fbpx

Az Organit PK és a huminsav jelentősége az őszi kijuttatásban

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 szeptember 13.

A folyamatosan változó környezeti tényezők hatására a növénytermesztők az eddig jól bevált, több évtizedes tapasztalatokat félretéve új módszerek bevezetésével törekednek a fenntartható mezőgazdaság megteremtésére – értjük ezalatt a digitalizáció egyre nagyobb mértékű megjelenését a növénytermesztésben, a precíziós gazdálkodás folyamatos térhódítását, a környezettudatosság előtérbe helyezését, új módszerek alkalmazását a növénytáplálás folyamán.

Humic Alpha növénykondicionáló

A megfelelő foszfor- és káliumszinttel rendelkező növények jobban reagálnak az aszály vagy a hideg okozta stresszhelyzetekre

Az új őszi vetések előkészítésénél, a tápanyag-utánpótlás tervezésénél a gazdálkodó számára evidens a foszfor- és káliumműtrágyázás, melyet alap vagy starter formában juttatnak ki. Az így kijuttatott hatóanyag azonban nem minden esetben felvehető termesztett növényeink számára. Felvehetőségüket több tényező is befolyásolhatja, mint például a talaj pH, a talajszerkezet, illetve annak nedvességtartalma vagy más tápelemek, mint a nitrogén, kálium vagy a magnézium. Az itt felsorolt tápelemek létfontosságúnak tekinthetők a növények szempontjából. A foszfor sokféle szerepet tölt be a növények fejlődése során. Jelentősége van a fotoszintézisben, a légzésben, az anyagcsere- és energiaközvetítő folyamatokban, befolyásolja a sejtalkotás folyamatait. A foszforellátás többek között befolyásolja a gyökérrendszer alakulását, a növény fejlődését, valamint a szárazságtűrést is. A foszforra a kezdetektől szükségük van a növényeknek, a kezdeti foszforhiányt a későbbi foszforutánpótlás nem hozhatja helyre. A kálium jelenléte a növényekben nagymértékben befolyásolja a vízfelhasználás hatékonyságát, a nitrogén-anyagforgalmat, a megfelelő káliumellátottság növeli a fagytűrő képességet. Ez összefüggésben van a szénhidrátképződésre gyakorolt kedvező hatásával, ugyanis a magasabb cukor-, illetve szénhidráttartalom fagyáspontcsökkenéssel jár.

Tehát a megfelelő káliumszinttel rendelkező növények jobban reagálnak az aszály vagy a hideg okozta stresszhelyzetekre. A kálium elősegíti az epidermiszsejtfalak megvastagodását, aminek vélhető eredményeként a növények ellenállóbbak lesznek a gombás és bakteriális megbetegedésekkel szemben. A nem megfelelő foszfor- és káliumellátottság nem okoz minden esetben olyan intenzív, azonnal észlelhető tüneteket, mint például a nitrogénhiány, de hiányuk esetén olykor nagy terméscsökkenéssel kell számolnunk. A folyamatosan fejlődő és bővülő tápanyag-utánpótlási megoldások lehetővé teszik a termelők számára, hogy a fentebb említett két létfontosságú tápelemet már a növény kezdeti fejlődésekor folyékony, azonnal felvehető formában juttassák ki. Ezzel elkerülhető az a veszély, hogy a már fentebb említett okok miatt a talajból nem vagy csak kis mértékben tudja a növény a foszfort és a káliumot hasznosítani.

