fbpx

Silózzon Ön is fóliahengerbe!

Írta: - 2016 szeptember 30.

A szálas és szemes takarmányok, valamint a cukorrépaszelet erjesztéses tartósításának egy új technikai megoldása a nagy átmérőjű fóliahengerbe történő silózás.

A tömegtakarmány-növények rosttartalma a bendőbeli lebontás során illó zsírsavakká alakul, mely savak energiát szolgáltatva, a tehén életfenntartásának és tejtermelésének alapját képezik. Többek között ezáltal vált a kukoricaszilázs a tejelő állatok legfőbb tartósított tömegtakarmányává.

A fóliatömlőben az anaerob körülmények gyorsabban és tökéletesebben teremthetők meg, mint egy horizontális (vízszintes tengelyű) silóban, továbbá tartósan fenn is tarthatók. Alapanyagtól függően elérhető a 70-100 tonna/h betárolási kapacitás. Egy 60 méter hosszúságú fóliatömlő megfelelő kiszolgálás mellett (az alapanyag folyamatos biztosítása esetében), 2 munkaóra alatt tölthető meg. A préselés hatékonyságára jellemző, hogy egy 60 méteres tömlőben körülbelül 200-220 tonna takarmány tárolható. A technológia előnye még, hogy a silózás helye tetszőlegesen megválasztható (mobil rendszer), a betároláshoz nem szükséges fedett vagy betonozott tér, szükséges viszont a kötött talajszerkezet. A kitárolás nehézségei és a talajszennyeződés elkerülése érdekében azonban (ahol erre lehetőség van), javasolható a betonalapon történő elhelyezés. Könnyen lehet az állatállomány létszámához, valamint az aktuális termésmennyiséghez alkalmazkodni. Fonnyasztás és silózási segédanyagok (elsősorban mikrobiológiai adalékanyagok) együttes alkalmazásakor a szárazanyag-tartalom 33-35% között ideális, ami a betakarításkor fennálló időjárási kockázatot és a szántóföldi veszteségeket csökkenti (rövidebb ideig fonnyasztjuk a takarmányt). A fóliahengerben a szeletelt és a szecskázott anyag tömörítése egyaránt megoldható, a nagyobb tömörség érdekében azonban javasolt a lucerna és fűkeverék esetében a legfeljebb 2-4 cm-es mérettartomány.

A fóliahenger hossza általában 60-90 m, amely igény szerint csökkenthető. A fóliahenger átmérője 3,0 méter, amelynek befogadó képessége a szárazanyag-tartalomtól függően 200-300 tonna. Az esetleges madárkárok elkerülése érdekében a fóliát a madarak csipkedésétől védő, újrafelhasználható madárvédő háló alkalmazása javasolt.

Zsikla és Társa Kft.
www.takarmanytarolas.hu
Zsikla Károly: 70/933-6750