fbpx

Szezonnyitó konferenciasorozat sok-sok újdonsággal

Írta: Csomor Zsolt - 2023 január 02.

A Corteva Agriscience négy helyszínen tartotta meg őszi rendezvénysorozatát, melyeken bemutatta a 2023-as tavaszi vetőmagkínálatába érkező legújabb kukorica- és napraforgóhibrideket, valamint a növényvédelem és a nitrogénmenedzsment területein kifejlesztett újdonságait.

A Corteva Agriscience az idei évben olyan új hatásmódú molekulacsoporttal és új hatóanyaggal is debütál, melyre az elmúlt húsz évben nem volt példa a magyar piacon. A vállalat 2030-as fenntarthatósági törekvéseinek megfelelően nagy hangsúlyt fektetnek termékei környezetbarát megújítására. A Corteva továbbfejlesztette nitrogénmenedzsment-portfóliójának termékeit, és az elmúlt évek során több, biológiai készítményeket gyártó vállalattal írt alá megállapodást. Ezzel a Corteva számos európai ország piacára vezethet be nitrogénmegkötő, tápanyag-hasznosulást optimalizáló termékeket, melyek természetes módon javítják a növények táplálását az egészséges termés érdekében – mondta a kecskeméti helyszínen nyitóbeszédében Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója.

ember férfi molinó
Borsos László, a Corteva magyarországi ügyvezető igazgatója

Növényvédelmi újdonságok a Corteva portfóliójában

Egy teljesen új kémiai csoport első hatóanyaga

A Corteva Agriscience legnagyobb idei kalászos gombaölő újdonsága egy teljesen új kémiai csoport első hatóanyaga, az Inatreq™, amely nemcsak terméket, de komplex technológiai megoldást is kínál a gazdálkodók számára: mindez együtt adja az Inatreq™ igazi erejét.

A Corteva legújabb gombaölő szere, a Queen™ idén novemberben kapta meg engedélyét, mely az Inatreq™-et tartalmazza. A termék széles hatásspektrummal és kiváló hatékonysággal rendelkezik a kalászos gabonák fontos gombabetegségei ellen. Az i-Q4 technológiának köszönhetően szinte azonnal felszívódik a növényi szövetek mélyebb rétegeibe. Rendkívül gyors védőhatás, hosszú hatástartam és gyorsan kialakuló esőállóság jellemzi.

Kiemelkedő hatékonyság parlagfű ellen

Idén a ViballaTM is megkapta a végleges engedélyét. A készítmény hatóanyaga, az ArylexTM egy innovatív herbicid, mely gabonafélék, őszi káposztarepce és napraforgó esetében számos gazdaságilag káros gyomnövény ellen nyújt szelektív, posztemergens védelmet. Kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a parlagfű ellen is. Az ArylexTM a szintetikus auxin gyomirtó szerek új csoportjának első terméke, mely más gyomirtó szerekkel összehasonlítva egyedülálló, mivel alacsony dózisok mellett is kiváló hatékonyságú. Az új molekula szerkezetéből adódóan alkalmazásával csökkenthető a rezisztencia kialakulásának kockázata.

terem emberek rendezvény kivetítő

VerbenTM – ritmusváltás a kalászvédelemben

A kalászvédelemre széles hatásspektrummal rendelkező Wirtuoz® kivonul a piacról, és helyébe lép a Verben™ gombaölő szer, ami tavasszal kapta meg az engedélyét. A VerbenTM összetétele egyedülálló: a proquinazid és protiokonazol hatékony kombinációja komplex védelmet nyújt a kalászos növények számára. A Verben™ egy továbbfejlesztett formulációval kerül forgalomba, jobb hatóanyag-eloszlást és magasabb hatékonyságot eredményezve – hívta fel a figyelmet Bálint Sándor gombaölő- és rovarölő szer termékmenedzser.

Habár a Verben™ kalászvédelemre kifejlesztett termék – a QueenTM mellett –, azon gazdálkodók számára is kiváló választás, akik egykezeléses technológiával dolgoznak. Azok, akik két kezelést szeretnének alkalmazni, úgy érhetik el a leghatékonyabb eredményt, ha az első kezelést QueenTM-nel, a másodikat pedig kalászvédelemre a Verben™-nel végzik.

