Bezárás

Újra nyitott a pályázat; a mangalica is érintett

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 12.

A hónap végéig még nyitott a pályázat; „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” elnevezésű felhívásra ismét benyújthatják a kérelmet a gazdálkodók.

Mangalica
Bővült a támogatható fajták köre (fotó: Horizont Média/Archívum)

Átlagosan 50 százalékkal megnőtt a támogatás

A korábbi 2015-2020-as in situ őshonos támogatáshoz képest átlagosan 50 százalékkal megnőtt támogatás mértéke fajtánként az első körben tavalyi évben meghirdetett új támogatási konstrukciónál.

Emellett bővült a támogatható fajták köre a fekete mangalica sertés, az akhal-teke és a muraközi ló, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtákkal.

Veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták túlélését biztosítja a támogatás

A felhívás célja az alacsony létszámmal rendelkező, védett őshonos, veszélyeztetett mezőgazdasági és fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták nőivarú – baromfifélék esetén vegyes ivarú – állományának a fajták hagyományos tartási-, takarmányozási körülmények, in situ feltételek közötti használata, tenyésztésben történő életképes populációjának fenntartása a genetikai állomány megőrzéséről és az adott állatfajták fennmaradását biztosító tenyésztési programokról szóló jogszabályok keretein belül.

A kötelezettségvállalási időszak ennél a pályázati körnél 2023. január 1-jén indul és 2024. december 31-ig tart.

A támogatásra nagy az érdeklődés

A tavaly benyújtott pályázatok után eddig több mint 100 ezer állategyedre közel 20 milliárd forint értékben ítéltek oda támogatást az őshonos állatokat tartó gazdálkodók számára.

A VP4-10.2.1.1-21 kódszámú felhívás részletei a kormány pályázati portálján érhetők el.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc