fbpx

25 év nagy idő…

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 10.

A Bács-Kiskun megyei Géderlakon működik egy 100%-ban magyar tulajdonú családi vállalkozás, ahol immár 25 éve talajművelő-eszközöket gyártanak.

A jubileum alkalmából Farkas László tulajdonos-ügyvezetővel és fiával, Farkas Csabával beszélgettem, akik elmesélték, milyen utat jártak be a negyedévszázad alatt, illetve megtudhattuk azt is, hogyan zajlik a generációváltás a Metalwolf háza táján.

Hogyan indult a cég? Honnan jött a gépgyártás ötlete?

– A Metalwolf Fémipari és Kereskedelmi Kft. 1991ben alakult meg, 12 fővel kezdtünk bele a munkába. Akkoriban még nem tudtuk, hogy milyen irányba induljunk meg… Ekkor még acélszerkezeteket gyártottunk, majd úgy hozta az élet, hogy 1993-ban kijutottam Hollandiába, ahol betekinthettem egy apa-lánya vállalkozásba, ahol traktorokat és különféle mezőgazdasági munkagépeket újítottak fel. Hát innen jött az ötlet, és 1993-ban elkezdtük a mezőgazdasági talajművelő gépek gyártását. Eleinte burgonyaszedőgépeket gyártottunk kisgazdaságoknak, majd kombinátorokat és tárcsás boronákat kezdtünk gyártani a hazai piacra. Anno még béreltük a jelenlegi székhelyünket, de mára már saját tulajdonunkban van. A cég folyamatosan növekszik, jelenleg 24 ember dolgozik a kft-nél.

Hová fejlődött 25 év alatt a paletta?

– Évről évre bővülő termékkörrel állunk vevőink és az érdeklődők rendelkezésére, és nemcsak géptípusban, hanem munkaszélességben is igyekeztünk bővíteni kínálatunkat. Legfőbb vásárlóink kis- és a közepes gazdálkodók, köreikben a legnépszerűbbek a Metalwolf eszközök, de természetesen bármilyen egyedi és speciális kívánságot is megtervezünk és legyártunk megrendelőinknek. Fő tevékenységünk a mezőgazdasági talajművelőgépek gyártása és forgalmazása. A jelenleg gyártott talajművelő gépeink: függesztett és vontatott ’V’ tárcsák, középmélylazítók, rövidtárcsák, sorközművelő kultivátorok és műtrágyaszóró adapterek, függesztett és vontatott magágykészítő kombinátorok, fogasok, ásóboronák, gyűrűs hengerek és rugós simítók. Az erőgépek teljesítményéhez illeszkedően minden termékcsoportot többféle művelési szélességben is gyártunk.

A kft. hogyan élte meg a gazdasági válságot?

– Sajnos 2010-ben minket is utolért a krízis. Ez volt az az év, mikor fájó szívvel, de pár embert el kellett bocsájtani, hozzáteszem, hogy igyekeztük ezt a helyzetet is emberségesen kezelni, már amennyire lehetett… Ezt követően kellett 3-4 év mire újra megerősödtünk, végül 2014-re tovább javult a helyzet, és azóta is stabil szereplői vagyunk a piacnak. Olyannyira, hogy ha minden a számításaink szerint alakul, idén egy 1000 nm-es új gyártócsarnok kivitelezésébe kezdünk.

Mennyi munkaeszközt adnak át egy évben? Illetve volt-e rekordévük?

– Igen, a 2015-ös év volt a csúcs, minden szempontból szárnyaltunk. Természetesen a kisebb eszközökből többet gyártunk, de összességében azt mondhatom, hogy 300-400 darab közötti gépet adunk át egy évben.

Ha visszagondol az elmúlt 25 évre, melyik volt a legjobb munkanapja?

– Egy napot talán ki sem tudok emelni, szerencsére… Azt a folyamatot említeném meg, ami alatt láttam, hogy a fiam, Csaba egyre jobban belejön a kft. munkás hétköznapjaiba. Boldog voltam, hogy családon belül lesz kinek átadni a céget, ez nekem nagyon fontos volt. Emellett felelősnek érzem magam azokért az emberekért is, akik nálunk dolgoznak. Számomra nagy öröm hallani, hogy a kollégáim azt mondják, a Metalwolf egy jó munkahely. Tudja, mi itt egy csapat vagyunk, össze kell dolgoznunk, és igyekszem, hogy ezt a szemléletet mindenki magáénak érezze. Ebből is láthatja, hogy az elmúlt 25 év alatt nemcsak a családomért dolgoztam, hanem állandóan azon igyekeztem, hogy mindenki, aki velünk dolgozik, elégedett legyen, nem csak anyagilag, hanem emberileg is. A fiam sokszor mondja is, hogy túl humánus és kicsit vajszívű vagyok.

Minek örülne 10 év múlva? Milyennek szeretné látni a vállalkozást?

– Mindenképp szeretném látni, hogy megvalósult a mostani bővítés, mellyel mind a gyártókapacitásunk, mind a termékeink köre tovább szélesedne. És hát jó lenne külföldre is újra nyitni. Anno 10-15 éve sok gépet adtunk el Szerbiába, úgy vélem, Románia, Szlovákia és Szerbia új piacként számításba jöhetne. Örülnék, ha nem csak a belföldi értékesítésünk fejlődne. Remélem, a jó hírünk 10 év múlva is töretlen lesz, és tovább növekszik az elégedett vásárlóink száma. Amíg tudok, segítek a fiamnak, egyelőre még úgy gondolom, vannak dolgok, amiben támasz lehetek, de ha végképp elfogynak az ötleteim, akkor otthonról szeretném nézni, ahogy a fiam a céget vezeti.

Most akkor a fiától kérdezem, hogyan került a céghez?

– A középiskola után villamosmérnök lettem, de mivel viszonylag gyorsan bebizonyosodott, hogy ez a mezőgazdasági eszközgyártási vonal jó választás volt a cégnek, 1996-ban idejöttem, édesapám mellé, és közben gépészmérnökként is lediplomáztam. A cégnél végig jártam az összes munkaműveletet, voltam a gyártáson, részt vettem a kiszállításban, igyekeztem a gazdálkodókkal is jó kapcsolatot ápolni, majd végül jött a tervezési részleg. Most is ez tölti ki a munkám nagy részét.

Véleménye szerint mi a cég erőssége?

– Láthatja, hogy sokféle eszközt gyártunk, de a gyakorlati tapasztalat az, hogy sokszor akad valami, amit a gazdálkodó szeretne rajtuk módosítani. Kis cég lévén nagyon rugalmasan tudjuk kezelni az egyedi igényeket. Persze a többség a palettánkról is tud választani, igyekszünk átlagosan 3-5 hét alatt mindenkit kiszolgálni. A megadott árban természetesen a kiszállítás díja is benne foglaltatik. Garanciát is biztosítunk, amit elég rugalmasan kezelünk. Szerencsére rengeteg visszajáró partnerünk van, fontos, hogy a bizalom töretlenül működjön. Bár nagy százalékban viszonteladókkal dolgozunk, de mi minden megkeresést, legyen az írásban vagy személyesen géderlaki székhelyünkön, szívesen fogadunk!

Összefoglalva, aki ár-érték arányban kiváló minőségű magyar gyártású munkaeszközzel szeretné művelni földjeit az a Metalwolf Kft-nél jó helyen jár!

Kalmár Nárcisz


www.metalwolf.hu [email protected]