Bezárás

Idén több támogatást igényelhet, aki jól dönt

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 28.

Akik jó döntéseket hoznak, különösen, ha fiatal gazda is van a családban, a 2022. évinél is több támogatást tudnak igényelni – mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az AGROmashEXPo és Agrárgép Show-GOSZ szántóföldi szakmai napján.

Gépkiállítás, gyermek
Változik sok fogalom, köztük a fiatal gazda meghatározása is (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az agrárgazdaságot érintő újdonságok

A számos program egyik előadásában a helyettes államtitkár rámutatott a lényegre: két dolgot nem lehet az idén tenni, megszokásból gazdálkodni, és megszokásból támogatást igényelni.

Juhász Anikó a fontos változások között említette, hogy egy rendeletbe került a területalapú támogatás az újraelosztó, kisgazdaságokat érintő támogatással. Ugyanez a rendelet határozza meg az átmeneti nemzeti támogatásoknak az alapelveit is. Utóbbi egy uniós támogatási forma, de nemzeti költségvetési forrást rendelnek hozzá.

A legnagyobb újdonság az, hogy ez a jogszabály tartalmazza az aktuális jogosultság-kiosztásokat. A gazdák értesítés kapnak arról, hogy pontosan mi jár nekik.

További újdonság a fiatal gazda fogalmának változása

Az idén már sokkal nagyobb területre és sokkal nagyobb fajlagos összegre pályázhatnak a fiatal gazdák, viszont nehezebb lesz fiatal gazdának lenni. Az uniós szabályok értelmében csak a teljesen újonnan induló gazdálkodók részesülhetnek ebből a támogatásból. Hozzátette, a tárca azon dolgozik, hogy az őstermelők családi gazdaságában az egészen fiatalokat tekinthessék induló termelőnek.

Rendeletben változik az aktív gazda fogalma is. Az elmúlt években nem vizsgálták a gazdák aktivitását, az állam azt határozta meg, ki nem tekinthető mezőgazdasági termelőnek. Mostantól igazolni kell az aktivitást, de a cél az, hogy senki ne maradjon ki, minimális mezőgazdasági árbevétellel is teljesíthető lesz ez a követelmény.

Gépek és hölgyek
A kiállításon tájékozódhatnak a gazdák a támogatások, programok, jogszabályok kapcsán is (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Változnak a zöldítés alapfeltételei

Az új feltételeket az összes terület alapú támogatás kapcsán be kell tartani. Minden változásról képzést kapnak a falugazdászok, és kiadványokkal is segítik a termelők tájékozódását.

Az új zöld támogatás is figyelmet kapott: az Agro-ökológiai Program, mely egy önkéntes támogatás számos feltétel teljesítése mellett. A vonatkozó jogszabályok márciusban várhatóak, és készül az agrárkamarával közösen egy szakmai kiadvány is.

Az alapos tájékozódás fontos, mert ha jó döntéseket hoznak a termelők, akkor – a helyettes államtitkár szerint – az idén több támogatáshoz juthatnak, mint 2022-ben.

Forrás: MTI