fbpx

Négynapos agrár-seregszemle

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 17.

Az ország egyik legnagyobb, négynapos agrár-seregszemléjét ünnepélyes keretek között ma nyitották meg. A 31. Farmer Expón és a részeként megrendezésre kerülő 17. Hortico zöldség-gyümölcs és kertészeti szakkiállításon 17 ezer négyzetméteren közel 330 kiállító mutatkozik be termékeivel és szolgáltatásaival. Az állatfajok közül a juh a kiállítás idei főszereplője.

Juh
Az állatfajok közül idén a juh van a középpontban (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A vásárterület legnagyobb részét hagyományosan a mezőgazdasági gépek foglalják el

A legmodernebb betakarító gépek, vontatók, lézeres vetőgépek, fejőberendezések, etetők szinte minden típusával találkozhatnak az érdeklődők a debreceni mezőgazdasági kiállításon.

A megújult állatbemutató téren kialakított ólakban valamennyi gazdasági állatfaj – nyúl, juh, kecske, ló, baromfi, szarvasmarha – legszebb egyedeit mutatják be a gazdák.

A 150 bemutatásra kerülő ló mellett most első alkalommal negyven hús- és hidegvérű lovat is bemutatnak az expón, amelyre az összes állami ménes elküldi az ötösfogatát is.

Az állatfajok közül idén a juh van a középpontban, ennek megfelelően a szakszövetség magyar juh napot rendez, amelynek során fajtaismertetővel egybekötött juh tenyészállat bemutatóra várnak minden érdeklődőt.

munkagép
A mezőgazdasági munkagépek foglalják el a legnagyobb területet (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az expó keretében rendezett konferenciákon aktuális kérdésekről tárgyalnak

Az érintett témák kivonatosan: lehet-e jövője a mezőgazdasági termelésnek a Kárpát-medencében, van-e, lesz-e elég víz ehhez, hogyan befolyásolja a vízhiány a szántóföldi növény- és zöldségtermesztést, avagy elmondható-e, hogy válságban van a magyar állattenyésztés.

Ezúttal is megtartják a rendezvényen a Hajdú-Bihar megyei kenyérünnepet, felszentelik az újkenyeret, a gazdáknak pedig tájékoztatókat tartanak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatási rendszeréről.

A 31. Farmer Expo mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításra a szervezők augusztus 20-ig mintegy harmincezer látogatót várnak.

Forrás: MTI