Könnyűszerkezetes építés a mezőgazdaságban III. Térelhatárolások

Egyébként is, a könnyűszerkezetes építés az ismert előnyeit (gyors építés, nagyfokú variabilitás, átalakíthatóság) elveszítheti, ha térelhatárolása nem szerelt jellegű, és nem a szárazépítés elvei és módszerei alapján készül.

A térelhatárolások elhelyezkedése

A külső térelhatároló szerkezetek lehetnek hőszigeteltek vagy hőszigetelés nélküliek. A vázszerkezethez viszonyított helyzetük lehet:

– kívül a vázra szerelve,

– belül a vázra szerelve,

Legáltalánosabb a vázon kívüli elhelyezés, mert ez esetben a térelhatárolások a vázhoz egyszerűen és hőhídmentesen kapcsolhatók, a külső homlokzatok homogén összhatásúak. A fal- és tetőszerkezet védi a teherviselő vázat a külső korróziós behatásoktól. A továbbiakban a vázon kívüli térelhatárolásokat ismertetjük.

Szerkezeti rendszer szerint megkülönböztethető:

– paneles (előre gyártott) megoldást.

A hőszigetelt tetők felépítése lehet:

– két fémlemez közötti hőszigetelés (kéthéjú tető) az 1. ábra szerint,

Leggyakrabban a kéthéjú tetőket használják. Az alsó fémlemez lehet trapéz hullámlemez, vagy acél kazetta más néven tálcaelem. A felső fémréteg pedig trapéz hullámlemez vagy korcolt lemezfedés. A hőszigetelés lehet polisztirol hab (pl. Austrotherm, Hungarocell) ásványgyapot és üveggyapot. Tűzvédelmi követelmények esetén legcélszerűbb ásványgyapotot alkalmazni.

Az egyszeri beruházás költsége a szerelt tetőknél alacsonyabb, mint a paneles megoldásnál. Az építés gyorsasága viszont az utóbbi javára billenti a mérleget.

Raktározási, tárolási épületeknél – ha hőszigetelés nem szükséges, és a kisebb mértékű páralecsapódás is megengedett – legtöbbször acél vagy alumínium, trapéz keresztmetszetű hullámlemezfedést alkalmaznak. Ezeknél a hidegtetőknél a hullámlemezt a szelemenekre merőlegesen fektetik, a gerinc-eresz irányában.

szítenek trapéz keresztmetszetű műanyag véglezáró elemeket is. Ezeket kislejtésű tetőknél alkalmazzák. A KUCSA-KER Kft. által megrendelt és a LINDAB Kft. által gyártott Magtár csarnok terveinek bemutatásán keresztül látható egy hőszigetelés nélküli épület, melynek oldalfala beton támfal fölötti könnyűszerkezetes megoldás (3 ábra).

Hőszigetelt oldalfalak

A szerelt falak típusai közül leggyakrabban

– a külső trapéz lemez mögötti hőszigetelésű megoldásokat alkalmazzák.

Hőszigetelés nélküli oldalfalak.

Az oldalfalburkoló hullámlemezek anyaga és horganyvastagsága azonos a tetőfedéseknél használatosakkal, a színes műanyag bevonattal ellátott lemezek változatossá tehetik az épületek homlokzatát.

Széchenyi-díjas okl. építőmérnök