Környezetvédelmi szempontból is érdekes

Közismert, hogy a pillangósok gyökerén található olyan baktérium, ami nitrogént szolgáltat a növény számára. Azonban olyan megoldás eddig nem volt, amikor egy baktérium a növény levelét, az egész föld feletti részét kolonizálja és képes harmonikusan együtt élni a kultúrnövénnyel úgy, hogy közben a levegő nitrogénjét megköti, amit aztán a növény hasznosít. A Corteva mikrobiológiai készítményében lévő baktérium a levegő nitrogénjét akár 30-60 kg/ha nitrogén hatóanyag egyenértékű nitrogénműtrágyának megfelelő mennyiségben képes biztosítani, egészen a betakarításig – mutatta be az újdonságot Rikk István marketingmenedzser. Ez már csak a tápanyagárak drasztikus drágulása miatt is olyan újdonság, ami minden gazdálkodó számára költséghatékony megoldást is jelenthet. Az engedélyezés alatt álló termék várhatóan a biogazdálkodásokban is alkalmazható készítmény lesz.

férfi ember kivetítő katalógus
Rikk István marketingmenedzser egy világújdonságot mutatott be

Cél a hatékonyságnövelés és a termésstabilitás

Az elmúlt évszázad kiemelkedő munkája a hibrid vetőmagok nemesítésében és előállításában a gazdálkodók generációi számára tette ismertté a Pioneer® márkanevet. A vállalat a 2023-as vetési szezonra 5 új kukorica- és 4 új napraforgóhibriddel érkezik, melyeknél egyértelműen a hatékonyság növelése, a termésstabilitás javítása a cél.

Idén 10 éves az Optimum® AQUAmax® Brand, a Pioneer® hibrid kukoricák hő- és szárazságstressz-tűrő képességét minősítő prémium kategória. Ezeket a hibrideket a legmodernebb nemesítési eljárásokkal fejlesztették, hogy csökkentsék az időjárás kiszámíthatatlanságából eredő kockázatot. A minősítést azok a hibridek kaphatják meg, amelyek a versenytársak átlagához képest terméselőnyt mutatnak normál körülmények között, sőt száraz körülmények között (hőstresszben) is. A vállalat hazai kukoricavetőmag-portfoliójából ezzel a minősítéssel kilenc termék rendelkezik – mondta Sólyom János vetőmag termékmenedzser.

A 370-es FAO számú új P9398 hibrid különlegesen jól tűri a stresszes körülményeket. Ez az Optimum® AQUAmax® hibrid az idei évben jól kezelte a hősstresszt, az alacsony betakarításkori nedvességtartalom mellett terméstöbbletet adott a kísérletekben. A P9944-es 390-es FAO számú új hibrid jól látható terméselőnnyel szerepelt a kísérletekben a 300-as éréscsoport végén. A P9960, 410-es FAO számú hibrid 2020-ban 4,5%-os terméselőnyt mutatott a NÉBIH regisztrációs kísérletekben a sztenderd hibridek átlagához képest. A P0260, 470-es FAO számmal rendelkező, száraz körülményeket jól toleráló, zöld száron érő hibrid ígéretes termőképességgel érkezik a Corteva kínálatában. A 410-es FAO számú, kettős hasznosítású P9731 korai szemes hibridet 2021-ben regisztrálták. Magas szemtermés mellett kiváló keményítőtartalom és emészthetőség jellemzi, ezért silókukoricának is kiválóan alkalmas.

férfi ember mikrofon molinó
Sólyom János vetőmag termékmenedzser

A Corteva a 2023-as tavaszi napraforgóvetőmag-kínálatában 4 új hibridet mutatott be a rendezvényen. A cég forgalomba hozza a linolsavas, nem herbicidtoleráns P64LL155 hibridjét, amelyről a Corteva már sok eredménnyel rendelkezik. A fejlesztői kísérletekben egyértelműen a magasabb termésszint volt jellemző rá az elmúlt három évben. A P64HE244 szintén új, alacsony növényállománnyal rendelkező, magas olajsavas hibrid. A P64LE168 korai tenyészidejű linolsavas hibrid, kiválóan alkalmazkodik a hazai időjárási viszonyokhoz. A vállalat negyedik, új, kiemelkedően magas olajtartalmú P64LE185 napraforgóhibridje a 2021-es fejlesztői kísérletekben a legmagasabb terméshozamot érte el.

15 év, 15 nyeremény!

15 éve, 2007-ben került hazai piacra az első herbicidtoleráns Pioneer® napraforgóhibrid. Továbbá 10 éve, 2012-ben került forgalomba az első olyan Pioneer® napraforgóhibrid, amely homozigóta módon hordozta magában a herbicidtoleranciát, tovább növelve a termésbiztonságot.

A neves évfordulók alkalmából a Corteva Agrisciense nyereményjátékot hirdet a termelők számára. A részvételhez nem kell mást tenni, mint a Corteva Technológiai Bónusz Programban 2023. március 31-ig megerősíteni a vásárlási szándékot, valamint 2022.10.15. és 2023.04.30. között megvásárolni legalább négy zsák P64LP170 vagy P64LP180 vetőmagot. Minden további négy zsák vásárlása növeli a nyerési esélyt. A részletes szabály a Corteva honlapján érhető el.