Humic Alpha növénykondicionáló

Az Alphaplant által kínált megoldás, az Organit PK folyékonyfoszfor- és káliumtartalmú EK-műtrágya, melyet növényvédő szerekkel egy menetben ki lehet juttatni. A búza és a káposztarepce esetében is már javasolt az őszi kijuttatás, mellyel elősegítjük a növények megerősödését, csökkentjük a kifagyás esélyét. Az Organit PK kelátképzőt tartalmaz, ezáltal a hasznosulása sokkal gyorsabb és kedvezőbb. A kelátok sajátos szerkezetű fémkomplexek, melyek erős stabilitással rendelkeznek, ennek köszönhetően gyors és optimális biológiai hatást eredményeznek. A speciális kelátok felvételét az erősen lúgos környezet sem befolyásolja, a növény képes felvenni akár magasabb pH felett is, így jól érvényesülnek. Ugyanakkor a semleges vagy savanyú tartományban is kiválóan fejtik ki hatásukat. Nagyon extrém körülmények között is felvehetők a növény számára.

 

A harmonikus tápelemellátás elengedhetetlen

Természetesen a foszfor és a kálium tápelem mellett is figyelnünk kell a harmonikus tápanyagellátásra, valamint arra, hogy a növények ezeket az elemeket minél kevesebb energia befektetésével érjék el. Az említett tápanyagfelvételt nagymértékben befolyásolják a humin- és fulvosavak, melyek szerepe nélkülözhetetlen a növény tápanyag-gazdálkodásában, a mikro- és makroelemek felvételében, felszívódásában. Oxigénszállító hatásuk a növény egész anyagcseréjét segítik. Lombtrágya formájában a fulvosavak például maradéktalanul képesek bármilyen pH-érték mellett felszívódni. A levélfelület felső epidermiszén átjutva egészen a sejtfal membránjait megcéloz-va segítenek bármilyen stresszfaktor során. Erősítik a növény immunrendszerét, növelik a gyökértömeget, valamint javítják a gyökér regenerálódó képességét.

Az Alphaplant növénykondicionáló termékeinek alapja a huminsav. Az aktualitásokat tekintve az Organit PK-val kombinációban javasolják a Humic Alpha növénykondicionálót ősszel kijuttatni. A Humic Alpha az Alphaplant 2021. évi új fejlesztése, egy természetes humuszásványból kivont, koncentrált huminsavat tartalmazó növénykondicionáló készítmény. A több mint 7% huminsavtartalma – mely kálium-humát formában van jelen – igen jelentősnek számít a piacon lévő konkurensekéhez képest. Növényvédő szerekkel, egyéb mikro-makroelemeket tartalmazó lombtrágyákkal együtt is kijuttatható, elősegíti, fokozza ezeknek a készítményeknek a hatásait. Őszi vetésű növényeinknél fontos, hogy a téli időszakba megfelelő fejlettségi állapotba menjenek bele, azért, hogy az áttelelés időszaka a legkevesebb stresszel járjon a növényeink számára.

A Humic Alpha fokozza a télállóságot, elősegíti a P és a K tápanyagok beépülését, felvételét. A huminsavaknak nemcsak levélen, de talajon keresztül is van hatásuk. A talajban serkentik az ott élő mikroorganizmusok működését, valamint a növények gyökérképződését. A megfelelő gyökeresedés eredményeként a növények nagyobb felületen több tápanyagot, vizet képesek a talajból kinyerni és felvenni. A folyamatosan fejlődő mezőgazdaság és a vele együtt fejlődő inputanyag-kínálat a növénytermesztésben új, költséghatékony és biztonságos megoldások alkalmazását teszi lehetővé a termelők számára. A levélen keresztüli tápanyag-utánpótlás jelentősége napjainkban már nem is kérdés. Ez a beavatkozás tudatosan, a növényi kultúrának megfelelően tervezhető, a lombtrágyák azonnal kifejtik hatásukat, hasznosulásuk kevésbé befolyásolt, mint a szilárd műtrágyáké, valamint a környezeti, illetve talajterhelésük sem olyan magas.

Szeretne még több érdekességet olvasni növénytáplálás kapcsán? Akkor kövesse az AlphaPlantot a Facebookon is!

AlphaPlant – A növénytáplálás szakértője

Hornich Ilona
növényorvos – Alphaplant