fbpx

Agrárkülkereskedelem és a Covid-19 viszonya

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 13.

A tavalyi agárkülkereskedelem adatai nem mutatnak lényeges változást a 2019-es statisztikához viszonyítva Nagy István agárminiszter tájékoztatása szerin, melyet a Világgazdaságnak adott.

 

Agárkülkereskedelem
A pandémia hatása nem jelentős az agárkülkereskedelem terén (Fotó: Facebook/Nagy István)

 

A 2020. március-decemberi agrárexport 1,7%-kal, 7873,6 millió euróra emelkedett az előző év azonos időszakához képest, az agrárimport pedig 5201,5 millió euróra, 1,4%-kal csökkent. Ezek alapján kijelenthető, hogy a statisztikai adatok szerint a koronavírus-járvány alig érintette az agrár-külkereskedelmet. Ez igen jól mutat rá arra, hogy a magyar agrárium teljesítménye erősen válságálló – mondta a magyar agrárium első embere.

 

Az agrárgazdaság koronavírus-járvány alatti egyenlege

Az export növekedése leginkább a gabonaféléknek, a különböző ehető készítményeknek (étrend-kiegészítőknek), a malomipari termékeknek és a zöldség- és gyümölcskészítményeknek köszönhető.

A húsok (kacsa, pulyka), és a növényi termékek, például dugvány, oltvány, az élő állatok és az olajos magvak kivitele csökkent. Az importban viszont éppen a dohány és a feldolgozott, dohánypótló termékek, az élő állatok és a gyümölcsök aránya nőtt.

Értékében a mezőgazdaság egyenlege 2020. március-decemberben 2672,1 millió euró volt, ami 8,3%-kal (203,7 millió euróval) haladta meg 2019 azonos időszakának egyenlegét, egyúttal a 62,6%-át adta a nemzetgazdaság 4271,6 millió eurós egyenlegének.

 

Agárkülkereskedelem
A tavalyi év egészében az agrárexport 9563,4 millió euró volt (Fotó: Facebook/Nagy István)

 

Több éves viszonylatban

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért gazdasági jelentősége meghatározó. Az elmúlt években az agrárgazdaság a nemzetgazdaság pozitív egyenlegének harmadát-felét biztosította – mutatott rá a miniszter.

A tavalyi év egészében például az agrárexport 9563,4 millió euró volt, ami 2,3%-kal haladta meg a 2019-es értéket. Az import pedig 0,9%-kal emelkedett 6358,1 millió euróra. Tízéves távlatban, a 2010-2020-as időszakot tekintve, szintén látványosan nőtt az egyenleg. Ebben az időszakban az agrárexport 63,7%-kal, az egyenleg 50,3%-kal bővült.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc