fbpx

Havi mezőgazdasági árelemző

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 22.

Műtrágya

Az elmúlt időszakot két részre lehetett osztani a nemzetközi karbamidpiacon. Az első rész az új indiai tender előtti időszak volt, a második rész, ami utána következett, következik. A tender előtt a vevők, a kereslet kivárására játszottak, aminek következtében az árak enyhültek. Azonban az indiai tender eredménye más lett, mint a piac gondolta volna. Mennyiségileg a piaci szereplők 800 ezer tonnás üzletet vártak, de 1,2 millió tonna lett a vége. Az árban is átlagban 5 dollárral magasabb lett, mint az elemzések előrevetítették. Ezt a mennyiséget több helyről szerezte be, kötötte le India, aminek eredményeképpen a vevői oldal felocsúdni látszott, és vásárlásokba kezdett, elsősorban Latin-Amerikában és egyes források alapján Törökországban is. Az árak stabilizálódtak, és a tavaszi szezonban az elemzők már nem várják további csökkenését. A világpiaci helyzet egyébként megegyezik a hazai helyzettel is. Márciusban a rossz időjárási körülmények miatt kiesett a forgalom, a vevők nem vásároltak. Ez a kiesett kereslet pótlódni látszott áprilisban.

A műtrágyapiacon az a szerencse, hogy ezt a pótlást meg tudja tenni, míg a márciusi kiesés inkább a növényvédőszer-kereskedelmet súlytja.

Április közepén a román vagy horvát kikötőkben 1 tonna ureáért 240-245 dollárt kértek, míg ugyanezen prillezett áruval a fekete-tengeri orosz kikötőknél 230 dollár alatt kereskedtek. A kaprolaktám alapú ammónium-szulfát ára a balti- és a fekete-tengeri kikötőkben is 125 dolláros szinten mozgott ugyanezen időszakban. Az ömlesztett ammónium-nitrátért közel 170 dollárt kértek mind a fekete-tengeri, mind a balti kikötőkben. Ez utóbbi néhány dollárral diszkontált a fekete-tengerihez képest. A CAN ára a német belső piacon átlagosan 185 eurós szintén mozgott április elején, közepén.

A foszforpiacon, hasonlóan a nitrogénhez, áprilisban visszajöttek az indiai vásárlók. A piaci hírek szerint 220 ezer tonna árut, DAPot vásároltak elsősorban orosz, jordán és szaudi eladóktól. A hírek szerint direkt nem akartak vásárolni kínai árut, igaz, az árak is enyhén magasabbak voltak a kínai féltől, mert kitartották a 415 dolláros FOB-os árakat, míg a végén inkább 420 dolláros árakon, de CFR paritáson kötötték le az árut. A nemzetközi árak inkább stagnáltak áprilisban, nem emelkedtek, de nem is csökkentek az OCP csoport DAP/MAP árai, átlagosan továbbra is 420 dollár körül mozog egy tonna ára. A balti-tengeri áru továbbra is kedvezményesebb áron kapható 390 és 400 dolláros árszintekről lehetett az elmúlt hónapban hallani. Az ammónia kivételével tovább nőttek azonban az alapanyag árai a MAP/DAP-nak.

A foszforsav, a nyers foszfát és a kén ára is emelkedést mutatott áprilisban, cikkünk leadásának határidejéig.

A kálisóárak a világpiacon stagnáltak, de Európában inkább enyhe gyengülést lehetett érezni.

Átlagosan 5 euróval csökkentek a granulált termék tonnánkénti árai CFR paritáson. A világpiaci stagnálás elősorban a dél-amerikai piacnak köszönhető. A kereslet egyes elemzők véleménye alapján csökken, ami táptalajt biztosított az ártárgyalásokhoz. Március közepe óta stagnálnak az árak, azonban az értékesítői oldal még mindig az emelkedésre játszik, abban hisz. Szerintük nagyobb a kereslet, mint most az elemzők előrevetítik, és még nem adták fel magasabb árelképzeléseiket.

A piaci információk alapján jelenleg 310 dolláros ár alatt értékesítenek CFR Dél-Amerika paritáson, de ezt szeretnék magasabbra, de minimum a 310-es szintre növelni.

Természetesen a vásárlói oldal ezt nem szeretné. Mindenesetre a többi kontinensen is megakadt az áremelkedés, nagyok a készletek több helyen is, így nem kényszerülnek a vevők azonnali vásárlásokra.

