fbpx

Vége a járványnak: tíz milliárdnál is többe kerül a madárinfluenza miatti kártalanítás

Írta: Kristóf Imre - 2020 augusztus 10.

Idén ismét megjelent a madárinfluenza betegség Magyarországon. Az exportpiacaink elvesztését is okozó járványt – gyors és határozott intézkedésekkel – sikerült megállítani. A járványvédelmi szabályokat betartó tulajdonosoknak állami kártalanítás jár, ennek a többségét 9,5 milliárd Ft-ot, már kifizetett a Nébih.

 

 

Három megyét érintett a vész

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyét érintette a március végén indult járvány.  A három megyében gyorsan szétterjedő betegség megfékezése érdekében mintegy 400 állattartó telepen csaknem 4,8 millió állatot kellett ártalmatlanítani. Azok a tulajdonosok, akikkel szemben nem állt fenn kártalanítást kizáró ok, a megsemmisített állataikért, eszközeikért, ragályhordozó anyagaikért, tárgyaikért 100%-os állami kártalanításban részesülnek.

 

A tulajdonosok négyötöde már megkapta a pénzt

A védekezés során, a felszámolásokkal egyidejűleg, a járási hivatalok szakemberei a becslési, kártalanítási eljárásokat is folyamatosan végezték, így azok mostanra befejeződtek. A határozatok alapján a Nébih – a jogerőre emelkedéstől számított 60 napon belül – intézkedik a kártalanítástulajdonosnak történő kifizetéséről. A kártalanítások teljesítését a hivatal kiemelt feladatként kezeli. A felterjesztett kérelmek több mint 80%-ának, mintegy 9,5 mrd Ft-nak a kifizetéséről már gondoskodott a hivatal, csaknem felére csökkentve a jog szerinti ügyintézési időt.

Fontos tudni, hogy a kártalanítás minden esetben a tulajdonosnak jár, így a Nébih is feléjük teljesíti folyósítási kötelezettségét – áll a Nébih közleményében.