fbpx

A magyar gépgyártás és -fejlesztés érdekében

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 23.

A magyar gépgyártás és -fejlesztés innovációs kutatásainak szervezését és elősegítését közös feladatnak tekinti a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ), ennek szellemében stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek.

Csanádi Tamás és Dr. Gyuricza Csaba
Együttműködési megállapodást kötött a MATE és a MEGOSZ, mivel közös feladatnak tekintik a magyar gépgyártás elősegítését (fotó: MATE)

Az agrár-, az élelmiszergazdasági termékpályákra fókuszálva

Az együttműködési dokumentumot 2023. április 18-án, Gödöllőn, A mezőgépipar fejlesztése az agrár-termékpályákon című konferencián írta alá Dr. Gyuricza Csaba rektor és Csanádi Tamás elnök.

Az eseményen Dr. Gyuricza Csaba kiemelte, a magyar élelmiszergazdaság versenyképességének növelésére elsősorban a tudásintenzív technológiák alkalmazásában nyílik lehetőség műszaki szakterületen is, amire a megállapodás számos lehetőséget kínál.

Csanádi Tamás elmondta, hogy a MEGOSZ az agrár-, főleg az élelmiszergazdasági termékpályák sikerességének növelése érdekében vertikális innovációs együttműködést kezdeményez az érintett szereplők, így a MATE közreműködésével is.

Dr. Gyuricza Csaba és a konferencia hallgatósága
A rektor felvázolta az élelmiszergazdaság fejlesztésében fejlő lehetőségeket (fotó: MATE)

Kutatástól a szakmai transzfertől a gyakorlatig minden területen együtt a közös cél érdekében

A partnerek közös feladatuknak tekintik a magyar gépgyártás és -fejlesztés innovációs kutatásainak szervezését és elősegítését. A megállapodás keretében együttműködnek közös kutatási projektek létrehozásában, kutatási konzorciumok kialakításában; együttesen kutatási programokat kezdeményeznek partnereik és nemzetközi kapcsolataik rendelkezésre bocsátásával; valamint kölcsönösen segítik az eredményes tudástranszfert, különös tekintettel a szakmai gyakorlat és a szakképzés számára.

A MATE és a MEGOSZ együttműködik továbbá gépvizsgálatokban, használati értékkel kapcsolatos elemzésekben. A partnerek szakmai támogatást nyújtanak a gépgyártóknak a gépfejlesztés területén, elősegítik a mezőgépipar digitalizációját, együttműködnek az oktatás fejlesztésében és a doktori képzésben.

A MEGOSZ segíti a MATE által elért kutatási eredmények piacosítását, a MATE pedig segíti a MEGOSZ fejlesztési eredményeinek tesztelését, validálását. Közös feladatuknak tekintik a kutatási finanszírozások felkutatását és a forrásteremtést.

Forrás: MATE
Összeállította: Barna Ferenc