fbpx

Rekordtermést eredményezett a 27 t/ha terméshozam

Írta: Barna Ferenc - 2021 január 06.

A tavalyi év nem volt olyan siralmas burgonyából Lengyelországban, mint idehaza. A korábbi évekhez képest kiugró rekordtermést takaríthattak be a lengyelek, melyből jelentős készletet tudtak felhalmozni a korszerű tárolástechnológiának köszönhetően.

 

fajtaválaszték

A talajhoz, az időjárás jellemzőihez és a piachoz kell választani a megfelelő burgonyát (Fotó: Barna Ferenc)

 

A lengyel Országos Agrár- és Élelmiszer-gazdaságtani Kutatóintézet összegzése szerint a lengyelországi burgonyatermesztésbe 2020. évben megközelítőleg 328 ezer hektár földet vontak be. Ez 6%-kal több a 2019-es év hasonló mutatójához viszonyítva. A betakarítás során 8,87 millió tonna burgonyát szedtek fel, ez 2,27 millió tonnával haladta meg az előző évi termelést.

A terméshozam elérte a 27 tonna/hektárt, ez lényegesen magasabb érték az előző évi 21,4 tonna/hektár minőségi mutatóhoz képest. A korábbi évek átlagértékét nézve is (23,4 tonna/hektár) rekordnak számít a tavalyi év.

 

krumpli

Pandémia idején az otthoni fogyasztás mértéke emelkedik (Fotó: Barna Ferenc)

 

Mi lesz a megtermelt, nagymennyiségű burgonyával?

A 2020/21-es szezonban a kereskedelembe bekerülő nyersburgonya mennyisége megközelíti majd a 4,46 millió tonnát. Ez 3%-kal haladja meg az előző időszakot. Körülbelül 2,2 millió tonna burgonyát használnak fel majd takarmányként. A fennmaradó rész megy a feldolgozóiparba (keményítő alapanyag, félkész hasábburgonya, chips és egyéb szárított termék). Ezen kívül mintegy 0,6 millió tonna raktározási veszteséggel számolnak a szakemberek.

A 2019/20-as burgonya szezon gyenge minősége magas árakat eredményezett, így a belföldi burgonyafogyasztás csökkent. A rekord mennyiségű, viszonylag jó minőségű termés lenyomta az aktuális árakat, így – az elemzők szerint – a lengyel éves burgonyafogyasztás 88 kg/fő szintről elérheti a 90 kg-ot. Ennél már figyelembe vették, hogy a koronavírus-járvány miatt a vendéglátásban csökken -, azonban a háztartásokban növekszik a fogyasztás.

 

burgonya

Eladó a burgonya (Fotó: Barna Ferenc)

 

A termelési értékeket tekintve, illetve figyelembe véve, hogy Lengyelország eddig is világviszonylatban jelentős szereplője a burgonyapiacnak, Európa szerte számolni kell a lengyel burgonyával, és burgonyatermékekkel.

Forrás: top agrar online