fbpx

Autonóm és robottraktorok

Írta: Agrárágazat-2023/01. lapszám cikke - 2023 január 27.

Az intelligens mezőgazdaság jelenleg még nem nélkülözheti a mezőgazdasági traktorokat. A mezőgazdasági erőgépek és traktorok fejlesztése folyamatos, és a könnyű, autonóm terepi robotok irányába mutat. A meglévő mezőgazdasági munkagépek üzemeltetéséhez alkalmazható új univerzális autonóm és robottraktorok színes választékából mutatunk be néhányat.

John Deere Sesam 2 autonóm, elektromos traktor

A John Deere nagy teljesítményű, autonóm, teljesen elektromos hajtású traktor fejlesztésén dolgozik. A korábbi Sesam utódjának tekinthető új „Sesam 2” bemutatására 2022 márciusában került sor (1. kép).

1. kép. John Deere Sesam 2 új autonóm elektromos traktor, vezetőfülkével (forrás: youtu.be/kHnMPIOqzTE?t)

Ez az új, innovatív traktor nemcsak elektromos, hanem autonóm irányítású. Az új „Sesam 2” autonóm, elektromos traktor villamos ellátását 1000 kWh-ás, nagy kapacitású lítiumion-akkumulátor modul biztosítja. Az erős traktor elektromos hajtásrendszere 500 kW (680 LE) maximális teljesítményű villanymotorokkal rendelkezik, elöl-hátul hárompont-felfüggesztő szerkezete és TLT-hajtása van. A teljesen feltöltött akkumulátorral, 125 kW (170 LE) átlagos teljesítmény mellett 8 órás üzem biztosítható. Az új John Deere Sesam 2 autonóm, elektromos traktor külön érdekessége, hogy az első részére nagy, kényelmes vezetőfülke csatlakoztatható. A gépkezelő a fülkéből a megszokott kezelőszervek segítségével irányítja a traktort országúton, vagy ha erre igény van, a szántóföldön. A kezelő az irányítást bármikor átadhatja az autonóm traktorrendszernek, és csak felügyeli az üzemeltetést.

A „Sesam 2” egyedi, új, innovatív megoldása az autonóm-robot kettős rendszer: ez azt jelenti, hogy a szántóföldre érkezés után a gép kezelője a fülkét le is választhatja, és kézi vagy robotvezérléssel, vezeték nélküli kapcsolattal tovább működtetheti a traktort. A John Deere villamos erőgép lényegében úgy is használható, mint egy nagy teljesítményű, modern, univerzális robottraktor (2. kép).

2. kép. John Deere Sesam 2 autonóm traktor, vezetőfülke nélkül (forrás: youtu.be/kHnMPIOqzTE?t)

A talajra helyezett fülke irodának is alkalmas, ahonnan több más roboteszköz felügyeletét is elláthatja a szakszemélyzet az elektronikus rendszereken, monitorokon keresztül.

FarmDroid FD20

A dán FarmDroid ApS robotikai cég elsőként fejlesztett ki teljesen automatikus mezőgazdasági robotot a vetésre és a mechanikus gyomirtásra. A FarmDroid FD20 típusjelzésű, napenergiával működő elektromos szántóföldi robot GPS-jel segítségével jelöli ki a növények helyét vetéskor, majd ennek alapján végez mechanikus gyomirtást (3. kép).

3. kép. FarmDroid FD20, napenergiával működő elektromos szántóföldi robot (forrás: farmdroid.dk/en/product/)

Az innovatív GPS-technológia Telenor sim-kártyán keresztül működve pontossá teszi a gép munkavégzésének irányítását, és nagymértékben csökkenti vagy teljesen kiküszöböli a kézi gyomirtás használatának szükségszerűségét. Ezt a gépet a gazdák többek között cukorrépa, cékla, hagyma, spenót, kelkáposzta, virágmagok, repce, cikória és különböző fűszernövények vetésénél és gyomlálásánál használják. A robotgép energiaellátását napelemek és kiegészítő akkumulátorok biztosítják. Nincs szükség külső hálózati töltésre, mert a napelemek akár 1,6 kWh energiát szolgáltatnak, ami napi közel 20 kWh energiatermelésnek felel meg, és ez elegendő a napi üzemeltetéshez. A FarmDroid FD20 robotgép néhány műszaki adata: munkavégzés szélessége 3 m-ig, maximális haladási sebesség 1100 m/h, vetőmagdoboz kapacitása 6 liter/doboz, aktív sorok száma 4–8, sortávolság 22,5–75 cm között, gép tömege 900 kg (akkumulátorok nélkül). A könnyű eszköz nem befolyásolja a talaj mikroszerkezetét. A CO2-mentes üzemű gép egyszerűen és gyorsan programozható. Egyetlen robot 20 hektáron vethet és gyomlálhat szezononként.