A hazai piacon tovább csökkent a kereslet az Ammónium-nitrát iránt. Ez már lassan egy megszokott trend, mint ismeretes, inkább a 27%-os kalcium-Ammónium-nitrát veszi át a helyet a nitrogénpiacon. Ez utóbbiból – vagy ahogy népnyelven mondják – pétisóból vagy MAS-ból viszont van áru bőven, ahogy az egyik hazai piaci résztvevő nyilatkozta: most tengert lehetne rekeszteni vele. Az árak 58 ezer forintos szinten mozognak a végfelhasználók felé, természetesen leszállítva a telephelyre.

A karbamidért végfelhasználóknak 90-93 ezer forintot kellett áprilisban fizetniük hasonló paritáson, míg az Ammónium-nitrát ára 80 ezer forint körül mozgott, de csökkenő kereslet mellett. Nőtt azonban a kereslet a hazánkban eddig még nem nagyon keresett UANoldat iránt. Az elemzők, illetve a szakértők szerint az egyre szárazabb körülmények elősegítik az oldat térnyerését, hiszen így jobb az aplikáció. Létjogosultságából kiindulva már vannak kénes, rezes és cinkes változatok is. A 30%os oldat hazai ára 60 ezer forint körül mozog egy tonnára vetítve.

A MAP ára 140 ezer forintos szinten mozgott, míg a kálisó ára 280 eurós szinten volt köthető. A 3×15-ös műtrágya tonnánkénti ára 100 ezer forint volt leszállítva a végfelhasználókhoz.

Gabona

Az Európában irányadó Párizsi Árutőzsdén a malmibúza-jegyzések terén cikkünk leadásának határidejéig, március elején megfordult az áremelkedési ütem, és egy erősebbkorrekciót hajtott végre a piac. Ezt követően április elején újfent kilőtt a malmi búza ára, de nem tartott sokáig az emelkedés mértéke és üteme. Az áremelkedés mértéke gyakorlatilag két hét alatt erodálódott, és közel hasonló szintre esett, mint előtte az árszint volt (1-es ábra).

1-es ábra A májusi lejáratú malmi búza jegyzésének alakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com

Globális szinten nagy változásokról nem lehetett hallani az eltelt időszakban, az elemzői számítások kis mértékben változtak, de ezek a változások nem számottevőek. Egyelőre továbbra is közel 760 millió tonna a termés számított nagysága az idei évre. A világkereskedelmi árak továbbra is nyomottak, ami megálljt szab a nagyobb áremelkedéseknek a fizikai piacon. Az amerikai áru az egyik legdrágább most a piacon, ami a kedvezőbb időjárásnak köszönhetően várhatóan további csökkenés felé mozgatja az európai áru konkurenciáját.

2-es ábra A májusi lejáratú kukorica árutőzsdei kötéseinek alakulása a Chicago-i Árutőzsdén, Forrás: barchart.com


3-as ábra A júniusi lejáratú kukorica áralakulása a Párizsi Árutőzsdén, Forrás: barchart.com 

A kukoricaárak kivételesen együtt mozogtak április második hetétől. A világszinten iránymutató Chicago-i Árutőzsdén (2-es ábra) és a Párizsi Árutőzsdén is (3-as ábra). Mindkét árutőzsdén csökkentek az árak az április eleji kiugrást követően. Gyakorlatilag a kép megegyezik a malmi búza áralakulásával. A fundamentumokban nem hozott az elmúlt hónap változásokat, az elemzések alapján Európában a jelentések nem látnak változást a korábbi számításokhoz képest. Hasonló a helyzet globálisan, a változások mértéke eltörpül az össztermés nagyságához képest.

Takarmány

A globális szinten iránymutató Chicago-i Árutőzsdén a szójadaraárak március második felében és áprilisban enyhe emelkedést mutattak (4-es ábra), amennyiben figyelembe vesszük a dollár gyengülését. Ebben a hasonló időszakban, főként áprilisban, stagnálásnak mondható az árak alakulásának trendje. Április közepe felé az árcsökkenést inkább a spekulatív tőke profit realizálásának tudták be az elemzők. Mint ismeretes, a befektetők áremelkedésre játszottak, és hosszpozíciót építettek ki. Ezek eladásával nő a kínálat, ami árcsökkenést okoz. Azonban nem teljesen reális kínálatról van szó, csupán bezárják a nyitott kötésállományokat, ami a haszon kivételéhez vezet.

