fbpx

Így segíti a gazdákat az Alphaplant az őszi időszakban

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 október 11.

A 2021. év a gazdálkodók számára sok meglepetést tartogatott – értem ez alatt többek között az időjárás folyamatos változását, a termények felvásárlási árának nagymértékű növekedését, valamint az inputanyagok drágulását. Az inputanyagok közül is kiemelkedő volt az áremelkedés a műtrágyák esetében. Sajnos, ez az áremelkedés folyamatos, az árak hétről hétre változnak.

HuminForce

Az Alphaplantnál azonban elmondhatjuk, hogy az általunk gyártott és forgalmazott termékeket az év utolsó negyedévében nem érinti az inputanyagok áremelkedésének hulláma. Az őszi szezonban különböző megoldásokkal segítjük a termelőket. Az Organit PK és HumicAlpha termékeinket csomagban kínáljuk, az őszi káposztarepce és gabonafélék levélen keresztüli foszfor- és káliumigényeinek a kielégítésére, valamint a HuminForce talajkondicionáló készítményünket javasoljuk vetések előtt kijuttatni.

Mi is az a HuminForce?

A Humin Force 2019-ben került bevezetésre; ez egy növényi anyagok természetes humifikációja során keletkezett szerves ásvány, világviszonylatban is magas huminsavtartalommal. A magas szervesanyag- illetve huminsavtartalma a talajok helyreállítását szolgálja környezettudatos módon, ezzel is megalapozva a sikeres növénytermesztést.

Kitűnő mikro- és makroelem-mobilizáló hatása révén, illetve a nagyobb mértékű tápanyag-hasznosulásnak köszönhetően a műtrágya felhasználása csökkenthető vagy teljes mértékben el is hagyható.

A gyakori és folyamatos műtrágyahasználat a talaj savanyodását vonja maga után, ami termesztett növényeink számára kedvezőtlen körülményeket képez a tápanyagok felvételéhez. Ahhoz, hogy termesztett növényeink a talajban megtalálható mikro- és makroelemeket hasznosítani tudják, egy humuszban gazdag, megfelelő pH-val rendelkező talajállapotot kell biztosítanunk. A humuszanyagok, mint talajalkotók fontos szerepet játszanak többek között a tápanyagok felvételében, a folyamatos nitrogén-utánpótlás megteremtésében. Mivel a humuszréteg folyamatosan elhasználódik a talajban, ezt szervestrágyázással, egyéb szerves anyagok bedolgozásával pótolhatjuk, de ez egy igen hosszú folyamat, ami folyamatos odafigyelést igényel. Napjainkban az állatállomány folyamatosan csökken, egyre kevésbé elérhető a növénytermesztők számára a szerves trágya, ezért megoldás a megfelelő összetételű és beltartalmi értékű talajkondicionáló készítmények használata.

A HuminForce használata és jótékony hatásai

A HuminForce lebomlási folyamata igen lassú, ami közben a készítmény feltárja a talajban lévő mikro- és makroelemeket, ezáltal a növényeink számára felvehetővé válnak a lekötött tápanyagok. Magas pH-értékének köszönhetően a savanyú talajok pH-ját javítja. Szintén magas huminsav- és szervesanyag-tartalmának köszönhetően javul a talajok szerkezete, ezek stimulálják a gyökér képződését, ezáltal is segítve a növények kezdeti fejlődését. A megfelelő tápanyag-ellátottság és a növények számára kedvező talajállapot eredményeként a növények vitalitása növekszik, jobban elviselik a környezeti hatásokat (pl. aszály), magasabb stressztűrő képességgel bírnak, kevésbé lesznek fogékonyak a kórokozókkal szemben. A növények számára fontos az egyenletes kelés, a megfelelő növényállapot elérése ahhoz, hogy problémamentesen átvészeljék a kedvezőtlen időszakokat.

HuminForce

Miért éppen HuminForce?

Mert a HuminForce kedvező tulajdonságainak ismeretében elmondhatjuk, hogy egy jó minőségű, magas huminsav- és szervesanyag-tartalmú talajkondicionálóval a növényeink egészségesebbek lesznek, miközben a műtrágyaadagok csökkenthetők vagy akár el is hagyhatók. A gazdálkodás során törekednünk kell olyan anyagok felhasználására, melyekkel a lehetőségekhez mérten a legkisebb környezeti szennyezést, károsítást okozzuk. Büszkék vagyunk arra, hogy termékeink alapját természetes, környezetkímélő anyagok adják, melyek használatával nem romboljuk a környezetünket. Legfőbb célunk, hogy a termelők számára olyan megoldásokat tudjunk nyújtani, melyek alkalmazásával környezetkímélő módon tudnak sikeres gazdálkodást folytatni.

Hornich Ilona növényorvos
Alphaplant