fbpx

Mi lesz veled kukorica?

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 19.

A kukorica és a tavaszi növények vetéséhez kedvezőek a külső időjárási viszonyok és megfelelő a talaj hőmérséklete, azonban átlagosan 120-130 milliméter csapadék hiányzik a földekből. Az idei évben két héttel korábban kezdődött a kukorica vetése, mint egy átlagos esztendőben, s várhatóan május 10-ig be is fejeződik.

Ahhoz, hogy meginduljon a kelés és homogén állomány alakuljon ki, szükség lenne legalább 30-50 milliméter esőre. A csapadékhiány gondot okozhat a vetőmag csírázásában és az őszi kalászosok fejlődésében is.

A Nemzetközi Gabona Tanács (IGC) 175,5 millió hektárról 961 millió tonna kukorica betakarítását valószínűsíti a világon a következő gazdasági évben, ami hasonló az idei év mennyiségéhez. Az USA-ban a vetésterület 2%-os csökkenése ellenére 360 millió t rekord termésre számítanak. Az Európai Unióban a vetésterület 4%-os csökkenése mellett a tavalyi évet meghaladó, 65 millió t kukorica kibocsátásával számolnak.

Ukrajnában a rendkívül jó 2013/2014. évi szezon után 4%-kal nőhet a növény termőterülete az új szezonban. Az előző évi rekord hozamok várhatóan nem ismétlődnek meg, de átlagos hektáronkénti termés mellett is 28 millió t kukoricát takaríthatnak be az idén keleti szomszédainknál.

Világviszonylatban a kukorica felhasználása kis mértékben nőhet a 2014/2015. gazdasági évben. A húsfogyasztás növekedése, a bőséges kukoricakészletek és az alacsony árak a termény takarmánycélú felhasználásának további növekedését eredményezhetik. Várhatóan a kukorica iránti globális kereslet a következő időszakban is erős marad.

Hazánkban 2013-ban a gabonafélék és olajos magvak árai egy év alatt csaknem 40%-ot zuhantak. A közeljövőben nem is várható, hogy a magas árak visszatérnek, így 2014-ben magas hozamok kellenek ahhoz, hogy eredményes évet zárjanak a gazdák. Tavaly az év eleji nedves időjárás miatt a tavaszi árpa vetésterülete csökkent a kukorica javára, de idén visszaállnak a korábbi arányok, így utóbbi vetésterülete 15-20%-kal kisebb lehet, mint 2013-ban.

Az árak februári árcsökkenését követően jelenleg emelkedés jellemzi a gabonapiacot. A kukorica átlagos felvásárlási ára 5,79%-ot nőtt március hónapban. Az ukrán helyzet miatti bizonytalanság már a hónap első hetében jelentősen, 45 ezerről 48 ezerre növelte a tonnánkénti árat, és ez az árszint azóta állandósult.

Hazánkban a meglévő készletek eddig nem igazán kerültek piacra, mivel a termelők kivárnak az eladásokkal, és egyelőre inkább raktározzák a terményeiket. A gazdálkodók anyagi helyzete a területalapú támogatások és az utóbbi évek kedvező árviszonyai miatt stabil, így jelenleg nincsenek eladási kényszerben.

Változások a piacon

Az Európai Unió piacán várhatóan május-júniusban megjelenő vámmentes ukrán gabonaexport ugyanakkor zavart okozhat a hazai termelőknél. Áprilisban segítő támogatásként, és a kétoldalú szabadkereskedelem irányába tett első jelentős lépésként összesen 900 ezer t búza, 400 ezer t kukorica és 250 ezer t árpa behozatalára kaphat vámmentes uniós kontingenst Ukrajna. Az olcsóbb ukrán gabona egyes vélemények szerint alkalmas lehet arra, hogy megingassa vagy akár le is törje a jelenlegi magyar árakat, amelyek magasabbak annál, mint amekkorák a térségbeli árviszonyoknak, és a gabonatőzsde ármozgásainak megfelelnének. Bár a vámmentessé váló tételek nem jelentősek a teljes uniós gabonatermeléshez és -felhasználáshoz képest, szakértők szerint regionálisan komoly piaci hatást is kifejthetnek. Az olcsó gabona egy része biztosan Magyarországot is eléri majd, és azzal járhat, hogy letöri a jelenlegi túlzottan magas, belföldi árakat, érzékenyen érintve a további áremelkedésre spekuláló gazdákat.

A változások előnyösek lehetnek azonban a malmok, a takarmány-feldolgozók és az állattartók számára, mivel az olcsóbb ukrán gabona, illetve ennek hatására elinduló esetleges hazai ár-visszarendeződés visszafoghatja a piacon a takarmányárakat is.

Bojtos Zoltán

Office: Zdravotnícka 1725/11, 930 05 Gabcíkovo, Slovakia

tel.: +421 31 550 17 85, Fax: +421 31 559 40 34,

www.russel.sk , [email protected]