Németország továbbra is a magyar agrárium biztos partnere


Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hivatalában fogadta dr. Heinz-Peter Behr német nagykövet urat, aki tavaly szeptember óta immár második alkalommal lát el Magyarországon diplomáciai szolgálatot.

Németország mind a kétoldalú, mind az európai uniós szintű politika területén Magyarország stabil stratégiai partnere, amellyel az agrárium tekintetében is tradicionálisan kiváló az együttműködés. Mindezt a megbeszélésen elhangzottak is megerősítették; a kereskedelmi áruforgalom mindkét ország irányába folyamatosan növekvő tendenciát mutat, bár az egyenleg még mindig Magyarország számára jelent többletet.

A német nagykövet elismerésének adott hangot a magyar borok színvonalával kapcsolatban, melyek számára további lehetőségeket lát a német piacon.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Fazekas Sándor válaszában kifejtette, hogy a kiváló minőségű magyar borok külföldi megismertetésére nagy hangsúlyt fektet a szakma, így igyekszünk jelen lenni minden fontosabb németországi bor és élelmiszeripari kiállításon. Nagy elismerés számunkra, hogy a közelmúltban megrendezett berlini Wein Trophyról a magyar borok 11 arany- és 5 ezüstéremmel térhettek haza, illetve több német Michelin csillagos étterem borválasztékában találhatók magyar borkiválóságok.

A találkozón szó esett az agrárium legaktuálisabb kérdéseiről, úgymint a GMO-mentes termesztés fontosságáról, az orosz embargó közvetlen és közvetett hatásairól, mely jelentős kihívások elé állítja az egész európai szektort, különösen a tej és sertéshús termelőket.

A felek szintén egyeztették az Európai Unió és az USA között tervezett szabadkereskedelmi megállapodással kapcsolatos álláspontjaikat, mellyel kapcsolatban a német fél abszolút, de feltételekhez kötött támogatásának adott hangot.

Fazekas Sándor a TTIP megállapodással kapcsolatban kiemelte, hogy fontosnak tartja Európa élelmiszerszuverenitásának megőrzését, hiszen az európai népesség élelmezése egy olyan stratégiai kérdés, mely nem áldozható fel egyéb kereskedelmi nyereségek érdekében.

(FM Sajtóiroda)

agrárium mezőgazdaság németország