4-és ábra A májusi lejáratú szójadara árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: barchart.com

A fizikai piacon a brazil prémiumok a hó első hetében csökkentek, míg a második hetében inkább kitartottak. Ennek eredményeként az árak közel kerültek az észak-amerikai árakhoz. A piacon az amerikai áru argentin értékesítéséről is lehetett hallani, ami felkavarta az árakat. Mint ismeretes, az argentin kedvezőtlen időjárás eredményeként az idei termés nagysága 40 millió tonna körül alakult, ami jelentősen alulmaradt nem csupán a várttal szemben, de az elmúlt évek átlagaival szemben is. Tavaly még közel 58 millió tonnát termelt Argentína, míg egy évvel korábban közel 57 millió tonnát. Ehhez képest a 40 millió töredék (érdekességként azért érdemes megemlíteni, hogy 20 évvel ezelőtt Argentína és Brazília együtt termeltek nagyjából 40 millió tonnát). A brazil termés nagysága igyekszik kompenzálni az argentin kiesést, ami jobb a vártnál. A jelenlegi adatok alapján idén 115 millió tonna a termés nagysága, szemben a tavalyi 114 millióval vagy az egy évvel korábbi közel 97 millióval.

Az északi féltekén, az USA-ban még az előkészítési munkák kezdődtek meg, illetve kezdődnének meg az eddigi kedvezőtlen időjárások után. Csakúgy, mint Európában, a tengerentúlon is melegedni látszik az idő, és kedvezőbbé válik a munkálatok megkezdéséhez.

Európában a Párizsi Árutőzsén a repcemag ára kisebb emelkedés után mélyrepülésnek indult áprilisban (5-ös ábra). A kedvezőbb időjárási körülmények segítették ebben. A globális repcepiac tekintetében Észak-Amerikában inkább még erősödtek az árak, bár a termelők értékesítenék a mostani szinteken, úgyhogy feltehetően ott is arra számítanak majd, hogy várhatóan nem tart ki az emelkedési trend.

5-ös ábra A májusi lejáratú repcemag árutőzsdei kötéseinek alakulása, Forrás: barchart.com

Vitaminfronton egyelőre stabilizálódni látszik több vitamin helyzete is, a kínai nyomás csökkeni látszik, de ez elemzők szerint inkább egy átmeneti állapot. Vannak ugyan vitaminok, mint a B5, ami jelentős árcsökkenéseket élt meg, de a többiek egyelőre kitartanak, enyhe mértekben gyengültek.

Végtermék

Az európai sertésárak kitartanak, egyelőre stabilnak mondhatóak cikkünk leadásának időpontjáig.A német belső piaci árak 3 hete változatlanok, a 11. heti 0,04 eurós csökkenés óta továbbra is 1,396 euró a piaci ár. Az Európai Unió öt legnagyobb sertéspiacának árai mind stagnáltak, ugyan a vágóhidak szerettek volna csökkenteni a felvásárlási árakon, de ez egyelőre nem sikerült. A piac kiegyensúlyozottnak tűnik. A húsvét utáni árcsökkenés kiegyensúlyozta a német piacot is. Amennyiben az időjárás továbbra is kedvező marad és a kereslet stabil, az árak ennek megfelelően kitarthatnak a rákövetkező hetekre is.

Az európai piacnak igen kedvező hír lehet a kínai-amerikai kereskedelmi háború, ami szerint Kína 25%-os importvámot vetett ki az amerikai sertéshúsra. Mint ismeretes, a kereskedelmi háborúként aprosztrofált, egyre hűvösebb amerikai-kínai kereskedelmi viszony akkor kezdte meg a gyakorlati mélyrepülését, amikor az USA védővámot vetett ki kínai import árukra. Mindezt március 22-én jelentették be. Ennek válaszlépéseként Kína többek között szójatermékekre, sertéshúsra és egyéb termékekre 25%-os vámot alkalmazott, illetve további bő 100 termekre 15%-osat. A sertéshús esetében azt érdemes tudni, hogy Kína a világpiac legnagyobb felhasználója. Részesedése 40% felett van. Az amerikai áru feltehető hiánya megnyithatja majd a kaput a többi ország előtt, akár az európai vagy hazai áru előtt is. Hozzátartozik, hogy ennek ellenére versenyképesnek kell lenni, azaz a hazai sertéshúsnak a többi uniós országgal is versenyeznie kell az üzlet megszerzéséért.

