fbpx

Potenciálkísérletekben vizsgáltuk a kukoricahibridjeinket

Írta: - 2023 január 26. -Hirdetés

Többféle kísérletben is bizonyítást nyert, hogy a hibridek adaptációs képessége rendkívüli, ugyanakkor meghatározhatók és precíziós módszerekkel biztosíthatók azok a feltételek, amelyek között a legnagyobb teljesítményre képesek.

Kukorica
Az agrárvállalkozásokat segítik a terméskísérletek eredményei, hogy megtalálják saját termelési környezetükbe a megfelelő hibridet

A SAATEN-UNION feltett szándéka, hogy partnereinek hasznos információval szolgáljon a kínálatában szereplő hibridjeiről, így azoknak is, akik precíziós gazdálkodást folytatnak. A tudásanyag felhalmozásának elsődleges feltétele, hogy a hibrideket minél hosszabb időn keresztül teszteljük. Ennek érdekében az ígéretes, nagy potenciállal rendelkező portfóliótagjainkat többféle technológiai és terméspotenciál-kísérletben vizsgáljuk minden évben, és a már jól ismert anyagainkról, mint a REPLIK (FAO 380), évről évre folyamatosan tudunk adatot gyűjteni. Eredményeinkből egyértelműen kiderül, hogy a REPLIK minden körülmény mellett megbízhatóan, magas szinten teljesít, míg a legújabb hibridjeink, mint a SYNOPSIS, DUELING, BARINGTON, SU RAPIROL és KABARETTO, méltó kihívóinak bizonyulnak.

Technológiai kísérleteinkről már több ízben jelentettünk meg információkat, melyek mindegyike elérhető honlapunkon.

A Debreceni Egyetemmel együttműködésben 2022-ben is számos hibridünk kapcsán többek között potenciálkísérleteket végeztünk, amelyek eredménye fontos támpontot jelent precíziós gazdálkodást folytató partnereinknek is. A kísérleti terület 2022. március 29-én 500 kg/ha pétisót (39%; 27-7-5) kapott, kombinátorral bedolgozva. A vetés április 26-án történt, a kelés május 6–11. között indult meg. Május 24-én kultivátorozták a kísérletet, majd posztemergens gyomirtást végeztek június 29-én. Mivel potenciálkísérletről van szó, a kísérleti területen 28 alkalommal öntöztek 2022. május 27. és augusztus 11. között. A kijuttatott vízmennyiség a tenyészidőszak során 456,8 mm volt.

A szárazság miatt a tavaszi talajmunkákat mindenütt már március folyamán el lehetett végezni. Az áprilist kissé hűvös, átlagosan csapadékos időjárás jellemezte. Az egész tenyészidőszakot tekintve az április mutatta a legnagyobb negatív hőmérsékleti anomáliát, a 9,0 °C-os középhőmérséklet 2,2 °C-kal maradt el az átlagostól, de kevésbé volt hűvös, mint 2021 áprilisa. Májusban viszont már a hónap elejétől kezdődően meleg, száraz időjárás uralkodott. A vetés és a kelés szempontjából összességében kedvezőek voltak a feltételek 2022 tavaszán. A nyár folyamán rendkívül súlyos aszály alakult ki Debrecen térségében (illetve Magyarország nagy részén). A nagyüzemi kukoricatermesztés kezdete óta nem volt az ideihez hasonló mértékű terméskiesés. A térség kiváló minőségű és vízgazdálkodású csernozjom talajain nagy területen teljesen megsemmisült a kukorica termése.

A kísérletben szereplő kukoricahibridjeink a Debrecen-látóképi helyszínen is bizonyították kitűnő vízleadó képességüket, melynek fokozott jelentőségéről már többször is írtunk.

Kukorica hibridek teljesítménye, grafikon

Az idei évben Bólyban és Püskiben állítottunk be tőszámkísérleteket különböző nitrogénszintek mellett azzal a céllal, hogy az itt megszerzett információkat felhasználva partnereink még jövedelmezőbb gazdálkodást folytathassanak. A debreceni időjárási körülményekhez hasonlóan a nyugati országrészt is elérték az idei szélsőséges nyári körülmények, ami az eredményeken is jól látható.

A BARINGTON és a SYNOPSIS esetében is a különböző tőszámok nagy részénél a legalacsonyabb nitrogéndózissal (60 kg/ha) sikerült magasabb termésszinteket elérni.

BARINGTON teljesítménye, grafikon

SYNOPSIS teljesítménye, grafikon

A KABARETTO 65 000 tő/ha-os tőszám mellett és a legalacsonyabb tápanyagszinten érte el a legnagyobb termést, míg a DUELING teljesítménye kiegyenlítettebb képet mutat.

KABARETTO teljesítménye, grafikon

DUELING teljesítménye, grafikon

Ugyan az idei évben tapasztaltak sok mindent felülírtak, de néhány eddigi ismeretünk is megerősítést nyert. Az 55 000 tő/hektáros vetés mellett a növényeknek megvolt a helyük és a lehetőségük, hogy magasabb hozamokat érjenek el, illetve a magasabb tápanyagszintek is inkább limitálónak bizonyultak a szárazságban.

Kutatásaink eredményeit internetes felületeinken folyamatosan közzétesszük. Honlapunkon és a Facebookon is megtalál bennünket, valamint területi képviselő kollégáink személyesen is állnak rendelkezésére.

Marsai Viktor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

Saaten-Union