fbpx

A Covid fogyasztja a kereskedőknél maradt bort

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 13.

A járványvédelmi intézkedések miatt az éttermek és bárok nyitvatartása tavaly igen hektikusan alakult. Ennek következménye, hogy a borfogyasztás terén drasztikus visszaesés történt. Az olasz mezőgazdaság termékéből közel 150 millió liter bor maradt az értékesítési láncban. A fennmaradt készletből fertőtlenítőszert készítenének egy javaslat alapján.

 

Olasz bor
A mezőgazdaság egy további leleményes megoldása, készleten maradt borból fertőtlenítő (Fotó: Coldiretti)

A Coldiretti mezőgazdasági szervezet felmérése

A koronavírus-járvány miatt 2020. évben 150 millió literrel több bor maradt az olasz bortermelők készletein, mint egy évvel korábban. A 2021. január 31-i felmérés szerint az olasz pincészetek 6,9 milliárd liter fogyasztásra kész borral rendelkeztek.

Tavaly az olasz borexport 2,2%-kal csökkent a 2019-eshez képest, ami 6,29 milliárd eurós bevételkiesést okozott az olasz pincészeteknek.

 

Támogatás az olasz szőlő- és bortermelőknek

A Coldiretti azonnali intézkedéseket vár az olasz kormánytól a borászatok helyzetének az enyhítése érdekében. Egyik ilyen megoldás lenne a felhalmozott többletkészletek (megközelítőleg 200 millió liter) lepárlása, ehhez 150 millió eurós támogatást igényelne a szervezet.

A lepárlással ugyanis 25 ezer liter alkoholt lehetne előállítani fertőtlenítő gél gyártásához, amivel ki lehetne váltani annak importját. Erre a szervezet franciaországi példát hozott fel a tájékoztatójában.

Itthon új bortörvénnyel, pályázatokkal támogatja a kormány az ágazatot, remélhetőleg nem lesz szükség az olaszországihoz hasonló intézkedésekre.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc