fbpx

A baromfiólak szigetelése

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 10.

A hazai baromfiállomány nagysága a 2000-es évek eleje óta 40 millió darab közelében mozog, az állomány 77%-a tyúkfélék, 11%-a kacsa, 6-6%-kal a pulykák és a ludak részesednek. Magyarország hústermelésének és -fogyasztásának 90%-át a sertés- és baromfihús teszi ki. A KSH adatai alapján a baromfiágazat kiemelt jelentőségű az állattenyésztési ágazatok közül, hiszen az összes vágóállat-termelésünk mintegy 40-43%-át adja a vágóbaromfi-előállítás, mely egy főre vetítve évente mintegy 32 kg.

Megtérülő fejlesztések

A baromfiágazat mára a világ legtöbb országában teljes termékpályát átfogó, erősen koncentrált, iparszerű tevékenységgé vált, melyhez a korszerű baromfinevelők, mint alapvető épületek hozzátartoznak. Hazánkban a külső hőmérséklet jelentős ingadozása miatt a gazdaságos baromfitartás csak automatizált etetés-itatás, mesterséges világítás és klimatizált tartástér mellett valósulhat meg. Az energiaárak 2006-2011 között drasztikusan emelkedtek (villamos áram 22%, földgáz 99%, gázolaj 50%), azonban a felvásárlási árak növekedése nem ellensúlyozta teljesen az energia- és a takarmányköltségek emelkedését, ezért is elengedhetetlen az istállók tökéletes szigetelése. Jól megválasztott szigeteléssel az energiaköltségek 50-70%-kal is csökkenthetők, a szigetelés költsége pár éven belül megtérül.

Kettős célt szolgál

A megfelelően szigetelt épület biztosítja az optimális körülményeket az állatok neveléséhez és az épület állagát is védi. A hőszigetelés megvédi az állatokat a szélsőséges hőmérsékleti ingadozásoktól, télen is és nyáron is egyenletes hőmérsékletet biztosít. A fűtéssel ellátott épületekben a szigetelésnek jó hatásfokúnak, résmentesnek, az épületnek pedig hőhídmentesnek kell lennie. Mindezeket a követelményeket a poliuretánhab szigetelés biztosítja. Hőszigetelő-képessége megközelítőleg kétszer jobb, mint az általában használt polisztirol vagy ásványgyapot szigeteléseké, így 3-5 cm vastagságú szigetelőhab felhordása elegendő. A PUR-szigeteléssel nemcsak a fűtési energiát lehet csökkenteni, hanem a nyári kánikulában kialakuló, a tetőfedés és az oldalfalak felől jövő sugárzó hőtől is meg lehet védeni az állatokat. A szigetelőhabot közvetlenül a tetőfedés vagy oldalfal felületére hordják fel, így az nem vezeti át a külső hőmérsékletet. Azokban az épületekben, ahol számítógép által vezérelt szellőztető- és fűtőberendezés van, ott szintén elvárás a résmentes szigetelés, ami a tető résein nem engedi az épületbe a fals levegőt.

Fontos kiemelni, hogy két feladatot lát el, hő- és vízszigetelő anyag is egyben (zártcellás poliuretánhab). A szigetelés mindig résmentesen készül, így a beázások biztonságosan megszüntethetők. Ez különösen előnyös, amikor a rossz állapotú (lyukas, repedt) hullámpalával fedett istállók tetőcseréjén gondolkodunk. Az ilyen tetők megsemmisítése azbeszttartalmuk miatt igen költséges. A szigetelőhab a repedéseket, a rossz illesztéseket átfedi, a vizet nem engedi át és hő szigeteli is a tetőt. Ezzel az eljárással még hosszú ideig meghosszabbíthatjuk az élettartamát. A szigetelőhab felülete minden turnusváltást követően magasnyomással lemosható, fertőtlenítő szereknek ellenáll, vizet nem vesz fel.

…és a 100-as istállók?!

Baromfitartás esetén meg kell említeni egyfajta épületet, amit előszeretettel használnak a gazdák, pedig azt nem is baromfitartásra tervezték. Az ún. „100-as marhaistálló”-kat szarvasmarhatartásra szánták, de azok a szarvasmarha-állomány létszáma visszaesésének következtében megüresedtek. Ezek az épületek egy nagy földszinti térrel (általában 12×72 méter alapterületű) és egy magas (6 méter körüli) padlástérrel rendelkeznek. Ezekben az épületekben két szinten lehet baromfit tartani. A tetőfedés anyaga síkpala, amit köracélból kialakított gerendázat tart. A probléma szinte kivétel nélkül minden épületnél az, hogy a síkpala tető sérült, repedt, beázik. Kicserélni elég körülményes, másik tetőfedést (cserép, vagy hullámpala) pedig a tetőszerkezet nem bír el. Hőszigetelni is kellene… Mindezekre biztonságos, hosszútávú megoldást biztosít a PUR hab szigetelés, amivel 4 cm vastagságban a síkpala vízszigetelése és a padlástér hőszigetelése is megoldott.

Mikolás Zoltán

Unipur Kft.