fbpx

Rekordévet tudhat maga mögött a hazai mezőgazdaság

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 06.

A magyar mezőgazdaság fejlődésének kulcskérdése a termelés növelése, ami a versenyképesség és a hatékonyság javításával érhető el, mondta Nagy István agrárminiszter a Budapesten megrendezett OTP Agrár Gálán.

föld
A mezőgazdaság kibocsátása az elmúlt években uniós összehasonlításban is kiemelkedő mértékben emelkedett, 2018-ban újabb rekordot ért el, meghaladta a 2700 milliárd forintot, ismertette az agrárminiszter a gálán. Azonban a gazdasági eredmény ellenére a magyar mezőgazdaság adottságainak hatékony kihasználása érdekében további erőfeszítéseket kell tenni.

Az idei évben a tárca teljesen új kamattámogatási hitelprogramot kíván indítani a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztéseinek, beruházásainak segítésére. A tartós versenyképesség egyik alappillére a mezőgazdaságban a környezeti egyensúly fenntartása, s a klímaváltozásból adódó anomáliák okozta károk csökkentése. Ezért a jövőben még erősebben támogatják az öntözést, valamint az agrárium digitalizációja mellett a gazdálkodói generációváltást is.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a magyar agrárvállalkozások pozitívan néznek a 2019-es és 2020-as évek felé a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az OTP Bank Agrárkonjuktúra indexe alapján. Nagy erő rejlik a magyar mezőgazdaságban, ugyanakkor a működést tekintve törekedni kell az optimális hatékonyság elérésére. A mezőgazdasági kibocsátása az elmúlt években folyamatosan nőtt: az évenkénti átlagos bővülés mértéke 2010 évi bázison változatlan áron 1,6 százalék volt. Tavaly a hazai agrárteljesítmény növekedése több mint két évtized után először meghaladta a világ élelmiszertermelésének növekedési ütemét, olvasható az MTI hírében.