Valuta

Stabilizálódott a helyzet a hazai fizetőeszköz háza tájékán. Egyrészről a Magyar Nemzeti Bank továbbra is változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat nagyságát, így májusban már akár a kétéves rekord időt is megütheti az alacsony kamatláb élettartama, miután utoljára 2016. május 26-án változtatták annak szintjét. Akkor is csökkentették. Ez a csökkentés feltehetően nem fog továbbmenni, hiszen már mindenhol inkább az emelkedések lehetséges idejéről beszélnek. Ez a kamatkockázat majd kihatással lesz a hazai piacra, hiszen csakúgy, mint nyugaton, az alacsony kamatok miatt a kölcsönök jó részét nem fix kamatozással vették fel. Hozzátartozik, hogy nagy volt újfent a különbség, mondjuk egy svájci 10 éves periódus kamatozása és a hazai 10 éves periódus kamatozása között. Míg a 3 havonta változó kamatozás mértéke hazánkban 3-4% között mozog 0,9%-os alapkamatszint mellett, addig a svájci 1% alatt van, igaz az alapkamat szintje is alacsonyabb, mint a hazai. Azonban a svájci 10 éves kamatozás már 1,7 körül köthető, míg a hazai hosszabb távú fix kamatok felárai jóval magasabbak. Ez is inkább a biztos helyett a bizonytalan felé tolja a hitelek felvevőit. Bízunk benne, hogy a kamatkockázat nem hoz majd olyan negatív eredményeket, mint a svájci valutában felvett hiteleknél ez megtörtént. A másik stabilizáló tényező a választások kimenetele volt. Nem kitérve arra, hogy most melyik oldal miként látja: jó, vagy nem jó az országnak, hanem csupán ténykérdésként megvizsgálva: a piac tudja mire számíthat, feltehetően nem lesznek meglepetések, így ez stabilizálja a forintot a már jól megszokott 310 forint/1 eurós szintén. 2018. márciusában az infláció 2%-os volt hazánkban, ami már egy jó eredménynek számít az Egyesült Államokban. Mint ismeretes, a hazai jegybank célja a 3%-os infláció elérése. Ez igen közel van már. Amennyiben megindul a most beharangozott olajár nagymértékű emelkedése, akkor az tovább növelheti az infláció mértékét, ami akár kamatemelkedéssel is járhat.

Egy euróért továbbra is 1,2 és 1,25 dollárt kell adni gyakorlatilag január közepe óta. Áprilisban inkább gyengült a dollár az 1,2-es szint felől az 1,25 felé. Cikkünk leadásának határidején egyelőre nem volt olyan mértékű hír, ami nagy mértékben befolyásolhatná a dollár értékét. Vannak azonban elemzések azzal kapcsolatban, meddig tarthat, hova fejlődhet a Kína és az Egyesült Államok között kirobbant kereskedelmi háború. Az egésznek az az érdekessége, hogy Kína az USA elsőszámú, magasan a legnagyobb hitelezője. Amennyiben bedőlne a dollár, akkor Kína saját magával is kiszúr, hiszen elveszít rengeteg pénzt mint hitelező. Patthelyzet Kínának. Mindebből kiindulva feltehetően nem fog idáig fajulni a háború, de lesznek árucikkek, amikre kihatással lesz, mint például akár a szójatermékekre is. Ha ugyanis fenntartja a védővámot egymással szemben a két ország, ami valószínűleg így marad, akkor Kína feltehetően lemond majd az amerikai beszerzéseiről, ami eltolja majd a keresletet Dél-Amerikára. Ez a megnövekedett kereslet pedig árfelhajtó lesz az ottani árura, ami kihat majd Európára is, hiszen nagymértékben csak Braziliából érhető el az Európában elfogadott GMO mentes szója.

Érdekes időszak elé néz a világ sok szempontból, a menekülő valuták és az arany még mindig ott vannak tartalékban, még annak ellenére is, hogy a svájci frank éppen csökken, miután elemzések szerint az orosz oligarchak mentik ki az országból hatalmas vagyonaikat, féltve az amerikai szankcióktól.

Hazai szempontból a dollár hozhat meglepetéseket, de egyelőre az euró ellen a forint kitart, most éppen enyhén erősödik a 310 feletti értékekről.

Tömösi Attila