Szálas szigetelőanyagok: Üveggyapot értékesítési történet

Írta: - 2017 október 25.

A laikus építtetők és nyugodtan kimondhatjuk, az építőiparos szakemberek körében is elterjedt álláspont, hogy a szálas szigetelőanyagok közül többségében inkább a kőzetgyapotot (bazaltgyapot) tartják hosszú távon megbízható szigetelési alternatívaként.

Ez a hit évtizedes előzményeken alapul. A kilencvenes évektől tapasztalható volt, hogy a kedvező áron elérhető üveggyapot termékek közül a szakmai hozzáértés hiányának és a nyereségtartalom csábításának következtében tömegesen történtek nem a műszaki igényeknek megfelelő termékválasztások és beépítések! A kivitelezők, beruházók abba a csapdába estek, hogy nagyrészt a termékskála aljából választottak. A beépített termékek alulmúlták a velük szemben támasztott műszaki elvárásokat, hiszen azokra nem is voltak alkalmasak, a megfelelő termékeket viszont nem használták, elsősorban az áruk miatt.

Mindezek miatt sokszor találkozunk csalódott üveggyapot felhasználókkal, hiszen a látszó, vagy megbontott szerkezetekben összezsugorodott, elvékonyodott hőszigetelő üveggyapot maradványokat találunk. A probléma oka a rossz termékválasztásból fakad, hiszen vékony, kis testsűrűségű, roskadásra hajlamos, olcsó anyagot választottak és építettek be.

A rossz hírek gyorsan terjednek, főleg, ha a szakiparban ilyen nagy számban fordulnak elő, így megszületett a gyors és téves „népítélet”, amely szerint az üveggyapot hosszú távon nem alkalmas minőségi hőszigetelésre. A téves következtetések alapján kialakult általános vélemény káros fényt vet a minőségi, prémium termékekre is.

Néhány tény az üveggyapotról, azon belül is a Knauf Insulation üveggyapot termékeiről.

Az üveggyapot termék az üveg olvadáspontja feletti hőmérsékletre hevítését követő centrifugális szálképzéssel majd a létrejött szálak összeragasztásával, tömbösítésével készül.

Öt év intenzív kutató- fejlesztő munka eredményeként egyedülállóan környezettudatos természetes kötőanyagú terméket tudtunk létrehozni, ez az ECOSE technológiájú üveggyapot. A termék glükóz alapú kötőanyaggal készül, ezért nem tartalmaz hozzáadott fenol-formaldehidet vagy akrilt, ennek köszönhetően többszörös Eurofins beltéri levegőminőség arany kategóriával díjazták üveggyapot anyagainkat.

A különleges kötőanyagnak köszönhetően a Knauf Insulation terméke jó tapintású, kevésbé porzó, kevésbé szúrós, ám rendkívül rugalmas, 80%-ban újrahasznosított alapanyagból gyártott, természetes barna színű üveggyapot!

Az üveggyapotnak több előnye is van a könnyű kőzetgyapotokkal szemben.

  • Rendkívül rugalmas, szemben a jóval merevebb, alapvetően csak táblás termékként gyártható kőzetgyapottal
  • Komprimálható, tehát a beépítési térfogatuk töredékére csomagolható és így gazdaságosabban és praktikusabban szállítható, súlyának köszönhetően emelése, mozgatása könnyebb.
  • A könnyű kőzetgyapottal összehasonlítva azonos vastagságban sokkal alacsonyabb lambda érték, és magasabb hővezetési ellenállás (R érték) elérésére képes.
  • Nem minősül veszélyes anyagnak, életciklusa végén lebomlik, a környezet terhelése nélkül.
  • A1-es, azaz nem éghető tűzvédelmi besorolású termék.
  • Teljes keresztmetszetében páraáteresztő, rendszerben alkalmazva hangszigetelésre is alkalmas
  • Magastetőkben szarufák közt, szarufák alatt, a padlásfödémre leterítve is alkalmazható. Átszellőztetett homlokzatokban, válaszfalakban is népszerű hőszigetelés.
  • Versenyképes ár

Az üveggyapotokra is igaz a közkeletű mondás, „olcsó húsnak híg a leve”. Mivel a hőszigetelés hosszú időtartamra szánt, többszörösen megtérülő energiatakarékossági befektetés, mindig válasszunk jó minőséget (minél alacsonyabb a lambda érték, és magasabb az R érték, annál jobb a termék), ne spóroljunk a vastagsággal (+1 cm vastagság= 3-4%-al több energiamegtakarítás), és keressük az Ecose logóval ellátott termékeket, mert azok képviselik a mai üveggyapot gyártási technológiának a csúcsát!