fbpx

Kulcs a magas színvonalú tenyésztési munka

Írta: Kristóf Imre - 2023 január 02.

A felelősségteljes állattenyésztés fontossága címmel egy újabb kommunikációs anyagot tett közzé a Copa-Cogeca. Ebben a céltudatos és magas színvonalú tenyésztési munka jelentőségére, annak a gazdálkodók, a fogyasztók és a környezet számára egyaránt előnyös hatásaira hívják fel a figyelmet.

Az Európai Állattenyésztés Hangjával közösen

A modern, magas színvonalú és fenntartható állattenyésztésben az egyik fő prioritás az egészséges és kedvező szervezeti szilárdsággal rendelkező állatok tenyésztése az állatjólét fenntartása mellett. Az egyes egyedeknek a kedvező tulajdonságokra történő szelekciójával, a genetikai állományuk javításával és a genetikai diverzitás ezzel egyidejű megőrzésével a teljes populációban előrehaladást lehet elérni. Ez kézzelfogható előnyökkel jár mind a gazdálkodók, mind pedig a fogyasztók és a környezet számára egyaránt. Az állattenyésztés tehát e tekintetben a kívánatos vagy előnyben részesített tulajdonságaik alapján kiválasztott mezőgazdasági haszonállatok szelektív keresztezésének tekinthető – áll a kommunikációs anyagban.

állattenyésztés
Fotó: Copa-Cogeca

Feladatok az állattenyésztésben

A szervezeti szilárdság, a szaporaság, a hosszú, hasznos élettartam, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, az állatok jóléte, a kedvezőbb takarmányértékesítő képesség, a metán-kibocsátás és az állattenyésztés környezetre gyakorolt ​​negatív hatásainak mérséklése mind-mind kívánatos tulajdonságok a gazdálkodási környezethez igazodóan kidolgozott tenyésztési programokban. A tenyésztőknek és az általuk alkalmazott tenyészési módszereknek a helyi fajták megőrzésében, fejlesztésében és népszerűsítésében is fontos szerepe van – hangsúlyozzák a tanulmányban.

állattenyésztés
Forrás: Copa-Cogeca

Az európai állattenyésztés a fejlődés kulcsfontosságú eszköze, és a más ágazatokkal való együttműködésben egyértelműen a fenntartható állattenyésztés megvalósításának irányába halad. Ezen munkában a Haszonállat-tenyésztők Európai Fórumának, az EFFAB-nak kiemelt szerepe van, mely szervezet számos olyan szakmai platform és kulcsfontosságú csoport tagja, amelyekkel közösen haladnak előre a célok megvalósítása érdekében.

A jövő feladata minden valószínűség szerint a jól szervezett és az ezzel kapcsolatos életteljesítmény kitenyésztése lesz.” Horn Artúr 1942.

állattenyésztés
Mihalecz András, a Rio Alto Kft. tulajdonos ügyvezetője tenyészbikáival

A fenti hitvallással azonosul és végzi évtizedek óta a felelősségteljes állattenyésztési munkáját Mihalecz András, a Rio Alto Kft. tulajdonos ügyvezetője.

Mit is jelent a felelősségteljes állattenyésztés és tenyésztői munka?

A felelősségteljes állattenyésztés és tenyésztői munka keretében az emberek, a bolygó és a haszonállatok számára egyaránt fenntartható kompromisszumos megoldást kell találni. Összhangot kell teremteni továbbá az állattenyésztési ágazat fejlesztése, az ágazat által kifejtett környezeti hatások, valamint az előállított élelmiszerek minősége és mennyisége között, és mindezt az állatok magas színtű egészségügyi és jóléti státuszának fenntartása mellett kell megvalósítani.

Elért eredmények több állatfajnál is

Az állattenyésztési ágazat fejlesztése és fenntarthatóbbá tétele érdekében már eddig megtett intézkedéseknek és a genetikai előrehaladásnak köszönhetően mára már például a sertések és a baromfi félék takarmányigénye a felére csökkent az elmúlt 40 évben. A genetikai előrehaladás a tejelő tehenek szervezeti szilárdságának és hasznos élettartamának javulásához, a sertések és baromfi félék esetében pedig kedvezőbb lábszerkezethez és végtag stabilitáshoz, valamint az emésztőrendszer egészségének javulásához vezetett. Az állattenyésztésben a genetika egyértelműen kulcsfontosságú mozgatórugó lehet egy fenntarthatóbb élelmiszer-termelési rendszer kialakításához. A genetikai előrehaladás ugyanis amellett, hogy növeli az előállított állati eredetű termékek ─ hús, tej, tojás stb. ─ minőségét, hozzájárul az antibiotikum felhasználás csökkentéséhez, mérsékli a károsanyag-kibocsátást és javítja a szénlábnyomot, továbbá elősegíti a genetikai sokféleség fenntartását.

Az EFABAR célja

A Haszonállat-tenyésztők Európai Fórumának tagjai, bizonyítva a felelős és kiegyensúlyozott tenyésztés iránti elkötelezettségüket, elfogadták az Állattenyésztési és Reprodukciós Legjobb Gyakorlatok Kódex-ét, az EFABAR kódexet. A kódex hat pilléren ─ állategészségügy és állatjólét, környezetvédelem, termékminőség, genetikai sokféleség, az erőforrás-hatékonyság, valamint az élelmiszer-biztonság és a közegészségügy ─ nyugszik, felismerve a fenntarthatóság központi szerepét az élelmezésbiztonság megőrzésében. Az EFABAR célja, hogy hozzájáruljon az élelmiszer-termelési rendszerek átláthatóságának növeléséhez, a „jobb megértés” és párbeszéd kialakításához. Az állattenyésztésre pedig úgy tekint, mint amely az egyik megoldási elem lehet a jelenlegi környezeti kihívások – az EU Zöld Megállapodása, az F2F és a Biológiai Sokféleség stratégiákban rögzítettek – kezelésében.

Forrás: Copa-Cogeca, NAK