Bezárás

Megújult tartalommal újra igényelhető a támogatás

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 02.

Az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott és az állattartó ágazatokat segítő támogatási program 2023. január 1-jétől, megújult tartalommal újra elérhető. Ennek alapvető célja az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése.

Szarvasmarha: kicsi és nagy
Az állattartó ágazatokat segítő támogatási program újra elérhető (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

A szolgáltatásokról kiállított számlák után igényelhetnek támogatást

Az újrainduló támogatási programban résztvevő állattartók a 2023. január 1-jét követően elvégzett szolgáltatásokról kiállított számlák után igényelhetnek támogatást. A „148-as” néven ismert rendelet módosítása a legújabb tudományos ismeretekhez, napjaink állategészségügyi kihívásaihoz és elvárásaihoz igazodóan, a források célzottabb, specifikusabb felhasználását teszik lehetővé.

A korábbi támogatási célok szakmai felülvizsgálatát követően egyes, a továbbiakban nem indokolt állatbetegségeket töröltek vagy módosítottak, ami lehetővé tette a források célzott átcsoportosítását is. Továbbá költséghatékonysági szempontból az azonos állatfajoknál a több betegség kiszűrésére alkalmas mintavételeket is összevonták.

Antimikrobiális rezisztencia elleni védekezés

A módosult jogszabály korunk egyik legjelentősebb egészségügyi kérdésköre, az antimikrobiális rezisztencia elleni védekezést szolgáló vizsgálatok elvégzésének támogatását is célozza. Az új jogcím alapján a kislétszámú állattartó telepet működtető állattartók igényelhetik a támogatást az állományaik célzott antibiotikum kezelése érdekében.

Juh kolomppal a nyakában
A támogatás jelentősen hozzájárulhat az állatbetegségek elleni sikeres fellépéshez (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

A megváltozott rendelet szerint a kiemelten fontos állategészségügyi intézkedések biztosítása érdekében egyes szolgáltatások támogatási összegei megemelkedtek. A támogatás és annak változtatásai jelentősen hozzájárulhatnak az állatbetegségek elleni védekezés hatékonyabbá tételéhez.

Az igényléssel kapcsolatos részletek a Magyar Államkincstár honlapján érhetőek el.

További, pályázatokkal kapcsolatos cikkeket olvashat portálunk tematikus rovatában.

Forrás: AM Sajtóiroda