete mellett.

Fejlesztések a cséplő- és tisztítórendszeren

Az új kombájnsorozat elektromosan állítható anyagterelő vénákkal van felszerelve, amelyek a fülkéből egy gombnyomásra vagy automatikusan működtethetők. A hátsó hat terelővéna együttesen mozog, és szélesebb tartományban állítható, mint az előző 240-es sorozatú betakarítógépeken. A terelővénák állásszögétől függően a termény több vagy kevesebb fordulatot tesz meg a rotorházban. Így, az automatikus rotorfordulatszám-változtatás mellett, a cséplési és leválasztási teljesítmény a mindenkori aratási feltételeknek megfelelően módosítható, ezzel biztosítva a maximális hatékonyságot. A komplett automatizálási rendszere magában foglalja a teljes tisztítórendszer vezérlését is. A veszteségszenzorok, a szemminőség-ellenőrző kamera és a rostanyomás szenzorok visszajelzései alapján az elő-, a felső – és az alsórosta beállításának automatikus módosításával tiszta terményt biztosít a kombájn, és minimálisra csökkenti a szemveszteségeket. Ha az automatikus rendszert a kezelő kikapcsolta, akkor ezek a beállítási lehetőségek manuálisan is aktiválhatók. Az új elektromos előrosta-beállítás önálló opcióként is kapható; amely a fülkéből vagy egy kihelyezett kapcsoló segítségével kintről is beállítható. A rostaszekrény oldalán elhelyezett rostanyomás szenzorok továbbítják a felsőrosta telítettségi szintjének adatait az AFS Harvest Command rendszer felé, ami felismeri a várható veszteségeket, és még a szemveszteséget megelőzően korrekciót végez. Ezekkel a szenzorokkal a rendszer meg tudja különböztetni a rosta túlterheléséből adódó, illetve a szelelőventilátor okozta veszteségeket, és szükség szerint módosítani tudja a ventilátor fordulatszámát plusz a rostanyílást, így elkerülve a szemveszteséget a táblavégi fordulókban. A már megszokott rostaszekrény-dőlésszögkompenzációval és az automatikus szelelőventilátor-állítással a rendszer megakadályozza a túlzott szemveszteséget, nagy áteresztőképesség mellett még domboldalas területen is.

Új erőátviteli rendszer

Az új hidrosztatikus erőátviteli rendszer két mechanikus tartománnyal rendelkezik, és szántóföldi, ill. közúti üzemmódot, valamint egy terhelés alatt kapcsolható nyomatékváltót tartalmaz. Ez megnövelt erőátviteli teljesítményt biztosít, ami garantálja a lejtős területeken történő megszakítás nélküli munkavégzést. A hajtásrendszer olyan sebességszabályzással rendelkezik, amely állandó szinten tudja tartani az előre beállított betakarítási sebességértéket, még a talajviszonyok változása esetén is. Az új hajtómű több mint 30 százalékkal növeli a közúti közlekedés során a kombájn kapaszkodóképességét.

Új, nagykapacitású ferdefelhordó

A 4,5, illetve 5,2 tonnás emelési kapacitással rendelkező korábbi ferdefelhordó-változatok mellett egy új, 6,1 tonnás változat is rendelkezésre áll a legnagyobb Axial-Flow modellhez, amellyel már biztonságosan üzemeltethetők a legnagyobb, 13,5 m széles hevederes gabona-vágóasztalok vagy a 18 soros kukoricaadapterek. Az új, hidraulikusan állítható ferdefelhordó keret lehetővé teszi a gépkezelő számára, hogy a vágóasztal dőlésszögét a vezetőfülkéből 11,9 fokkal előre vagy hátra billentse. Ez a lehetőség elősegíti a betakarítás hatékonyságának optimalizálását, mind az alacsony termésű növények (szójabab, borsó, stb.), mind pedig a magas termények esetén. A GRAS rendszer (sebességfüggő adaptív érzékenységszabályozás) változó sebesség mellett automatikusan módosítja a vágóasztal-magasságra vonatkozó érzékenységet, annak érdekében, hogy a vágóasztal stabil maradjon, miközben biztosítja a szükséges reagálási képességet. Például, ha nagy érzékenységet állítottak be változó terepviszonyok mellett, és a vezető lassít, akkor a rendszer érzékenysége csökken, a vágóasztal stabilitásának fenntartása érdekében, gyorsuláskor pedig az érték az előre megadott szintre automatikusan visszaáll.

Az új Harvest Command rendszerrel felszerelt 250es Axial-Flow sorozat 2019-től lesz elérhető, melynél a kombájn kezelője a beállításokat néhány egyszerű lépéssel – a növény típusától és a betakarítási körülményektől függően – tudja majd elvégezni.

Bellai Tamás
CASE IH termékspecialista – AGRO-BÉKÉS Kft.
Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak