Sipos István gazdálkodó a Massey Ferguson mellett tette le voksát

Írta: Szerkesztőség - 2019 március 19.

Manapság sok gazdálkodó egy darab sokoldalú és nagyteljesítményű 350 LE feletti erőgépben gondolkozik, ha vezérgépet keres 250-500 hektár területű gazdaságába. Sipos István azonban erre az összteljesítményre három Massey Ferguson 6712 S típusú, nagy hengerűrtartalmú motorral szerelt erőgépet vásárolt.  Tekintsük át az érveket a több géppel történő gazdálkodás mellett, és ismerjük meg a gazdaság vezetőjét is!

Massey Ferguson

Sipos István – öt évtizedes gazdálkodói történelem Szabadszállásról, mai modern szellemben

„1947-ben születtem, paraszti családból származom, kilencen voltunk testvérek. Így már gyerekkoromban hozzászoktam, hogy okos és megfontolt döntéseket kell meghozni a mindenkori lehetőségeket figyelembe véve. Tősgyökeres szabadszállásiként először a TSZ-ben kezdtem el dolgozni, ahol végigjártam a ranglétrát: brigád- és ágazatvezetőként tevékenykedtem, majd elnökhelyettes is voltam. Gépesítésben is dolgoztam szállításszervezőként és gépcsoportvezető beosztásban.

Magángazdálkodásom történetének kezdete 1992-re tehető, ekkor a TSZ helyzete anyagilag már gyengébb volt, majd darabjaira szét is esett a szövetkezet. Ekkor döntöttem úgy, hogy kiválok. Mindenképpen magánúton képzeltem el a jövőmet. Először heten kezdtük meg a közös gazdálkodást, majd 3-4 év elteltével egymagam folytattam mindösszesen 30-50 hektáron. Jelenleg gazdaságunk 350 hektárt tesz ki, emellett még bérmunkát is végzünk.

Hagyományos szántóföldi növénytermesztés egy pár érdekességgel és cukorrépával megújítva. Az erő- és betakarítógép-állomány Massey Ferguson márkájú.

Családi gazdaságunk fő profilja a szántóföldi növénytermesztés, azon belül gabonafélékkel, őszi búzával, őszi árpával, tritikáléval, napraforgóval és 10-15 hektáron cukorrépával is foglalkozunk, amit a kaposvári cukorgyárnak értékesítünk.

A Massey Fergusonnal először 2010-ben ismerkedtem meg – érdekesség, hogy akkor is három traktort vettünk egyszerre, 110 LE teljesítményűeket. Ehhez a kategóriához illesztettük a munkagépeket is. A sokoldalúság érdekében döntöttünk amellett, hogy egy nagy traktor helyett inkább három kisebbet vásárolunk.

2018-ban cseréltük a régi Fergusonokat új, MF 6712 S erőgépekre. Tetszett a szériában, hogy teljesítményében „kilóg” fölfelé a 110 LE-s tartományból (4,9 l-es AGCO POWER motor), de méretében még tökéletesen megfelel az elvárásoknak, ugyanis befér a „sorközbe”. A nagy motor kifejezetten tetszett, ebben a kategóriában csak a prémium gyártók tartják meg a nagy hengerűrtartalmat, ami fontos az erő leadásában, és az erőforrás élettartamának is jót tesz.

Szerettem volna egy a száz lóerősnél aktívabb gépet, amely szántás közben is megfelelő munkasebességet tud produkálni. Az elvárások között ott voltak a modern extrák: a fülkerugózás, mellsőhídrugózás, valamint a szinte teljesen automatikus sebességváltó. Természetesen a kényelmi szempontok is fontosak voltak, mert megbecsüljük a gépkezelőinket.  Így esett a választás a Massey Ferguson 6712 S típusra. Amikor a valóságban megnéztük a gépet feltűnt milyen hosszú a tengelytávja, ezt nagy előnynek tartottuk. A Ferguson is úgy hirdette a traktort, hogy 4 hengeres méretek 6 hengeres teljesítménnyel – ez be is igazolódott a használat során.

Térjünk még ki arra, hogy miért nem egy darab nagyobb traktort vásároltam. Két oldalról közelítettem meg a dolgot: a családi gazdaságunkban a 120 LE-s traktormérethez vannak meg a munkagépek. Nem szerettünk volna mindenből újat vásárolni egy nagytraktorhoz. A másik szempont pedig a hatékonyság és a kiszámíthatóság volt. Három erőgép három irányba tud elindulni, és különféle munkákat is el tudunk végezni velük egy időben. Hiába gyorsabb és nagyobb a területteljesítménye egy nagytraktornak, ahogy számoltuk, sehogy nem ér fel három különálló gép lehetőségeivel. Árban pedig nem volt sokkal drágább a több gép, mint egy nagy.

Ha az egyéb gépeimet nézzük, rendelkezem még egy Massey Ferguson 7300 Activa S hatládás, háromdobos kombájnnal is. Ez már a második ettől a márkától. Egyetlen jelzővel összefoglalva: nagyon jó a gép! Megbízható, és a területteljesítményével is meg vagyok elégedve, minőségi munkát tudok vele végezni. Amiben kimagasló a többi kombájnhoz képest, az a fogyasztása hektárra lebontva. Tetszik még rajta a behordószalagos vágóasztal, nagyon szépen lehet vele dolgozni. Szintén kimagaslik abban, hogy jobban sorba tudja rendezni a kalászokat és egyenletesen adagolja a dobnak. Még semmi problémánk nem volt vele, nagyon szeretem.

Massey Ferguson 6700 S

teljesítmény 120-200 LE – a világ legerősebb 4 hengeres motorjával!
erőforrás 4,9 l-es AGCO POWER, 4 henger
sebességváltó Dyna-4: 16/16 powershift fokozattal. Automatika: közúton az összes fokozatot magától kapcsolja a váltó. Szántóföldön a főcsoporton belüli 4 fokozatot.

Opció: Dyna-6 (24/24), Dyna-VT (fokozatmentes) hajtóművek

hidraulika/„hátsó hárompont” maximum 5 pár hidraulika szeleppár, akár 190 l/perces szivattyú/3200 kg emelési kapacitás
tengelytáv 2670 mm – a kategória egyik leghosszabb tengelytávja!

– Egy gép vásárlásakor ma már nemcsak „a vasat” vesszük meg, hanem a mögötte álló céget is, annak szolgáltatásait és szervizképességét. A Ferguson tekintetében a Bács-Kiskun megyében területileg illetékes márkakereskedő, a Start-Agro Kft. nyerte el a bizalmamat. A vállalat ugyan csak pár éves történelemmel rendelkezik, az ott dolgozóknak azonban évtizedes tapasztalatuk van a Massey Fergusonnal mind értékesítés, mind szerviz területén. Jól felszerelt műhellyel rendelkeznek Kecskeméten, ami nincs messze tőlünk, és a központ is Szolnokon található – ugyancsak elérhető közelségben. Fontosnak tartom, hogy megbízhatok bennük: amit megbeszélünk, az úgy lesz. Ebben a dologban nem hagyok kompromisszumot.”

Frissítés: a 6700 S széria ráncfelvarrást kapott 2019-ben: a módosítások érintik a belső teret, a kezelőszerveket és a traktor lámpáit, motorházát.

Az MF 6700 S széria legújabb, 2019-es ráncfelvarrott erőgépei már elérhetők!

Szerkesztőség