AgXeed AgBot 5.115T2

A holland AGXEED BV startup vállalat az AMAZONE, a CLAAS, a SEED GREEN Innovations GmbH együttműködésével autonóm mezőgazdasági erőgépeket fejleszt és gyárt. Az AgXeed AgBot 5.115T2 típusjelzésű autonóm univerzális erőgép gumihevederes járószerkezettel, állítható nyomtávval, klasszikus hárompontos felfüggesztéssel és standard interfészekkel rendelkezik (4. kép).

4. kép. AgXeed AgBot 5.115T2 autonóm erőgép gumihevederes járószerkezettel (forrás: allagbotsnordic.com)

Ezt az autonóm gépet az elmúlt években már nagyon sikeresen alkalmazzák az AMAZONE talajművelő és vetőgépekkel együtt. Az AgXeed AgBot 5.115T2 autonóm univerzális erőgép néhány műszaki adata: hajtáslánc dízel-villamos, a dízelmotor 4,1 literes, 4 hengeres, Deutz gyártmányú, Stage V osztályú, 115 kW (156 LE) teljesítményű, 610 Nm nyomatékú. A gázolajtartály térfogata 350 liter, az AdBlue-tartály 30 literes. A gép haladási sebessége 0–13,5 km/h. Az opcionális villamos TLT-hajtás lehetséges maximuma 100 kW és 700 V, illetve a villamosenergia-szolgáltatás maximum 100 kW lehet 700 V mellett. A hidraulika-rendszer szivattyúja 85 dm3/min kapacitású, 210 bar nyomásnál, és 4 kettős működésű proporcionális szelepet tartalmaz. A hárompont-emelőszerkezet hátul 8000 kg, elöl 3000 kg emelőképességű.

A gumihevederes járószerkezet nyomtávja 1800–3200 mm között állítható, a gumiheveder szélessége 300–910 mm között kérhető. A gép hosszúsága 2500 mm függesztőkarok nélkül és maximum 3855 mm függesztőkarokkal, magassága 1800 mm, száraz tömege 7800 kg.

A gép programozását az AgXeed portállal lehet elvégezni az egész üzemeltetési ciklusra, akár az irodából, de ezt a terepen egy biztonsági távirányítóval jóvá kell hagyatni a munkaművelet megkezdése előtt. A gép és az irányító közötti kétirányú kommunikációs modul RTK-GNSS rendszerű.

AgXeed AgBot 2.055W4

Az AGXEED BV vállalat a gumihevederes autonóm erőgép sikere után az év elején bemutatta az új AgXeed AgBot 2.055W4 típusjelzésű, négy gumikerekes, kétkerékhajtású autonóm traktort, amely 2023 tavaszától lesz megvásárolható (5. kép).

5. kép. AgXeed AgBot 2.055W4 gumikerekes, kétkerék hajtású autonóm traktor (forrás: allagbotsnordic.com)

Az AgXeed AgBot 2.055W4 autonóm traktor is dízel-villamos hibridhajtású, a Deutz 2,9 literes, 4 hengeres dízelmotor 55 kW (75 LE) teljesítményű, 300 Nm nyomatékú, és AdBlue nélkül teljesíti a Stage V előírást. Az opcionális villamos TLT-hajtás 55 kW-os, 700 V-os, és ezt a teljesítményt az álló helyzetű traktor a nagyfeszültségű csatlakozón keresztül villamos energia formájában is le tudja adni. A gép 170 literes gázolajtankkal rendelkezik, és haladási sebessége 0–13,5 km/h. A hidraulika-rendszer szivattyúja 85 dm3/min kapacitású, 210 bar nyomásnál, és akár 3 kettős működésű szelepet tartalmaz. A hárompont-emelőszerkezet hátul 4000 kg, elöl 1500 kg emelőképességű. Az AgXeed AgBot 2.055W4 autonóm traktor tengelytávja 2400 mm, hosszúsága 3850 mm, minimális szélessége 1960 mm, magassága 1500 mm, a nyomtávolsága 1500–3000 mm között állítható, száraz tömege 3200 kg (ez 4600 kg-mal kevesebb, mint a gumihevederesé).

Dr. Varga Vilmos
ny. okl. gépész- és villamosmérnök