fbpx

Napraforgó-termesztési tapasztalatokat foglalt össze a Kaszatkör

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 február 16.

A 2020-as mezőgazdasági évet és az idei lehetőségeket ezúttal online elemezte a jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkező Syngenta a Kaszatkör vendégeivel.

Hogyan lehet kiaknázni a napraforgóhibridekben rejlő terméspotenciált? Milyen tanulságokkal szolgált a 2020-as gazdálkodási év az ágazat főszereplői számára? – Nem véletlenül foglalkozott a bevezetőben említett rendezvény ilyen súlyú kérdésekkel. Az előző évekhez képest ugyanis országos szinten legalább 20%-os terméskiesést mutattak az elemzések. Így a termelőkben is joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem működtek azok a technológiai megoldások, hibridek és növényvédelmi alkalmazások, amelyek korábban már bizonyítottak.

 

napraforgó
A pandémia hatására alapvetően átalakultak a felhasználói szokások, ez látszik meg az árakban is (Fotó: Syngenta)

 

Merre mozdul a napraforgóolaj iránti világpiaci kereslet?

A napraforgó árak hátterében leginkább a fekete-tengeri övezetben kieső ötmillió tonnás termésmennyiség, a kereslet-kínálat viszonyának alakulása, a HO/LO napraforgó területváltozása, a koronavírus hatása és a rendkívül meggyengült forint állt. A vírus hatására alapvetően átalakultak a felhasználói szokások, a biodízel-felhasználás drasztikusan lecsökkent, ugyanakkor a háztartások napraforgóolaj iránti kereslete hirtelen megugrott. Az étkezési szokások átalakulása – a hatalmas olajfelhasználónak számító HORECA szegmens visszaesése – miatt még nehéz megmondani, mindez milyen hatással lesz a napraforgóolaj összkeresletére, de átmeneti fékeződésre mindenképp lehet számítani, amely az árakra is hatással lesz. A piaci lehetőségeinkre összességében pozitív választ adott a rendezvény: a mezőgazdasági termelők bízzanak a napraforgóban mint haszonnövényben, a napraforgóolaj iránt a világpiaci kereslet ugyanis továbbra is kiegyensúlyozott. Ugyanakkor felhívták a gazdálkodók figyelmét, hogy a termény értékesítésével semmiképp ne várjanak az utolsó pillanatig – a várható termés egy részét érdemes előre lekötniük.

 

napraforgó
Új, magas terméspotenciál, kiemelkedő olajtartalom, kiváló termésstabilitás (Fotó: Syngenta)

 

Új hibridek, új képességek

Piacvezető agrárvállalatként a Syngenta 2021-ben újabb hibridekkel bővítette portfólióját. Új, magas terméspotenciállal, kiemelkedő olajtartalommal, kiváló termésstabilitással és teljes körű peronoszpóra rezisztenciával rendelkező hibridek érkeztek a linolsavas Clearfield®Plus, a linolsavas és a magas olajsavas Express®-toleráns szegmensekbe. Ráadásul a 17 hibridet tartalmazó portfólió minden gyomirtási technológiára kínál hibridet, így az adott terület gyomviszonyainak leginkább megfelelő gyomirtás-technológiát lehet alkalmazni. Az országos független kísérletek eredményei, valamint a nagyüzemi eredmények alapján a Syngenta hibridek a 2020-as kihívásokkal teli évben is helytálltak, de az adatokhoz a Syngenta fejlesztőmérnöke gyorsan hozzátette: „A nagy termőképességű hibridek számára rendkívül fontos a megfelelő tápanyag-utánpótlás és a megfelelő növényvédelem, jelentős többlettermést csak ezzel kiegészítve lehet elérni”.

 

napraforgó
A változékony időjárás kedvezőtlenül befolyásolta a terméseredményeket 2020-ban (Fotó: Syngenta)

 

Reális cél a 6 tonna?

Tavaly a korai vetés bizonyult jobbnak, a nyár végi nagy menynyiségű csapadék viszont hátráltató tényező volt, több térségben belvízfoltok alakultak ki, sokszor gátolva a termesztéstechnológiai műveletek időbeni elvégzését. A gombabetegségek, a hűvös, sok csapadékkal és kevés meleg órával járó időjárás már a megtermékenyülésre sem volt jó hatással. Épp az ilyen éveket áthidaló, teljes technológiát átfogó partnerprogramot indított a Syngenta – már 2019-ben –, melyben nagyüzemi kísérleteken vizsgálják a tőszám, a tápanyag-utánpótlás és a termesztéstechnológia egyéb lehetőségeit. Ez alapján a történelmi rekordot jelentő 2019-es 3 tonnához képest ma már az 5 tonnás terméshozam sem példa nélküli, sőt, a 6 tonna is reális cél lehet (nyilvánvalóan a területi adottságok függvényében), de ehhez okszerű és a fenológiai igényekhez igazított tápanyag-utánpótlás, a talaj pH-értékének emelése, a vetésegyenletesség, a magasabb vetésnorma ugyanúgy elengedhetetlen, mint a betegség-ellenálló hibrid.

 

Összeállította: Sándor Ildikó

 

Clearfield® Plus a BASF bejegyezett védjegye.
Express® az FMC bejegyzett védjegye.