fbpx

Európában egyedülálló kísérlet

Írta: Kohout Zoltán - 2018 május 22.

A nyári hőstressz idején is ellenálló és kiváló étvágyú, könnyen ellő, a betegségekre, kínzó rovarokra immunis, esztétikailag is elsőrangú, s nem utolsó sorban jó hústermelő képességű – így írja le egy Európában még egyedülálló, új szarvasmarhafajta legfőbb jellemzőit egy mezőtárkányi-besenyőteleki szakember. Ragó Zsolt a dél-amerikai tenyésztésű Brahman-zebut keresztezi a Charolaisvel és a Limousine-nal – és immár ott tart, hogy nagy állattartó telepekkel keres kapcsolatot a tömeges termeléshez.


Ragó Zsolt

Ellenálló, vitális, jó étvágyú

Lapunk sem először foglalkozik ezzel az európai szinten valóban unikális kísérlettel (Agrárágazat, Állattartás különszám, 2016. október): a Brahman és a hagyományos európai fajták keresztezésétől az előnyös tulajdonságok egymást erősítő hatását várja a tenyésztő.

A dél-amerikai Zebu-fajta egyik ágaként, indiai és afrikai elődök vérvonaláról hozták létre a Brahmanfajtát. Sok előnye közül kiemelkedik, hogy rendkívül jó stressztűrő képességei vannak. Egyrészt kiválóan bírja a mind gyakoribb nyári hőségnapokat, még az étvágyát sem veszíti el, ugyanúgy hízik folyamatosan akkor is, amikor az európai fajták már nem. Mivel száraz klímához szokott, bírja a kopár legelőket is, de természetesen nálunk a hagyományos takarmányokat is mind fogyasztja. A trágyája vizsgálatakor az is kiderül, hogy kiváló a takarmányhasznosító képessége. További komoly előnye, hogy a bőre-szőre olyan illatanyagot bocsát ki, ami távol tartja a rovarokat: a kullancsot, a szúnyogot, a köpőlegyet, így aztán eddig nem is tapasztaltunk náluk betegséget sem az ellés után, sem azóta – mondja lapunknak Ragó Zsolt.


3 éves JD Brahman Zebu bika 12 mázsával


9 hónapos Charbray üsző borjú

Könnyű ellés után jól tartható

Az állattenyésztő hozzáteszi: az utóbbi két év erőfeszítései révén született 20 borjú és bika születésénél azt is tapasztalták, hogy a Brahmannal keresztezett Limousine- és Charolais-fajták vitális utódai rendkívül gyorsan, néhány perc után felállnak, és szopni kezdenek.

Tóth Lajos tiszacsegei szarvasmarha-tenyésztő, mögötte Charbray üsző

A szerencsés, vékony csontú, kis fejű alkatuknak köszönhetően a borjak könnyen születnek, nem kínozzák meg az anyát, így annak is gyorsabb a felépülése, kevesebb a szövődmény. Mivel továbbá a keresztezett borjak az európai vonalról öröklik a hidegtűrő képességet. Egyébként azonban mind az extenzív ridegtartásra, mind fél- és egészen intenzív telepekre kiválóan alkalmasak – fejti ki a szakember, aki cége, a Ragrár 2007 Kft. tevékenysége keretében évek óta kutatja, tanulmányozza a Brahman-fajtát. Nagy segítsége ebben a munkában Tóth Lajos tiszacsegei állattartó szakember, aki az ohati szarvasmarha-telepein biztosítja a helyszínt és a szarvasmarha-állományt a keresztezésekhez, a biztonságos ellésekhez, és a Ragrár Kft.-vel való közös munkához.

Új fajtanév születik

Az említett fajták keresztezése révén – Európában eddig egyedülálló módon – új faj jön létre, amelyet a Limousine felől Brahmousine-nak, a Charolais felől pedig Charbray-nek neveznek. – A húskihozatal szempontjából 5-7%-os plusz növekedést figyeltünk meg az eredeti fajtákhoz képest. Lényegében nem csoda ez, mert Európa legjobb tulajdonságú szarvasmarháihoz adódnak hozzá a déli fajta előnyei. A hatalmasra, akár 2 tonnásra és az ember magasságát elérő marmagasságig megnövő egyedek nemcsak könnyen, de gyorsan is híznak, a marjukon található kis púpnak köszönhetően víz- és energiaraktározásra képesek, így bírják az adott esetben változékony tartási körülményeket – fejti ki Ragó Zsolt. A tenyésztő korábban megerősítette: az úttörő keresztezésekkel, a tenyésztéssel az a célja, hogy a három eredeti fajta előnyös közös vonásait erősítse mind kereskedelmi, mint tenyésztői szempontból.

Jó üzlet a különlegesen finom hús

Az olyan egzotikus, különleges húsok ára, mint a Brahman- vagy Zebu-szarvasmarháké, az egekben van az éttermekben, a viszonteladóknál. Vagyis a húsmarhatartóknak előbb-utóbb nagyon is érdeke lesz a Brahman és az európai fajták keresztezéseiből származó állatok húsát beilleszteni a kínálatba – vallja Ragó Zsolt, aki szerint az új fajták húsa nemcsak látványként vonzó, hanem ízére és beltartalmi adottságait illetően is.


10 hónapos Brahman Zebu x Charolais, azaz Charbray bika 520 kilogrammal

Emellett a klímaváltozás növényvédelmi és -termesztési, illetve állattenyésztési téren is megköveteli, hogy alkalmazkodjunk, új kísérleteket, szemléletet, fajtákat vezessünk be az állattenyésztésbe. A Brahmousine és a Charbray kifejezetten alkalmasak– mondja a gödöllői Szent István Egyetemmel is együttműködő tenyésztő. Az ügyvezető most olyan partnereket keres, amelyek nagyobb példányszámú Limousine- és Charolais-teleppel rendelkeznek, és készek a szaporításban együttműködni a Ragrár 2007 Kft.-vel.


11 hónapos Braham x Limousine, azaz Brahmousine bika 560 kilogrammal

Vágóhíd létesülhet Mezőtárkányban

Hogy Ragó Zsolt – akit a térségben mint állandó újítót ismernek – nagyban gondolkodik, arra bizonyság, hogy állattenyésztő telepe fejlesztése, kapacitásai növelése, illetve a szükséges takarmánymennyiség saját körben való előállítása érdekében nemrég megvásárolta a Mezőtárkányi Aranykalász Mgtsz. egykori telephelyét. A hozzátartozó földterületek az említett takarmány-előállítás célját szolgálják. Ragó Zsolt és a Ragrár 2007 Kft. távlati céljai között ugyanakkor egy olyan szarvasmarha-vágóhíd is szerepel, amely a Brahmousine és a Charbray fajtákra épül.

Kohout Zoltán