fbpx

Szerbiában is sikeres a Bács Gazda-Coop

Írta: Kalmár Nárcisz - 2018 szeptember 24.

Immár harmadik alkalommal rendezte meg fajtabemutatóját Szerbiában, a Vajdaság középső részén fekvő Topolya községben a Bács Gazda-Coop Kft. A 2018. augusztus 9-i eseményről Szabó Lajos ügyvezetővel beszélgettem.

Honnan jött a szerbiai bemutató ötlete?

− Több környező országban is jelen vagyunk, és mindenképp szerettünk volna Szerbia felé is nyitni. Kapcsolatot keresgélve, végül egy topolyai mezőgazdasági középiskolával karöltve, immár harmadik éve sikerült megrendezni a szerbiai fajtabemutatónkat. Természetesen szeretnénk majd eljutni Szerbia burgonyatermő vidékeire is, ami jórészt Közép-Szerbiában, Čačak városra és környékére redukálódik. Nem titkolt célunk, hogy még az EU-csatlakozásuk előtt ott legyünk a köztudatban: szeretnénk, ha megismernék a burgonyafajtáinkat, illetve bennünket, hogy minél előbb és könnyebben tudjunk majd együtt dolgozni. A topolyai bemutatóra évről-évre egyre többen látogatnak el, idén megjelent egy 1000 hektáros gazdálkodás képviselője is, ahol 300 hektáron termelnek chips-burgonyát. Örömünkre, sikeres tárgyalást bonyolítottunk a gazdálkodóval. Őszintén remélem, hogy lassan beérik a munkánk.

Hogyan vizsgáztak Topolyán a Bács Gazdafajták?

− Minden bemutatónak az a lényege, hogy egy fajtasort teszteljünk az adott területen. Én mindig azt szoktam mondani a termelőknek, hogy mindenkinek az a legjobb burgonya, ami az ő adott területén, az adott körülmények között a legjobb termést produkálja. Az idei év korai szakaszában a rendkívül sok csapadék miatt nagymértékű volt a burgonya fitoftórás betegsége, s ez Topolyán sem volt másként… A 19 fajtából fitoftóra-rezisztencia alapján a palettánk újdonsága, a Sunset nevű burgonya vizsgázott legjobban, mely a Desiree stabil és jó tulajdonságait korszerűen képviselő fajta. A Sunset mellett szintén kiválóan teljesített Topolyán a Celtiane salátaburgonyánk, illetve a Cristina. Igyekszünk a hazai piaccal legjobban harmonizáló piros fajták felvonultatása mellett különleges burgonyákat is a kínálatunkba venni, ilyen például néhány lilaburgonya és a salátaburgonyák. Itt említeném meg, hogy az idei év igazi növényvédelmi próbatétel volt burgonyában, és ez rányomja bélyegét majd az őszi étkezési burgonyára és a vetőburgonyára is.

Októberben ismét lesz „Kiskunhalasi Burgonya Napok”?

– Igen, október 5-én és 6-án rendezzük meg, immár ötödik alkalommal, ahol hagyományainkhoz híven az első úgymond szakmai napon konferenciával kezdjük a programot, míg szombaton egy kötetlenebb, családiasabb főzőversennyel folytatódik az ünnepség. Pénteken egy nagyon színvonalas szakmai napot tervezünk, amelyen idén a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei szervezet is prezentál. A burgonya egy kényes növény, így a növényvédelmi kihívásokra remélhetőleg első kézből kaphatunk majd válaszokat. A főzőversenyre a burgonyás ételek nevezése mellé várjuk minden kedves halászlét kedvelő és főző vendégünk nevezését is. A nagyszabású eseménynek a kiskunhalasi Sóstó Csárda ad otthont.

Kalmár Nárcisz

Meghívó

A Bács Gazda-Coop Kft., Kiskunhalas Város, és a Sóstó Csárda meghívja Önt és tisztelt munkatársait az

V. Kiskunhalasi Burgonya Napokra
2018. október 5-6-án (péntek-szombat)

A rendezvény fővédnöke:
Dr. Nagy István
Magyarország agrárminisztere

PROGRAM

Burgonya Fajtabemutató és Szakmai Nap
2018. október 5. péntek

Sóstó Csárda Kiskunhalas, Kőrösi út 28. www.sostocsarda.hu

8:30 – 9:30   Regisztráció

Bemutatásra kerülnek: magyar, holland, francia és ír burgonya fajták.

A rendezvény és az ebéd is ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött!

V. Kiskunhalasi Burgonya Fesztivál
2018. október 6. szombat

Sóstó Csárda Kiskunhalas, Kőrösi út 28. www.sostocsarda.hu

Regisztráció, további információ: +36-30/56-72-306 [email protected]   www.gazdacoop.hu