fbpx

Hauer POM-S 150 Topblock K-II teszt

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 17.

A gyár megalapításának 50. évfordulójára, 2012-ben egy új, korszerű, a szakma elvárásainak maximálisan megfelelő homlokrakodóval lépett a piacra, amely a POM-VX nevet kapta.

A Hauer rakodói a hátsó tengelyre támaszkodnak. A POM S 150 meggyőző benyomást kelt az emelőerőivel és letisztult formájával

A Hauer rakodói a hátsó tengelyre támaszkodnak. A POM S 150 meggyőző benyomást kelt az emelőerőivel és letisztult formájával

A következő teszt egy korábbi kategória POM-S 150-es típusát kívánja bemutatni.

Koncepció: a Hauer a POM-S 150 (200 lóerőig) gépet holtjátékmentesen rögzíti a Topblock-K-II rendszerrel. Az osztrák specialista nagy hangsúlyt fektet a jó minőségű párhuzamvezetésre. A gém 920 és 1040 mm szélességben kapható. A Hauer egyike azoknak, akik a homlokrakodójukat a hátsó tengelyen is megtámasztják. Ezzel csökkennek a keretre és a motorblokkra ható erők.

Fel-/leszerelés

A Topblock-K-II-rendszernél a gémet felülről vezetik a konzolba, aztán egy rugóterhelésű ékkel holtjátékmentesen, félautomatikusan rögzítik. Minél nagyobb a teher a rakodón, annál feszesebben illeszkedik a gém a konzolba. A kitámasztók fogazottak, és a letámasztáskor önműködően reteszelődnek.

Munkaeszközcsere

A rakodó hidraulikus munkaeszköz-vezérléssel volt ellátva. A fel- és leszerelés összesen 55 másodpercig tartott.

Emelőerő/emelési sebesség

Az emelőerők általában jók. 2,70 m magasságnál a Hauer eléri a 3400 daN csúcsértéket. Az emelés ideje 5,8 s, annyi, mint más rakodóknál. Eltérő azonban ezekétől a 2630 daN törőerő.

Párhuzamvezetés

A párhuzamvezetés mechanikusan történik, a gém feletti összekötő rúddal. A raklap a felfelé úton 8 fokig behúz. Ez kiemelkedő teljesítmény.

Kezelés

A vezérlés a traktoroldali botkormánnyal jól működik, de a kínálatban saját elektromos vezérlőberendezés is rendelkezésre áll, ami akár öt funkciót is ellát (pl. Rollback-funkció). A hidraulikavezetékek a gém belsejében vannak elhelyezve, számítógép vezérelt hajlítással, szorosan a gém mentén futnak, és a kilátást alig befolyásolják.

Karbantartás

A gém és a henger forgáspontjainál lévő gömbcsuklós csapágyak csavarmenetesek, és holtjáték nélkül előfeszítettek, a perselyek cserélhetők. A kenés kívülről történik.

Összegzés

Stabil rakodógép, jó emelőerőkkel és jó párhuzamvezetéssel. A törőerő megfelelő, de nem ér el csúcsértékeket. Az előfeszített hátsótengely-támasztással az erők jobban megoszlanak a traktoron. A fel- és leszerelés történhetne kicsit gyorsabban.

Magyarországon a Hauer termékeit forgalmazza:

Agro-Tipp Kft., Tolna

Tel.: 74/540-380

www.agrotipp.hu

[email protected]