fbpx

Ingyenes képzés vízi szárnyas tartók részére

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 18.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén tavasszal ingyenes állategészségügyi és járványvédelmi oktatást indított a vízi szárnyas tartók számára.

vízi szárnyasok

A képzés résztvevői számára a tananyagot, illetve az előadásokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei készítették el, illetve állították össze. Első a NAK kecskeméti irodájában tartott tájékoztatót a NÉBIH járványügyi referense, ahol a képzést tartó szakemberek részére átadták az oktatási anyagokat, illetve a képzéssel kapcsolatos legfontosabb információkat.

Az oktatók gyakorlati szakemberek közül kerülnek ki: praktizáló állatorvosok, nagy tapasztalattal rendelkező tenyésztők, járványvédelmi és állathigiéniai szakemberek, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hírei között. Az előadások megtartásában a járványvédelmi kerekasztal tagjai is részt vállaltak.

A képzés elsősorban a helyes állategészségügyi és járványvédelmi szemlélet kialakítását célozza, de ehhez a helyes telepi gyakorlat napi szintű kialakításán keresztül kíván segítséget nyújtani a termelőknek. A félnapos oktatás során az elsajátítandó anyagot nyomtatva is megkapják a résztvevők, amelyet a kamara honlapjáról elektronikus úton letölthető formában is mindenki által hozzáférhetővé teszik. A kiadvány a kamara mezőgazdasági kézikönyvsorozatában jelenik meg, és minden baromfitartó számára ingyenesen elérhető lesz.

A későbbiekben valamennyi gazdasági állatfaj tartói részére szeretnének segítséget nyújtani a telepi járványvédelem hatékonyabbá tételében hasonló képzés indítása, illetve szakmai anyag elkészítése révén.Az előadásokat kis csoportokban tervezik megtartani, ezáltal is lehetőséget teremtve a kötetlen párbeszédre és a termelők kérdéseinek egyénre szabott megválaszolására, illetve tanácsadásra. A rendezvények pontos időpontjai és helyszínei a NAK honlapján lesznek elérhetőek, s ott lehet regisztrálni is.