fbpx

Az új Fendt hevederes traktorok világpremierje

Írta: Sándor Ildikó - 2017 október 25.

Az AGRITECHNICA 2017 kiállítás után a német Fendt már hevederes traktorokat is kínál vásárlóinak a 380-646 LE-tartományban. Az új Fendt 900 Vario MT és Fendt 1100 MT hevederes erőgépek a professzionális gazdák és bérvállalkozók számára készültek.

Egy teljesen új hevederes traktorszéria: Fendt 900 Vario MT

Az új Fendt hevederes Vario 900 MT kiválóan alkalmas nehéz, vonóerő-igényes munkák végzésére, és akkor mutatja meg igazán a hatékonyságát, ha e talajmunkák kerülnek előtérbe. A különösen kis kerékcsúszásnak köszönhető a nagy területteljesítménye. Hatékonysága akkor mutatkozik meg leginkább, ha a mostoha időjárási viszonyok miatt csak rövid idő áll rendelkezésre a munkák elvégzésére. A nagy felfekvő felületnek és a megnövelt hevederes járószerkezetnek köszönhetően a Fendt 900 Vario MT optimális lehetőségeket teremt lankás, illetve korai és talajkímélő megmunkálást igénylő területek megművelésére. Nehéz és durva talajviszonyokkal (mint pl. halmok, barázdák, nyomvályúk) is játszva megbirkózik, kényelmesen és óriási kapaszkodóerővel legyőzi azokat. A 900 Vario MT – a táblavégi fordulóban kis fordulási sugarának köszönhetően – kiváló vontatója lehet széles, ill. mélyen dolgozó munkagépeknek. Ezekkel a karakteres tulajdonságokkal a Fendt 900 Vario MT nagyszerűen kiegészíti a Fendt traktorkínálatát.

A Fendt 900 Vario MT (Mobile Trac) hevederes traktorok különösen hatékonyak a területteljesítményt tekintve, és kitűnnek az egyedülállóan új vezetési komfortot illetően, amely egy teljesen új innovatív rugózási elven nyugszik. Az új Fendt 900 Vario MT hevederes traktor három teljesítménykategóriában lesz hozzáférhető: Fendt 938 Vario MT 380 LE-vel, Fendt 940 Vario MT 405 LE-vel, és Fendt 943 Vario MT 431 LE-vel (ECE R120).

A Fendt 900 Vario MT kifejlesztése során az egyik legfőbb cél a menettulajdonságok lényeges javítása volt a közúti-, ill. a szántóföldi haladás során. Az új rugózási rendszer négy elemből áll: légrugós vezetőülésből, kétpontos fülkerugózásból, új elsődleges rugózásból (SmartRide) és áttervezett heveder ConsantGrip rugózásból.

A titok nyitja: Fendt iD

A Fendt hevederes 900 Vario MT mindig a legnagyobb nyomatékhoz és legkisebb üzemanyag-fogyasztáshoz tartozó ideális fordulatszám-tartományban dolgozik. Ez az alacsony motorfordulatszámnak, ill. az alkalmazott tervezési elv által vált lehetővé, amely a Fendt 1000 Vario révén már ismert. Az alacsony fordulatszám a teljes hajtásláncra jellemző, növelve annak hatékonyságát és csökkentve a zajterhelést. „High torque, low engine speed” e tervezési elv neve, amely szerint valamennyi járműelem, mint a motor, a VarioDrive hajtáslánc, a hűtés és a hidraulika egymással összehangolásra került. Ezáltal a nagy térfogatú (9,8 l) AGCO Power motor maximális nyomatéka 1200-as percenkénti fordulatnál már elérhető. A motor névleges fordulatszáma 1700 fordulat/perc. A gyakorlatban használt fordulatszám-tartomány (12001700 fordulat/perc) lényegesen a hagyományosan használt motoroké alatt található, és tökéletesen illeszkedik a motor optimális fogyasztási jelleggörbéjéhez. Ehhez jön még egy automatikafunkció, melynél a motorvezérlő szoftver a motor fordulatszámát automatikusan 1000 fordulatról 800 fordulat/ percre csökkenti, ha a traktor „parkoló állásba” kerül.

A nagy hevederes testvér: Fendt 1100 MT

A Fendt 1100 MT felépítését tekintve azonos az eddigi nagy hevederes Challenger traktorral, amely hatékonyan képes a vonóerőt a talajra átvinni. A hevederes járószerkezet a négy középső futógörgővel garantálja az egyenletes súlyeloszlást és a maximális felfekvő felületet. A gyár a Fendt 1100 MT-t a kifejezetten az 500 LE feletti hevederes traktorok számára kifejlesztett terhelés alatt kapcsolható sebességváltóval kínálja. A közúti közlekedés ezekkel az akár 646 LE-s traktorokkal nincs korlátozva, hiszen 3 méter maximális szélességen belül marad a jármű.

A Fendt az új hevederes traktorát négy teljesítménnyel hozza forgalomba: Fendt 1149 MT 492 LE-vel, Fendt 1154 MT 536 LE-vel, Fendt 1159 MT 592 LE-vel és Fendt 1165 MT 646 LE-vel (ECE R120).

A Fendt 900 Vario MT és a Fendt 1100 MT az AGRITECHNICA 2017 kiállítástól kerülnek a kereskedelembe, és 2018 első félévétől szállíthatók.

Összeállította: Sándor Ildikó